Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ανακοίνωση για την παραχώρηση κτηριακών υποδομών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων σε ΜΚΟ

Ανακοίνωση για την παραχώρηση κτηριακών υποδομών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων σε ΜΚΟ

Η επιλογή του Υπουργείου Υγείας να δώσει ζεστό χρήμα 57.000.000 Ευρώ σε επιχειρηματίες και «μη κερδοσκοπικά» ΝΠΙΔ για ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας και να αποκλείσει τα δημόσια νοσοκομεία από την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών ψυχικής υγείας , παρότι διαθέτουν το στελεχικό δυναμικό το επιστημονικό δυναμικό και τεχνογνωσία για την ανάπτυξη τους, πέραν του ότι αποτελεί σκανδαλώδη προσπάθεια ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα στην ψυχική υγεία έναντι του Δημόσιου τομέα οδηγεί και σε περαιτέρω επικίνδυνες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα το ΔΣ του ΠΓΝΙ, αποφάσισε «την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του ΠΓΝΙ και της Εταιρίας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου ΕΠΡΟΨΥΗ, για την ανάπτυξη Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση». Η απόφαση αυτή αφορά την παροχή από το ΠΓΝΙ δωρεάν στέγασης στην ΕΠΡΟΨΥΗ για 10 χρόνια, στο κτίριο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, το οποίο έχει νοικιάσει το ΠΓΝΙ απο το Νοσοκομείο Χατζηκώστα με 32.000 ευρώ ανά έτος. Η απόφαση αρχικά ανέφερε και την παραχώρηση προσωπικού της κλινικής, που έχει ανάλογη εμπειρία στον αντικείμενο, η οποία πάρθηκε πίσω μπροστά στις αντιδράσεις.

Την ίδια ώρα η μονάδα έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση του νοσοκομείου έχει αφεθεί να υπολειτουργεί τα τελευταία χρόνια, κάτω από το βάρος της υποστελέχωσης και της κρατικής υποχρηματοδότησης. Την ίδια τύχη έχει και η ψυχιατρική κλινική του ΠΓΝΙ, το ΚΨΥ, ενώ έχουν ήδη εκχωρηθεί πλήρως σε ΜΚΟ άλλες υπηρεσίες ΠΦΥ στον τομέα της ψυχικής υγείας, όπως κινητές μονάδες, ξενώνες καθώς και οικοτροφεία της περιοχής.

Αντί λοιπόν να ενισχυθεί από την πολιτεία η μονάδα έγκαιρης παρέμβασης στη ψύχωση που διαθέτει το Νοσοκομείο, να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες ψυχικής υγείας έρχεται η ίδια η Διοίκηση του ΠΓΝΙ να υπονομεύσει την ίδια του τη μονάδα για να αναπτυχθεί αντίστοιχη από την ΑΜΚΕ ΕΠΡΟΨΥΗ, με υψηλότατη χρηματοδότηση 10 ετούς διάρκειας με την δωρεάν στήριξη του ΠΓΝΙ.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη ανοίγει κερκόπορτα για ανάλογες συμπράξεις και σε άλλα νοσοκομείαΑυτός είναι ένας από τους τρόπους προώθησης του ΝΕΟΥ ΕΣΥ από το υπουργείο Υγείας, δια του Ταμείου Ανάκαμψης, με συμμάχους τις διοικήσεις των Νοσοκομείων.

Ήδη για την Κέρκυρα προκηρύχθηκε η δημιουργία μονάδας για την άνοια με χρηματοδότηση 1.000.000 Ευρώ από ΝΠΙΔ κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα, ενώ για ανάλογες υπηρεσίες όπως η δημιουργία μονάδας για την έγκαιρη παρέμβαση στη ψύχωση αναμένεται νέα προκήρυξη από το Υπουργείο που θα μπουκώσει με περαιτέρω ζεστό χρήμα επιχειρηματίες, ποικιλώνυμες ΜΚΟ και τρωκτικά του χώρου της υγείας.

Αντί να χαρίζονται δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιώτες για την ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας την ίδια ώρα που οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας να παραμένουν υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτημένες,να ενισχυθεί άμεσα με πόρους και προσωπικό το δημόσιο σύστημα υγείας ώστε να επιτελέσει το ρόλο του.

Να παρθεί άμεσα πίσω η απόφαση του ΔΣ του ΠΓΝΙ που ανοίγει τις ορέξεις σε ιδιώτες να χρησιμοποιούν την δημόσια περιουσία των νοσοκομείων για ίδιον όφελος.

Να παρθεί άμεσα πίσω η προκήρυξη για ανάπτυξη υπηρεσιών ψυχικής υγείας από ΝΠΙΔ

Το δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί και πρέπει να παράσχει δημόσιες και δωρεάν ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΝK

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ