Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δημήτης Μπιάγκης: Ημέρα εθνικής μνήμης για τον εμβληματικότερο Έλληνα κυβερνήτη

Σαν σήμερα, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο ο πρώτος κυβερνήτης της νεότερης Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, αποτελεί αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα,. Διαμόρφωσε με τις ενέργειες και τις πράξεις του το σύγχρονο ελληνικό έθνος, προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πατρίδα και η Ιστορία έχει ήδη αποφανθεί για την προσφορά του, έχει κρίνει διεξοδικά το έργο του, την ανυστερόβουλη προσφορά του και την τραγική του θυσία στην υπόθεση της αναγέννησης και χειραφέτησης του ελληνισμού.

Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια ήταν η πρώτη πολιτική δολοφονία αρχηγού κράτους στη Νεότερη Πολιτική Ιστορία της Ελλάδας. Έχουν περάσει 191 χρόνια και ακόμα δεν έχει χυθεί άπλετο φως στην υπόθεσή της, καθώς ο φάκελός που διατηρείται στα Βρετανικά Αρχεία δεν είναι προσβάσιμος και αποτελεί υπόθεση «άκρως απόρρητη».

Η 27η Σεπτεμβρίου, πρέπει να αποτελέσει για την Ελληνική Πολιτεία «ημέρα εθνικής μνήμης» για μια από τις εμβληματικότερες μορφές του νεότερου ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτικού και κοινωνικού χώρου.

Η Κέρκυρα με τους φορείς και τα πολυάριθμα πολιτιστικά της σωματεία, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ορθώσει το ανάστημά της, παλεύοντας για τη δική του Ελλάδα, των θεσμών, της σύνθεσης, της παιδείας, που ελευθερώνει και αναγεννά

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ