Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

«Καμπανάκι» Γώγου για γρίπη: Έξαρση κρουσμάτων και μικροβιακών λοιμώξεων – Πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται τα αντιβιοτικά

Πενταπλάσια τα κρούσματα γρίπης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες σχετικά με τα κρούσματα γρίπης
, τα οποία είναι πενταπλάσια και εξαπλάσια αλλά και τη μεγάλη έξαρση των ιώσεων του αναπνευστικού, όπως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο – παθολόγο Χαράλαμπο Γώγο, μέχρι τώρα υπήρχε έλλειψη έκθεσης λόγω της χρήσης μάσκας, ειδικά στα παιδιά.

«Υπάρχει μια μεγάλη έξαρση των συνήθων εποχικών λοιμώξεων, ιογενείς σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει και η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα σε ορισμένες περιπτώσεις. Πρόκειται για μικροβιακές λοιμώξεις που περιπλέκουν τις ιώσεις. Η βασική διαφορά είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις και μόνο δίνεται αντιμικροβιακή αγωγή, δηλαδή αντιβιοτικά. Όταν δηλαδή συνδυαστεί η ίωση με κάποια μικροβιακή λοίμωξη. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν δίνονται αντιβιοτικά», υπογράμμισε ο ίδιος.

Πότε συνισταται η χρήση αντιβιοτικών

«Σε στρεπτόκοκκο ή πνευμονιόκοκκο χρειάζονται αντιβιοτικά», εξήγησε ο κ. Γώγος και σημείωσε πως «είναι πολλές οι εποχικές ιώσεις. Όσο πιο πολλά τεστ έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο καλύτερα γιατί κάνουμε ακριβή διάγνωση της νόσου». Μάλιστα, σημείωσε ότι «με λήψη επιχρίσματος μέσα σε λίγα λεπτά έχουμε διάγνωση και κάνουμε οικονομία αντιβιοτικών».

Σχετικά με την γρίπη, ο κ. Γώγος επισήμανε ότι πέρυσι ο αριθμός των ασθενών με γρίπη ήταν περίπου 10 ανά χίλιες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ φέτος φαίνεται ότι είναι 50 με 60.

«Ο κοροναϊός φαίνεται ότι εξελίσσεται σαν τις άλλες ιώσεις»

Μιλώντας για την πορεία κοροναϊού, ο κ. Γώγος σημείωσε: «Η νοσηρότητα και η θνητότητα είναι σαφώς μικρότερες από πέρυσι. Με τα δεδομένα της παρουσίας των νέων στελεχών της Όμικρον και της μεγάλης εμβολιαστικής κάλυψης, η νόσος είναι καλύτερα ελεγχόμενη, ηπιότερη».

«Συνιστά οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα να κάνουν τώρα το επικαιροποιημένο εμβόλιο το οποίο φαίνεται να καλύπτει και τις νέες μεταλλάξεις», επισήμανε στο τέλος.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ