Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Θεσσαλονίκη: Τα λάθη των αστυνομικών που καταδίωξαν και πυροβόλησαν τον 16χρονο

Ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», Βασίλης Λαμπρόπουλος μίλησε για τις οδηγίες που υπάρχουν αναφορικά με τις καταδιώξεις της ΕΛ.ΑΣ και δεν τηρήθηκαν από τους αστυνόμους της ΔΙ.ΑΣ που καταδίωξαν τον 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη.

Στη λήθη πέρασε η οδηγία αναφορικά με τη χρήση όπλου των αστυνομικών
στις καταδιώξεις από τους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ που καταδίωξαν τον 16χρονο Ρομά στη Θεσσαλονίκη.

Όλα ξεκίνησαν μετά την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα τον Οκτώβριο του 2021. Υπενθυμίζεται πως επρόκειτο για μία καταδίωξη κλεμμένου αυτοκινήτου, το οποίο όταν τελικά οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν, υπήρξε μία ασυνεννοησία από το κέντρο, με αποτέλεσμα κάποιοι να εγκαταλείψουν την επιχείρηση, ενώ όσοι παρέμειναν πυροβόλησαν 38 φορές το κλεμμένο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τον οδηγό και να τραυματίσουν ένα ακόμη άτομο.

Η υπόθεση μέχρι σήμερα δεν έχει εκδικαστεί, ωστόσο υπάρχει εισαγγελική πρόταση που κατηγορεί τους αστυνομικούς για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Μετά το τραγικό συμβάν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε αποφασίσει να συντάξει ένα μνημόνιο ενεργειών για να αποφεύγονται οι καταστάσεις αυτές, με το βασικότερο όλων να ζυγίζεται η εκάστοτε καταδίωξη και να μην θυσιάζεται «το μείζον για το έλασσον».

Στην συγκεκριμένη υπόθεση με τον 16χρονο, οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ γνώριζαν πως πρόκειται για έναν ανήλικο που δεν έχει πληρώσει τη βενζίνη του, αξίας 20 ευρώ.

Η οδηγία αναφέρει επίσης πως οι αστυνομικοί πρέπει να περιμένουν να συγκλίνουν κι άλλες δυνάμεις προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί και ατυχήματα στους γύρω χώρους της καταδίωξης και πως πρέπει να πυροβολούν στα λάστιχα μόνο σε έκτακτη περίπτωση.

Παράλληλα πρέπει να τηρείται απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να αποφευχθεί εμβολισμός.

Οδηγίες που δεν τηρήθηκαν από τους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ που καταδίωκαν τον 16χρονο.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ