Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο Ερντογάν “Τραβάει το Σχοινί” του Στέφανου Σωτ. Γκίκα

Κύριο χαρακτηριστικό της πρόσφατης ομιλίας του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την ακόμη και για «εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας», τα οποία υποτίθεται πως διαπράττει στο Αιγαίο.

Απεναντίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε από το ίδιο βήμα ψύχραιμα και τεκμηριωμένα, κάνοντας σαφές ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία, αλλά θέτει αυτονόητες «κόκκινες» γραμμές και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα Εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα. Επιπλέον, σε πλήρη αντίθεση με τον Ερντογάν, απευθύνθηκε με φιλική διάθεση προς τον τουρκικό λαό, περνώντας το μήνυμα ότι Έλληνες και Τούρκοι δεν επιθυμούν την σύγκρουση.

Θα ανέμενε κανείς ότι η Ελληνική στάση θα επέφερε, έστω και σταδιακά, μια αποκλιμάκωση της επιθετικής τουρκικής ρητορικής. Αντιθέτως, παρατηρούμε ότι ο Ερντογάν «τραβάει το σχοινί». Με κύριο αφήγημα την «αποστρατικοποίηση» των νήσων του Αν. Αιγαίου, η τουρκική ηγεσία κάνει ό,τι μπορεί για να δυναμιτίσει την ειρήνη και την σταθερότητα. Οι ομιλίες του Τούρκου Προέδρου ενσωματώνουν πλέον – εκτός από το στοιχείο της σύγκρουσης – και το στοιχείο της σύγκρισης, με τον ίδιο να διαπιστώνει ότι στρατιωτικά, πολιτικά και οικονομικά η Ελλάδα είναι «υποδεέστερη» της Τουρκίας.

Από την άλλη, στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε με νόημα, ότι η Τουρκία έχει απέναντί της εκτός από την Ελλάδα, ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Το γεγονός αυτό προφανώς   αντιλαμβάνεται ο Ερντογάν και βάλει ακρίτως κατά πάντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι απευθυνόμενος στο εσωτερικό, μιλά για δυνάμεις που «εξαπέλυσαν τους Έλληνες πολιτικούς πάνω μας», αλλά και για «κατοχικές στρατιωτικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα», φωτογραφίζοντας τις ΗΠΑ. Μάλιστα σε διάβημα προς τις ΗΠΑ, καλεί την Αμερικανική Κυβέρνηση να μην προμηθεύει με όπλα την Ελλάδα! Την ίδια ώρα κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι κλείνει τα μάτια μπροστά στα «εγκλήματα» που διαπράττει η Ελλάδα στο Αιγαίο.

Η τουρκική πολιτική μοιάζει αλλοπρόσαλλη και εκτός λογικής και σε συνδυασμό με τις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις στο πεδίο, ωθεί πράγματι την κατάσταση στα άκρα, με τον κίνδυνο ατυχήματος ή ακόμη και προβοκάτσιας να ελλοχεύει.

Για αυτό και δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε προχθές λόγο για «επιφυλακή» των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Παράλληλα η Ελληνική Κυβέρνηση επενδύει σταθερά στη διεθνοποίηση της τουρκικής συμπεριφοράς και ήδη οι αντιδράσεις τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την ΕΕ είναι καταδικαστικές για την Τουρκία.

Βεβαίως οι Ένοπλες Δυνάμεις μας βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και εγρήγορση, ενώ συνεχίζονται οι στρατιωτικές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, π.χ. με Γάλλους, αλλά και Αμερικανούς.

Αυτή λοιπόν την ιδιαίτερη και αβέβαιη περίοδο, απαιτείται προδήλως εθνική ομοψυχία, εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση και φυσικά στην στρατιωτική ηγεσία η οποία θα πρέπει να μείνει ανεπηρέαστη για να επιτελέσει το έργο της. Το τελευταίο πρέπει να τύχει ιδιαιτέρας προσοχής!

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 29/9/2022

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ