Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μάουνα Λόα: Εντυπωσιακές εικόνες απ’ το μεγαλύτερο ηφαίστειο του κόσμου – Βάφτηκε κόκκινος ο ουρανός

«Ξύπνησε» ύστερα από μισό αιώνα

To μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο
του κόσμου, το Μάουνα Λόα στη Χαβάη «ξύπνησε» ύστερα από μισό αιώνα και «έβαψε» κόκκινο τον ουρανό καθώς η λάβα του ανέβλυζε τη νύχτα της Κυριακής, χαρίζοντας ένα εν μέρει τρομακτικό μα εν μέρει και εντυπωσιακό θέαμα.

Το Μάουνα Λόα φτάνει σε ύψος 4.169 μέτρων από την επιφάνεια του Ειρηνικού και είναι 38 μέτρα κοντύτερο σε σχέση με το γειτονικό, ανενεργό ηφαίστειο Μάουνα Κέα, το οποίο όμως έχει μικρότερο όγκο.
Το νησί της Χαβάης όπου βρίσκονται τα δύο ηφαίστεια είναι κατά κάποιο τρόπο το ψηλότερο βουνό του κόσμου, καθώς το ύψος του από τον βυθό του Ειρηνικού ανέρχεται σε πάνω από 10.200 μέτρα, περισσότερο από το ύψος του Έβερεστ στα 8,849 μέτρα.
Όλα τα νησιά στο σύμπλεγμα της Χαβάης είναι ηφαιστειογενή, καθώς σχηματίζονται από όγκους μάγματος που αναβλύζουν από έναν θάλαμο βαθιά στον μανδύα της Γης.
Καθώς η τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού μετακινείται πάνω από τον σταθερό θάλαμο μάγματος, νέα νησιά σχηματίζονται στη σειρά με την πάροδο εκατομμυρίων ετών. Αυτό σημαίνει ότι το Μάουνα Λόα κάποια στιγμή θα σβήσει και ένα νέο νησί θα αναδυθεί δίπλα του.

Δείτε τις εντυπωσιακές οι εικόνες που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα από το Μάουνα Λόα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ