Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε workshop με θέμα την εγκληματολογική γονιδιωματική στο Λουξεμβούργο

Προσκεκλημένος του workshop CRIMinal Forensic Genomics PhenoTYPing (CRIMTYP), που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2022, ήταν ο πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου, του Ιονίου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Βλάμος. Ο κ. Βλάμος, εκπροσωπώντας το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Τμήματος Πληροφορικής ήταν ένας από τους οχτώ προσκεκλημένους ειδικούς και ο μοναδικός Έλληνας πανεπιστημιακός που συμμετείχε στο workshop.

Το ερευνητικό πρόγραμμα CRIMTYP εξερευνά το μέλλον της εγκληματολογικής γονιδιωματικής και τα ζητήματα που προκύπτουν για την γενετική, την τεχνολογία, το δίκαιο, την ηθική και την κοινωνία.
Το συγκεκριμένο workshop επικεντρώθηκε στις τρέχουσες και μελλοντικές επιπτώσεις στο φαινότυπο του DNA. Συζητήθηκαν οι προγνωστικές πτυχές του DNA, και τα συμπεράσματα που εξάγονται σχετικά με χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την εμφάνιση (λ.χ. χρώμα ματιών, μαλλιών και δέρματος ή ηλικία) και βιογεωγραφική καταγωγή (BGA) του ατόμου ενδιαφέροντος (POI).

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν λίγες ή καθόλου ολοκληρωμένες προσεγγίσεις τόσο από νομική όσο και από επιστημονική σκοπιά. Ως εκ τούτου, το διεπιστημονικό αυτό πρόγραμμα σκοπεύει να συνδυάσει τη νομική και γενετική επιστήμη για να διερευνήσει τις τελευταίες και τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις και προσδοκίες του Forensic DNA Phenotyping (FDP) που βασίζεται στην αλληλούχιση επόμενης γενιάς (NGS).

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ