Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Έκτακτο δελτίο επιδεινώσεων καιρού – Κλειστά σχολεία στην Π.Ε. Κέρκυρας

Η κακοκαιρία με το όνομα «BOGDAN», η οποία επηρεάζει την Ιταλία αναμένεται, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, να επηρεάσει και τη χώρα μας από τα ξημερώματα της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου, με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, μεγάλο αριθμό κεραυνών, τοπικές χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας Πολιτικής Προστασίας τίθενται από σήμερα Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022 και για όλη τη διάρκεια της αυριανής ημέρας (Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022) οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, οι οποίες εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω επιδείνωσης του καιρού εξαιτίας της κακοκαιρίας με το όνομα «BOGDAN», η οποία επηρεάζει την Ιταλία και κατευθύνεται προς την Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Κέρκυρας, Κώστα Ζορμπά -κι αφού ολοκληρώθηκε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως έπειτα από το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ΕΜΥ /ΕΜΚ και απεστάλη μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας- δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ειδικά σχολεία) στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας για προληπτικούς λόγους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 θα επηρεαστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό κεραυνών, τοπικές χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους:

Α.  το Βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος (από τα ξημερώματα μέχρι τις απογευματινές ώρες) και

Β.  η Δυτική Στερεά και πιθανόν η Βορειοδυτική Πελοπόννησος (από τις προμεσημβρινές μέχρι τις βραδινές ώρες).

Η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κέρκυρας, Κώστα Ζορμπά έχει ως εξής:

α)  Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους της Γ.Γ.Π.Π. και τον σχεδιασμό των υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

β)  Τη διακοπή των μαθημάτων την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2022, λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, σε όλες τις σχολικές μονάδες τόσο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία – Δημοτικά Σχολεία), όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια – Λύκεια) σε όλη την Επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

γ)  Για την ενημέρωση (μέσω των ΜΜΕ) των πολιτών, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις και να διαφυλαχτεί η ασφάλεια των πολιτών.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Κέρκυρας συνιστά στους πολίτες:

        Να μην αγνοούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα Δελτία Καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Αρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ

        Να μεταβάλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε αυτές να μην συμπέσουν με την αιχμή των καιρικών φαινομένων και να αποφύγουν τις μη επείγουσες μετακινήσεις.

        Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

        Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.

        Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιών ή των χώρων εργασίας τους.

        Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

        Να μην κρατούν ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο, διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Να αποσυνδέσουν τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

        Να αποφεύγουν να αγγίζουν τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο), καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

        Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

        Να ενημερώνονται τακτικά για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

        Να αποφεύγουν τις διασταυρώσεις με χείμαρρους.

        Να αποφεύγουν τη στάθμευση των οχημάτων κάτω από δένδρα κλπ

        Να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητό τους στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Να μείνουν μέσα στο αυτοκίνητο και να ανάψουν τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης).

        Να μην καταφύγουν ποτέ κάτω από ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

        Να βεβαιωθούν ότι τα φρεάτια έξω από τις οικίες δεν είναι φραγμένα και οι υδρορροές λειτουργούν κανονικά.

        Να αποφύγουν την εργασία σε υπόγειους χώρους.

        Να μην πλησιάζουν σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Γενικές οδηγίες για έντονα καιρικά φαινόμενα είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στον σύνδεσμο: www.civilprotection.gr.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Κέρκυρας παραμένει σε 24ωρη ετοιμότητα και επεμβαίνει όπου και όποτε ζητηθεί.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ