Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Φίλης στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1: Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα έπρεπε να επιστρέψουν στην εργασία τους πριν από την απόφαση του ΣτΕ

Έκανε λόγο για κλιμακούμενη αποδρομή της κυβέρνησης σε όλες τις δημοσκοπήσεις και για εκροή ψήφων προς την αποχή

«Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα έπρεπε να επιστρέψουν στην εργασία τους πριν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας»,
δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΝίκος Φίλης σημειώνοντας ότι πρόκειται για στοιχειώδη νομιμότητα.

Τόνισε πως με το νομοσχέδιο διαλύεται το σύστημα υγείας καθώς όπως είπε σπρώχνονται οι γιατροί του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.

Έκανε λόγο για κλιμακούμενη αποδρομή της κυβέρνησης σε όλες τις δημοσκοπήσεις και για εκροή ψήφων προς την αποχή.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με την απόφαση επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ: Θα έπρεπε να έχει γίνει πριν την απόφαση του ΣτΕ, είναι στοιχειώδης νομιμότητα αυτό.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την υγεία: Ένα νομοσχέδιο έχει έρθει στις επιτροπές της Βουλής που διαλύει το σύστημα υγείας, το δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας. Άκουσα όλους τους φορείς που μιλήσανε τον εκπρόσωπο του Πανελληνίου ιατρικού συλλόγου, την εκπρόσωπο της ΕΙΝΑΠ, τον εκπρόσωπο της ΠΟΕΔΗΝ, τον εκπρόσωπο των Φαρμακουπαλλήλων, όλων οι οποίοι τονίζουν ότι με τον τρόπο αυτό που καταργείται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ και δίνεται η δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να χειρουργούν και να γιατροπορεύουν σε όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία και να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο εκτός νοσοκομείου δηλαδή είναι πλήρης διάλυση αυτό το πράγμα. Αυτό ήταν πάγιο αίτημα μόνο των πανεπιστημιακών γιατρών και όχι όλων ορισμένων μεγαλογιατρών και αυτοί ικανοποιούνται. Η ουσία είναι ότι ο πολίτης που θέλει να πάει στο νοσοκομείο δεν θα βρει εύκολα πια γιατρό για να αντιμετωπίσει γρήγορα την περίπτωσή του διότι ο γιατρός θα διακτινιστεί στο ιδιωτικό επάγγελμα και μη μου πείτε ότι είναι θέμα συνείδησης, όταν το θεσμικό πλαίσιο δίνει αυτή τη δυνατότητα θα πάει ο κόσμος να δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα και θα αφήσει πίσω το δημόσιο τομέα.

Υπάρχει μεταφορά του επαγγελματικού ενδιαφέροντος του δημόσιου γιατρού από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Τον σπρώχνουν να κάνει εμπόριο. Σας θυμίσω ότι στον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ αυτό το θέμα δηλαδή να καταργείται στην πράξη η αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ αυτό καταδικάζεται και ως ανήθικη ενέργεια. Είναι πολύ αυστηρός ο ιδρυτικός νόμος του ΕΣΥ. Χρειάζεται να αυξηθούν οι μισθοί των γιατρών, η Δικαιοσύνη θα προτείνει εισαγωγικό μισθό 2000€ μπορούν να βρεθούν.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πειστικό σχέδιο και για ποιο λόγο δεν διαμορφώνεται ένα ρεύμα «ανατροπής» της κυβέρνησης: Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «μυρίζει εκλογές» στην ουσία αυτό μυρίζει φόβο του κ. Μητσοτάκη. Αν θέλει να κάνει εκλογές ας κάνει, αυτός έχει συνταγματικά την αρμοδιότητα τι μας το λεει για να μας φοβίσει; Ζητάει η αντιπολίτευση εδώ και ένα χρόνο να γίνουν εκλογές. Υπάρχει μια κλιμακούμενη αποδρομή της κυβέρνησης. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις αυτές που δείχνουν τη ΝΔ να είναι πάνω από το ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια υποχώρηση αυτό είναι ένα σημάδι, είναι ένα καμπανάκι. Ο κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ από 40% είναι 30 και κάτω στις δημοσκοπήσεις. Το πρώτο θέμα είναι ότι έχουμε μια εικόνα αποδρομής της ΝΔ από την κυβέρνηση, το ποιος θα εισπράξει είναι το δεύτερο θέμα. Εμείς πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις που έχει για αυτό ανοίγει θέματα, το θέμα της υγείας, το θέμα της παιδείας, το θέμα των υποκλοπών και της δημοκρατίας, το θέμα της ακρίβειας αν προγραμματικά συζητηθούν και όχι όπως θέλει ο κ. Μητσοτάκης με συνθήματα, θα χάσει ο κ. Μητσοτάκης.

Είναι η πρώτη φορά που με τόση ένταση έχουμε συνολική κρίση του πολιτικού συστήματος. Είχε υπάρξει το ’15 συνολική κρίση και τελικά είχε ανατροπή αποτελεσμάτων, συνεχίζεται. Δεν υπάρχει σταθεροποίηση μιας πολιτικής δύναμης στην κυβέρνηση ενώ παλιότερα λειτουργούσε ο νόμος των συγκοινωνούντων δοχείων έχανε ο πρώτος κέρδιζε ο δεύτερος και το ανάποδο τώρα αυτό δεν ισχύει. Έχουμε μια κρίση του πολιτικού συστήματος συνολικά και έχουμε κυρίως μια εκροή ψήφων προς την αδιαφορία, προς την οργή και την αποχή.

Για τις κυβερνητικές συνεργασίες: Εμείς όταν λέμε για εναλλακτική πολιτική λύση λέμε σε σχέση και με το ΠΑΣΟΚ και με το Βαρουφάκη και με το ΚΚΕ με τον δικό του τρόπο, το προγραμματικό έχει σημασία. Όταν έρθει η στιγμή που θα χάσει η ΝΔ και δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και θα χρειαστούν κυβερνητικές συνεργασίες ο καθένας θα πάρει την ευθύνη του.

Δεν ισοδυναμεί με σοβαρότητα η πρόταση για αυτοδυναμία της ΝΔ. Ζήσαμε τέσσερα χρόνια ΝΔ σοβαρότητα δεν έχουμε δει, έχουμε δει συμφέροντα οικονομικά τα οποία ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Έχουμε δει τα προβλήματα της πανδημίας, δεν το ακούμε πρώτη σε θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχουμε διαλυμένο ΕΣΥ, είχαμε την ευκαιρία να φτιάξουμε ΕΣΥ μέσα και μετά την πανδημία και δεν το φτιάξαμε, το διαλύσαμε. Είχαμε την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης και δεν έγινε αυτό δυστυχώς, γιατί υπάρχει και από την Ευρώπη μια επιφυλακτικότητα για το πώς λειτουργεί η κυβέρνηση με την ιστορία των αναθέσεων και των υποκλοπών. Έχει σβήσει το αφήγημα το διεθνές του κ. Μητσοτάκη για τον εξαγώγιμο όπως έλεγε πρωθυπουργό. Άρα δεν είναι λύση η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι επιδείνωση των μεγάλων αδιεξόδων εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Μπορεί να υπάρξει απάντηση; Μπορεί να υπάρξει και όλοι θα κριθούμε με βάση και τη ψήφο του λαού.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ