Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Κιβωτός του Κόσμου: Άλυτος γρίφος τα «κρυμμένα χρήματα» – «Ξεσκονίζουν» 2.000 κινήσεις σε λογαριασμούς

Η υπόθεση της Κιβωτού, σε ό,τι αφορά αμιγώς στην οικονομική διάστασή του, ερευνάται εις βάθος από την Οικονομική Αστυνομία

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η ταξινόμηση των περιουσιακών στοιχείων της Κιβωτού του Κόσμου
, καθώς οι αλλεπάλληλες και διασταυρούμενες αποκαλύψεις προκαλούν εύλογη σύγχυση.

Δεν μπορεί να μην χάσει κανείς τον έλεγχο σε ό,τι αφορά στα μετρητά, τα οποία ανευρίσκονται σε κατοικίες, χρηματοκιβώτια, θυρίδες, τραπεζικούς λογαριασμούς κ.λπ.

Την τάξη μεγέθους του «φιλανθρωπικού τζίρου» της Κιβωτού του Κόσμου αποδίδει το γεγονός ότι, κατά τις πληροφορίες που διαρρέουν στα ΜΜΕ, η Οικονομική Αστυνομία έχει ανακαλύψει 3 τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων η οργάνωση του πατρός Αντωνίου είχε εισπράξει περί τα 410 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2017-2022. Αν και επί του παρόντος παραμένει αδιευκρίνιστο το πώς συγκεντρώθηκε το κολοσσιαίο αυτό ποσόν, το οποίο αγγίζει το μισό δισ. ευρώ και εφόσον κατατέθηκε σε επίσημους τραπεζικούς λογαριασμούς με δικαιούχο την Κιβωτό, θεωρητικά και τουλάχιστον για ένα μεγάλο μέρος τους, τα χρήματα αυτά θα πρέπει να έχουν προέλθει από νόμιμες πηγές.

Απεναντίας, απορίες και αμφιβολίες γεννώνται από κάποιες κινήσεις που μαρτυρούν πανικό, όπως η εκκένωση κάποιων τραπεζικών θυρίδων από την πρεσβυτέρα, η οποία, μόλις τρία 24ωρα αφότου άδειασε τις θυρίδες από οτιδήποτε περιείχαν, προέβη σε κατάθεση 500.000 ευρώ σε έναν από τους λογαριασμούς της Κιβωτού

Βεβαίως, ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα αργά ή γρήγορα θα κληθούν από την Οικονομική Αστυνομία να παράσχουν πειστικές απαντήσεις γύρω από το πώς και το γιατί βρέθηκαν περίπου 350.000 ευρώ μετρητά σε χρηματοκιβώτιο της Κιβωτού, στις εγκαταστάσεις του Κολωνού. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 300.000 ευρώ συνολικά, τα οποία εμφανίζονται στους προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς του πατρός Αντωνίου και της κας Γεωργαντή. Ταυτόχρονα, όμως, εξαιρετικά αξιοπερίεργο είναι το ότι ο ιδρυτής της Κιβωτού απέφευγε συστηματικά τις αναλήψεις -σαν να ήταν αμάρτημα, θα έλεγε κανείς, αφήνοντας τον λογαριασμό της μισθοδοσίας του πρακτικά ανενεργό για πολλά χρόνια. Ωστόσο, σε άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς του πατέρα Αντώνιου, της πρεσβυτέρας αλλά και της ΜΚΟ, βρέθηκε ότι εγιναν τουλάχιστον 2.000 κινήσεις ενώ αναμένονται και νέα στοιχεία.

Εάν ο πατήρ Αντώνιος είχε κάνει κάποιο θαύμα, καταφέρνοντας να διαβιοί ο ίδιος και να συντηρεί την οικογένειά του χωρίς να δαπανά ούτε ένα ευρώ από την -καθόλα νόμιμη- μηνιαία αποζημίωσή του για τις υπηρεσίες που προσφέρει στην Κιβωτό, θα πρέπει να το μοιραστεί με κάθε συνάνθρωπό του, ο οποίος αγωνιά για να ισοσκελίσει τις απολαβές με τα έξοδά του.

Πάντως, όπως αποκάλυψε την Κυριακή η εφημερίδα Πρώτο ΘΕΜΑ, βάσει των ταμειακών απολογισμών που (δεν) δημοσιοποιεί η Κιβωτός, για τα έτη 2016-2019 και το 2021, τα έσοδα του φορέα από δωρεές ανήλθαν σε 27.151.271 ευρώ. Αφαιρουμένων των εξόδων για το ίδιο διάστημα, στο ταμείο της Κιβωτού απομένουν περί τα 22,3 εκατ. ευρώ. Και υπ’ αυτή την έννοια δεν θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση ότι στους λογαριασμούς της Κιβωτού του Κόσμου εμφανίζονται σήμερα περίπου 12,5 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση της Κιβωτού, σε ό,τι αφορά αμιγώς στην οικονομική διάστασή του, ερευνάται εις βάθος από την Οικονομική Αστυνομία και την ειδική αρχή για την πάταξη του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος. Ως πρώτο και απαραίτητο μέτρο, οι αρχές έχουν δεσμεύσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του πατρός Αντωνίου και της Σταματίας Γεωργαντή, προκειμένου η έρευνα να διενεργηθεί απρόσκοπτα.

Παράλληλα, εξετάζεται διεξοδικά η δήλωση «πόθεν έσχες» της πρεσβυτέρας/προέδρου ΔΣ της Κιβωτού. Η αντιπαραβολή των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο πόθεν έσχες της κας Γεωργαντή, με το ρευστό, τις καταθέσεις και τη λοιπή περιουσία, θα αποκαλύψει μεγάλο μέρος της αλήθειας για ό,τι συνέβαινε στην, έως πρότινος άσπιλη και άμωμη, Κιβωτό του Κόσμου.

Πηγή: protothema.gr

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ