Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Κάρολο: Μπορεί να υπάρξει win – win συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σε θερμό κλίμα νωρίτερα η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον βασιλιά της Βρετανίας

Ομιλία στην εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics
πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσκεκλημένος του καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Παρατηρητηρίου Kevin Featherstone.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE.

Στην έναρξη της συζήτησης και ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον βασιλιά Κάρολο στο Κάστρο του Γουίνδσορ, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν θέλει να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αλλά «μπορεί να βρεθεί μια win-win λύση, που θα οδηγήσει στην επανένωση των Γλυπτών και παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που έχει το Βρετανικό Μουσείο».

Απαντώντας σε ερώτηση «αν οι Βρετανοί έδιναν τα Γλυπτά, θα γινόσασταν πρωθυπουργός της Βρετανίας;», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η επανένωση των Γλυπτών είναι στην καρδιά του και όλοι οι Έλληνες θα ήθελαν να το πετύχει η κυβέρνηση. Είπε ωστόσο ότι δεν θέλει να τοποθετηθεί δημόσια για τις συζητήσεις που έχουν γίνει.

Δείτε τη συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Kevin Featherstone

Συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο είχε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κάστρο του Ουίνδσορ.

Η συνάντηση, στην οποία ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, διεξήχθη σε θερμό κλίμα, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ενώ διήρκησε περίπου 50 λεπτά.

H ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο

Had the pleasure of meeting with His Majesty King Charles III at Windsor Castle.

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2022


Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση ήταν εκτός τυπικού πρωτοκόλλου, καθώς ο Κάρολος ως βασιλιάς συναντά επισήμως μόνο αρχηγούς κρατών. Οι κ. Μητσοτάκης και Κάρολος έχουν αναπτύξει μια προσωπική σχέση: 
Τον περασμένο Απρίλιο ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε φιλοξενηθεί από τον τότε πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο στην έπαυλη Dumfries House, στη Σκωτία, ενώ τον Μάρτιο του 2021 είχαν συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, στο περιθώριο των εορτασμών για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

5742692

Η συζήτηση περιστράφηκε, μεταξύ άλλων, γύρω από την αξιοποίηση του Τατοΐου (στο πρότυπο του Dumfries House) και γύρω και από το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στους «Sunday Times» ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει ότι ο Κάρολος θα είναι υποστηρικτικός στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών, αν και αναμένει ότι «θα είναι ουδέτερος», λόγω της ιδιότητάς του. Η εκτίμηση αυτή, όπως ανέφερε, βασίζεται στις συζητήσεις που είχαν οι δυο τους όταν ο Κάρολος ήταν πρίγκιπας της Ουαλίας. «Νομίζω ότι το κλίμα αλλάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο», υπογράμμισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

5742691

5742689

5742690

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη προγραμματίζεται μεθοδικά από το επιτελείο του πρωθυπουργού εδώ και σχεδόν δύο μήνες. Στόχος του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στη βρετανική πρωτεύουσα είναι η συνάντηση με στελέχη και εκπροσώπους επιχειρήσεων, funds και επενδυτικών εταιρειών που εδρεύουν εκεί, ώστε να παρουσιάσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται στη χώρα μας για επενδύσεις και το νέο, φιλικό προς το επιχειρείν περιβάλλον που δημιουργεί η κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ