Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ενεργειακή κρίση: Έκλεισε η συμφωνία στην ΕΕ για πλαφόν 60 δολαρίων στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Πολωνία ήρε το τελευταίο εμπόδιο ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει τις διαδικασίες για επιβολή πλαφόν

Έκλεισε και επισήμως η συμφωνία για προσωρινό πλαφόν
στο ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, η Πολωνία ήρε σήμερα Παρασκευή το τελευταίο εμπόδιο ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει τις διαδικασίες για επιβολή πλαφόν στην τιμή του εξαγόμενου διά θαλάσσης ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Πρόκειται για συμφωνία στο επίπεδο στο οποίο είχαν συμφωνήσει όλες οι χώρες της G7 και θα αναθεωρείται κάθε δύο μήνες.

Διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για πλαφόν 60 δολαρίων στα φορτία ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με τον Αντρέι Σάντος, πρεσβευτή της Πολωνίας στο μπλοκ και βασικό διαπραγματευτή για την εν λόγω πολιτική, καθώς και με άλλους αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεδομένου ότι δεν έχουν εξουσιοδότηση να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Η Βαρσοβία είχε επιφυλάξεις ως προς το να δεχτεί τη συμφωνία πριν εξετάσει τον μηχανισμό που προτείνεται για τη διατήρηση του πλαφόν κάτω από την τιμή της αγοράς.

Τελικώς αποφάσισε ότι πράγματι ο εν λόγω μηχανισμός θα διατηρήσει το ανώτατο όριο των τιμών τουλάχιστον 5% κάτω από τα επίπεδα διακύμανσής τους στην αγορά.

Η Ε.Ε. μπορεί τώρα να ξεκινήσει μια γραπτή διαδικασία για την έγκριση της συμφωνίας και σκοπεύει να την ανακοινώσει επίσημα την Κυριακή.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ