Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Καταγγελίες για νέους βανδαλισμούς στην Αγία Σοφία – Οι φωτογραφίες από Τούρκο αρχαιολόγο

Τι απαντά ο φιλοκυβερνητικός Τύπος και η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων

Καταγγελίες για νέους βανδαλισμούς στην Αγιά Σοφιά βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Όπως ισχυρίζεται ο Τούρκος αρχαιολόγος Ömer Faruk Yavaşçay, επισκεπτόμενος την Αγιά Σοφιά, εντόπισε διπλής όψης καταστροφή στην πόρτα ακριβώς κάτω από το μωσαϊκό προσφοράς των Αυτοκρατόρων και ανήρτησε φωτογραφίες και εικόνες της καταστροφής στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Σήμερα αντιμετώπισα ένα ακόμα πολύ θλιβερό θέαμα για το τζαμί Αγία Σοφία και την ιστορία μας. Δυστυχώς πάλι, εντόπισα φθορές και στις δύο πλευρές της πόρτας, ακριβώς κάτω από το ψηφιδωτό των αυτοκρατόρων. Τράβηξα φωτογραφίες και βίντεο για να τεκμηριώσω αυτή την κατάσταση».

Ο θεολόγος και φιλόσοφος, καθηγητής Σαχίν Φιλίζ και ο ιστορικός τέχνης, Γιασίν Σαϊγκιλί, κάνουν λόγο τόσο για ρωγμές στο δάπεδο του μνημείου, όσο και για καταστροφές στις πύλες, τονίζοντας ότι ήταν λάθος η μετατροπή του σε ευκτήριο οίκο. Ο Σαϊγκιλί αναφέρθηκε σε «μια ανεξέλεγκτη και συνεχή ροή επισκεπτών», τονίζοντας «τέτοιες επισκέψεις προκαλούν καταστροφές. Το πώς θα αποφευχθεί αυτό θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς και θα πρέπει να ληφθούν μόνιμα μέτρα εν προκειμένω».

Τι απαντά ο φιλοκυβερνητικός Τύπος και η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων

Από την πλευρά του, η φιλο-κυβερνητική ιστοσελίδα “Haber7” επιτίθεται στην αποκάλυψη της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας “Cumhuriyet”, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η εφημερίδα κατηγορεί τους μουσουλμάνους για φθορές, δημοσιεύοντας φωτογραφίες από την κατεστραμμένη πόρτα της Αγίας Σοφίας, ενώ τονίζει ότι αυτές έχουν προκληθεί από χριστιανούς τουρίστες.

Καθησυχαστική ωστόσο, ως προς το θέμα, υπήρξε η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων η οποία σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύεται στον Τύπο, κάνει λόγο για συνεχή παρακολούθηση και επίβλεψη των επισκεπτών του τεμένους, επισημαίνοντας ότι αυτό γίνεται από 160 κάμερες και 81 φύλακες οι οποίοι εργάζονται γι’ αυτό το σκοπό 24 ώρες το 24ωρο. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο τέμενος εργάζονται τόσο μονάδες της τουριστικής αστυνομίας όσο και των ειδικών επιχειρήσεων και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα ασφαλείας, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ