Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Eurogroup: «Λευκός καπνός» για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας

Αποδεσμεύονται κεφάλαια ύψους 644 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα κέρδη των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου – «Απόφαση ορόσημο» λέει ο Σταϊκούρας

Tο «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους,
ύψους 644 εκατ. ευρώ, άναψε και επισήμως το Eurogroup, καθώς οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (σ.σ. η Κροατία θα γίνει το 20ό μέλος την 1η Ιανουαρίου 2023) υιοθέτησαν την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπειτα από την πρώτη έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Το «κονκλάβιο» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αποδεσμεύει κεφάλαια ύψους 644 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα κέρδη των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που παρακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (SMPs, ANFAs).

Η εν λόγω εκταμίευση αυτού του ποσού παρέμενε σε εκκρεμότητα από τον Ιούλιο του 2019 και απόψε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ότι παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες που έχει δημιουργήσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι αποφάσεις του καθεστώτος του Ρώσου προέδρου Πούτιν, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις της.

Το Eurogroup συζήτησε επίσης τον μηδενισμό, για το 2ο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και -για πρώτη φορά- τη μόνιμη μείωση του περιθωρίου αυτού σε μηδενική τιμή για την περίοδο 2023 – 2049.

Η συγκεκριμένη απόφαση του Eurogroup αποτελεί ένα ορόσημο για την ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα μας δεν βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά, αντίθετα, αξιολογείται όπως, σχεδόν, όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά ταύτα η χώρα μας, όπως και όλες οι υπόλοιπες (Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία) που βγήκαν από τα προγράμματα στήριξης της ΕΕ, θα συνεχίσει να “παρακολουθείται στενά” από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς όπως ορίζουν οι κανόνες της ΕΕ “six pack” (πέντε κανονισμοί και μία οδηγία) και “two pack” (δύο οδηγίες) τα κράτη – μέλη που έλαβαν ευρωπαϊκή βοήθεια θα ελέγχονται «μέχρι την αποπληρωμή του 75% της ληφθείσας οικονομικής βοήθειας».

Σταϊκούρας: Απόφαση ορόσημο

Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε:

«Το Eurogroup, στη σημερινή συνεδρίασή του, έλαβε μια απόφαση-ορόσημο για την Ελλάδα.

Απόφαση με την οποία αναγνωρίζεται ότι, σε συνέχεια της εξόδου από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον περασμένο Αύγουστο, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα και η οικονομία μας – παρά τις πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις – καταγράφει θετική πορεία και ευοίωνες προοπτικές.

Απόφαση με την οποία πιστοποιείται ότι η Ελλάδα, μέσα σε αντίξοες – διεθνώς – συνθήκες, συνεχίζει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Απόφαση με την οποία επιβραβεύεται η εντατική και συστηματική δουλειά κοινωνίας και πολιτείας, μέσα από την ενεργοποίηση της τελευταίας δόσης των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Μέτρα συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν:

την αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από αγορά ελληνικών ομολόγων (τα γνωστά ANFA/SMP), η οποία – σημειωτέον – εκκρεμούσε από το 1ο εξάμηνο του 2019,

τον μηδενισμό, για το 2ο εξάμηνο του 2022, του επιπρόσθετου περιθωρίου (step-up margin), η ενσωμάτωση του οποίου προβλέπεται στο επιτόκιο δανείων που έχει παραχωρήσει ο EFSF στην Ελλάδα, και τον μόνιμο μηδενισμό – για πρώτη φορά – του περιθωρίου αυτού, από το 2023 και μετά.

Συνεχίζουμε – και θα συνεχίσουμε – να εργαζόμαστε με σχέδιο, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της πατρίδας μας, αλλά και πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, ώστε να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα ακόμα πιο ισχυρή και την οικονομία της πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ