Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Άνγκελα Μέρκελ: Λάθος που αντιδράσαμε αργά στην επιθετικότητα της Ρωσίας – Τι έπρεπε να κάνει το NATO το 2014

Μετανιώνει η πρώην καγκελάριος για το γεγονός ότι η Γερμανία, και κατά συνέπεια οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άργησε να γίνει επιθετική απέναντι στη Ρωσία το 2014, όταν έγινε η προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, αφού προηγήθηκε κατοχή από τη Ρωσία. Τότε, τα κράτη που απαρτίζουν το ΝΑΤΟ είχαν φτάσει σε συμφωνία δαπάνης του 2% του ΑΕΠ τους για την Άμυνα, κάτι που η Γερμανία, όπως τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, δεν έχει ακόμη κατορθώσει. 

«Έπρεπε να έχουμε αντιδράσει πιο γρήγορα απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας», είπε η Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit», που θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη.

Τα σχόλια της Μέρκελ αναφέρονταν στη ρωσική κατοχή και προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας το 2014, όταν τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είχαν συμφωνήσει να δαπανήσουν το 2% του ΑΠΕ τους για την άμυνα.

«Η Γερμανία αύξησε τις ΝΑΤΟϊκές αμυντικές της δαπάνες, αλλά ακόμα δεν έχει φτάσει τον στόχο του 2%,» είπε η Μέρκελ, «και ούτε εγώ δεν έκανα μια έντονη ομιλία υπέρ αυτού του στόχου κάθε μέρα».

Η πρώην καγκελάριος τόνισε, ωστόσο, ότι δεν λυπάται για την υποστήριξή της στην κατασκευή του γερμανο-ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Η ακύρωση του έργου θα είχε «επικίνδυνα επιδεινώσει» τη σχέση με τη Ρωσία, δήλωσε η Μέρκελ.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα αυτού του κοινού έργου κατασκευής του αγωγού.

Συμπλήρωσε ότι η υπερβολική εξάρτηση οφείλεται κυρίως στην πολύ μικρή παροχή φυσικού αερίου από τη Νορβηγία, τη Βρετανία και την Ολλανδία.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ