Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κεραμέως στον Παναγιώτη Τζένο: Σε πέντε πανεπιστήμια κατασκευάζονται 8.150 κλίνες σε φοιτητικές εστίες

Ο Παναγιώτης Τζένος μίλησε στην εκπομπή του στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως

«Η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως το “κουμπί πανικού” για την αντιμετώπιση της έμφυλης οικογενειακής βίας
», δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM και την εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Είπε πως έχουν γίνει συστηματικές δράσεις στην ενίσχυση της ισότητας των γυναικών σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας. Σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις για την Κιβωτό του Κόσμου, είπε πως είναι ανατριχιαστικές και πως πρέπει «να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση».

Τόνισε πως η κυβέρνηση έχει απελευθερώσει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε τα ελληνικά πανεπιστήμια να συνεργάζονται με ξένα και ανέφερε ότι έχει δοθεί ελευθερία στα ιδρύματα ώστε να συνάπτουν συμφωνίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Σημείωσε ότι έχουν γίνει στρατηγικές συμμαχίες εντός Ε.Ε. και εκτός, όπως με ΗΠΑ και Βρετανία.

Παράλληλα, όσον αφορά το φοιτητικό επίδομα, είπε πως αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και για όσους συγκατοικούν στα 2.000 ευρώ και πως σε πέντε πανεπιστήμια κατασκευάζονται 8.150 κλίνες σε φοιτητικές εστίες.

Για τις παρακολουθήσεις δήλωσε πως είναι απαράδεκτα όσα γράφονται, καθώς δεν είναι κάποιος που δεν τυγχάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και μπορεί να τον αλλάξει.

Aναλυτικά οι δηλώσεις της στον Παναγιώτη Τζένο

Με αφορμή τη διεθνή μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών: Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια έξαρση της βίας διεθνώς. Βλέπουμε περιστατικά με επιθέσεις κατά των γυναικών και στη χώρα μας για αυτό το λόγο κυβέρνηση έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα το κουμπί πανικού το οποίο θεσπίστηκε στο πλαίσιο δράσεων για την ουσιαστική καταπολέμηση της έμφυλης, της ενδοοικογενειακής βίας. Προσφορά δωρεάν νομικής βοήθειας σε γυναίκες, η γραμμή sos 15900 στην οποία μπορεί να απευθύνονται γυναίκες θύματα βίας. Στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για την ισότητα των φύλων, και εκεί είναι άξονας προτεραιότητα η πρόληψη και η καταπολέμηση της έμφυλης ενδοοικογενειακής βίας, συμβουλευτικά κέντρα του δικτύου δομών της γενικής γραμματείας δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής και πολλές άλλες πρωτοβουλίες προκειμένου να στηρίξουμε τις γυναίκες να οδηγήσουμε στην μεγαλύτερη επικοινωνία περιστατικών που μπορούν να αποβούν προβληματικά άρα συνολικές δράσεις της κυβέρνησης για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Αναφορικά με τη θέσπιση από την ΕΕ υποχρεωτικής ποσόστωσης γυναικών στα ΔΣ εισηγμένων επιχειρήσεων: Και στην Ελλάδα έχουν γίνει αντίστοιχα, έχουνε μπει ποσοστώσεις και σε ΔΣ και σε ότι αφορά την εκπροσώπηση γυναικών στη δημόσια σφαίρα, σε θέσεις ευθύνης, σε δημόσιες θέσεις κλπ και εκεί έχουν μπει ποσοστώσεις προκειμένου να ενισχύσουμε τη συμμετοχή των γυναικών σε κάθε είδους έκφανσης της καθημερινής δραστηριότητας. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει συστηματικές δράσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της θέσης των γυναικών, της ισότητας στην πράξη των γυναικών σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας.

Αναφορικά με την υπόθεση της Κιβωτού του κόσμου: Δεν μπορώ να πάρω θέση, η Δικαιοσύνη έχει επιληφθεί του θέματος αλλά οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αν ευσταθούν, είναι πραγματικά ανατριχιαστικές για αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό να χυθεί άπλετο φως, να εξεταστεί κάθε πτυχή αυτών των καταγγελιών και να διερευνηθούν σε μεγάλο βάθος από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Αναφορικά με τις νέες συμφωνίες με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού: Εδώ και τρεισήμισι χρόνια η εξωστρέφεια των πανεπιστημίων μας είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Έχουμε κινηθεί σε τρία επίπεδα, το πρώτο επίπεδο έχει να κάνει με τη μεγαλύτερη απελευθέρωση του νομοθετικού πλαισίου. Να είναι πιο εύκολο δηλαδή στα πανεπιστήμια να κάνουν διπλά πτυχία, κοινά πτυχία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, καλοκαιρινά και χειμερινά προγράμματα, αγγλόφωνα προγράμματα, κοινά ερευνητικά ινστιτούτα. Το πρώτο που κάναμε είναι να απελευθερώσουμε πλήρως το πλαίσιο, να δώσουμε μεγαλύτερη ελευθερία στα πανεπιστήμια να συνάπτουν συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού. Το δεύτερο που έχουμε κάνει είναι ότι έχουμε επενδύσει χρήματα σε αυτή την προσπάθεια για παράδειγμα 60 εκ. € μέσω ου Ταμείου Ανάκαμψης για επισκέπτες ερευνητές και καθηγητές. 20 εκ. € μέσω ΕΣΠΑ για αγγλόφωνα προγράμματα, μερικές ενδεικτικές δράσεις που έρχονται να στηρίξουν περαιτέρω αυτή τη μεγαλύτερη προσπάθεια για εξωστρέφεια. Και το τρίτο που εχουμε κάνει είναι ότι αξιοποιούμε το πολιτικό κεφάλαιο, συνάπτουμε στρατηγικές συμμαχίες εντός ΕΕ και εκτός ΕΕ με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μεγ. Βρετανία για να ανοίξουμε διάπλατες τις πόρτες επικοινωνίας. Εμείς ως κυβέρνηση θέλουμε να καλλιεργήσουμε ένα πρόσφορο έδαφος για να έρθουν εν συνεχεία τα πανεπιστήμιά μας να αποφασίσουν σε τι βαθμό θέλουν να αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες. Μετά την έλευση των 30 αμερικανικών πανεπιστημίων είδαμε συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα, είδαμε νέα συνεργασία του πανεπιστημίου Αθηνών με το πανεπιστήμιο Yale σύμφωνα με την οποία μπορεί ένας φοιτητής του πανεπιστημίου Αθηνών να πάει για ένα ή για δύο εξάμηνα στο Yale χωρίς δίδακτρα.

Αυτό είναι το καταληκτικό στοιχείο ότι δεν θα έχουνε δίδακτρα γιατί κάτι το οποίο ήταν απλησίαστο για το 996% των φοιτητών της χώρας πλέον γίνεται εφικτό. Άλλο παράδειγμα το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης το οποίο ανακοίνωσε ότι ιδρύει διεθνές κέντρο εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Όλα αυτά συντείνουν το ίδιο συμπέρασμα, η Ελλάδα σταδιακά να γίνει φάρος εκπαίδευσης που θα προσελκύει φοιτητές, καθηγητές, ερευνητές από όλο τον κόσμο και θα δίνει περισσότερες ευκαιρίες στα δικά μας παιδιά, στους δικούς μας καθηγητές και ερευνητές.

Ερωτηθείσα για τις αντιδράσεις για τις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων εκπαιδευτικών: Έχουμε σημειώσει πάρα πολύ μεγάλη πρόοδο. Για πάρα πολλά χρόνια όταν ήταν να γίνουν εκλογές των εκπαιδευτικών για τα υπηρεσιακά τους συμβούλια κλείναν όλα τα σχολεία της χώρας, αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Είχαμε πει προεκλογικά ότι θα το κάνουμε ότι πλέον οι εκλογές θα γίνουν Σάββατο και προβλέφθηκε οι εκλογές αυτές να γίνονται ψηφιακά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ψηφιοποιήσεις του κράτους που κάνουμε από την αρχή της διακυβέρνησης. Πράγματι γίνανε για πρώτη φορά το 2020 με πολύ μεγάλες αντιδράσεις, με αγωγές κοκ. Εμείς προχωρήσαμε, το ΣτΕ δικαίωσε αυτή την πολιτική, την έβγαλε απολύτως νόμιμη και συνταγματική και δύο χρόνια μετά πραγματοποιήθηκε εκ νέου η διαδικασία, αυτή τη φορά συμμετείχαν οι βασικές παρατάξεις και είχαμε σχεδόν τετραπλασιασμό του ποσοστού συμμετοχής των εκπαιδευτικών.

Ερωτηθείσα αν είναι ικανοποιημένη από την υλοποίηση των δεσμεύσεων της πριν αναλάβει το υπουργείο: Το Νοέμβριο του 2018 πριν τις εκλογές είχαμε παρουσιάσει το πλήρες πρόγραμμα της ΝΔ για την παιδεία, σε αυτό το πρόγραμμα έχουν ήδη ψηφιστεί όλες οι βασικές εξαγγελίες του προγράμματος αυτού και έχει υλοποιηθεί και το μεγαλύτερο μέρος τους με εξαίρεση τα πανεπιστήμια τα οποία ψηφίστηκε ο νόμος πριν από δύο μήνες και πλέον έχει αρχίσει και αυτός να εφαρμόζεται. Οι αλλαγές ξεκίνησαν από κάτω προς τα πάνω με ενδεικτικές αλλαγές την επέκταση του Νηπιαγωγείου κατά ένα χρόνο, τα αγγλικά από το Νηπιαγωγείο, τους 25 χιλιάδες μόνιμους διορισμούς μετά από 12 χρόνια, τα διπλάσια πρότυπα και πειραματικά σχολεία, τα νέα προγράμματα σπουδών, την αποκατάσταση του ασύλου στην πραγματική του έννοια, την εξωστρέφεια, τη μεγαλύτερη ευελιξία για τα πανεπιστήμιά μας κ.ο.κ . Όλες οι βασικές εξαγγελίες που είχανε γίνει το Νοέμβριο του ’18 πριν από τις εκλογές έχουν όλες πραγματοποιηθεί.

Για το φοιτητικό επίδομα: Το φοιτητικό επίδομα το οποίο ήταν στα 1000€ για πολύ καιρό θα αυξηθεί κατά 50% δηλαδή στα 1.500€ για όλους που είναι δικαιούχοι και στα 2.000€ εφόσον κάποιος συγκατοικεί.

Όλα αυτά έχουν ήδη υλοποιηθεί, οι σχετικές διατάξεις ψηφίστηκαν στη Βουλή, βγήκαν οι υπουργικές αποφάσεις ήδη τα εμβάσματα προχώρησαν στα πανεπιστήμια προκειμένου και αυτή η εξαγγελία να γίνει πράξη και με αυτό τον τρόπο να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τους φοιτητές που καλούνται να φοιτήσουν μακριά από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Στην ίδια ευρύτερη προσπάθεια για στήριξη των παιδιών αυτών εντάσσεται και η προσπάθεια που κάνουμε για την κατασκευή 8.150 νέων κλινών στις φοιτητικές εστίες σε πέντε πανεπιστήμια της χώρας.

Αναφορικά με τις περιοδείες του πρωθυπουργού: Από την πρώτη μερα της θητείας του ο πρωθυπουργός επισκέπτεται κάθε γωνιά της Ελλάδας άρα δεν είναι καινούργιο. Γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιαστεί το έργο που έχει γίνει ανά περιφέρεια και να συζητήσουμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε έτι περαιτέρω τις συνθήκες και τις υποδομές και όλο το έργο που γίνεται σε κάθε Περιφέρεια. Ήμασταν στην Πάτρα τις προάλλες και εκεί δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξουμε συνολικά το σχεδιασμό μας για την Πάτρα του 2030, θα ακολουθήσουν αντίστοιχες επισκέψεις σε άλλες περιφέρειες της χώρας προκειμένου αφενός να παρουσιαστεί το έργω που έχει γίνει αλλά κυρίως να ακούσουμε τους φορείς της πόλης.

Αναφορικά με το θέμα των παρακολουθήσεων: Το ζήτημα αυτό προφανώς και έχει συζητηθεί ευρύτερα και κυρίως έχει συζητηθεί το γεγονός ότι δεν έχει εμφανιστεί το παραμικρό στοιχείο τεκμηρίωσης για όσα λέγονται. Δηλαδή ο πρωθυπουργός φέρεται να παρακολουθεί τους στενότερους συνεργάτες του ενώ όλοι ξέρουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει το απόλυτο προνόμιο να επιλέγει όλους τους συνεργάτες τους. Αν λοιπόν κάποιος δεν τυγχάνει της εμπιστοσύνης του μπορεί πολύ απλά να τον αλλάξει. Είναι αδιανόητη αυτή η προσωπική επίθεση που γίνεται, αυτή η συκοφαντία, αυτή η λάσπη που γίνεται στον πρωθυπουργό αλλά είναι πασιφανές γιατί γίνεται γιατί υπάρχει έλλειψη οποιασδήποτε πολιτικής πρότασης.

Οι τελευταίες δυο εβδομάδες για μένα είναι οι πιο ελπιδοφόρες που έχω περάσει στο υπουργείο Παιδείας γιατί βλέπουμε τις δυνατότητες της χώρας μας, βλέπουμε πως η χώρα μας μπορεί να εξελιχθεί σε φάρο εκπαίδευσης, να προσελκύσει φοιτητές από όλο τον κόσμο. Βλέπουμε την αισιοδοξία, την ελπίδα, τις περισσότερες δυνατότητες στα δικά μας τα παιδιά και από την άλλη συγκρούεται ένας άλλος κόσμος αυτός της μιζέριας, της λάσπης, της συκοφαντίας γιατί δεν υπάρχει καμία εναλλακτική πρόταση. Αυτά είναι τα διλήμματα των εκλογών. Τα διλήμματα των εκλογών είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας. Τα διλήμματα των εκλογών είναι θα πάμε μπροστά στη θα γυρίσουμε πίσω στοπ να παρακαλάμε στο ATM να κάνουμε ουρά για 60 € την εβδομάδα και να ψάχνουμε κάποιο βενζινάδικο που να δίνει βενζίνη. Δείτε που είμαστε τώρα τρεισήμισι χρόνια μετά, πόσο έχει μεταμορφωθεί η χώρα σε κάθε τομέα δραστηριότητας χάρη στις ενέργειες της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ