Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Η Ελλάδα επιθυμεί καλές σχέσεις, αλλά δεν θα κάνει διάλογο με το παράλογο

Ευχαρίστησε τους διπλωμάτες για την προβολή των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
συνομίλησε την Τρίτη με τους επικεφαλής των πρεσβειών και των μόνιμων αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό, συνεπής στη δέσμευσή του η πρωτοβουλία αυτή, που ανέλαβε πέρυσι για πρώτη φορά, να καθιερωθεί σε ετήσια βάση προκειμένου να επικοινωνεί με τους επικεφαλής των διπλωματικών Αρχών και να ακούει την οπτική τους για τις αποστολές στις οποίες υπηρετούν.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που μας δίνεται η δυνατότητα για αυτή τη δεύτερη διαδικτυακή συνάντηση. Είχα βρει την περσινή μας συζήτηση εξαιρετικά παραγωγική. Μπόρεσα να επικοινωνήσω απευθείας μαζί σας, να μοιραστώ σκέψεις, αλλά κυρίως να ακούσω πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις από εσάς», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης, στόχος της οποίας είναι ο καλύτερος συντονισμός με τους επικεφαλής των αρχών για την καλύτερη προώθηση των εθνικών στόχων και θέσεων.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στη διεθνή προβολή της Ελλάδας, με κάθε ευκαιρία και σε όλα τα fora. «Το όραμά μου είναι μια Ελλάδα δυναμική και εξωστρεφής, που θα είναι ισότιμος διεθνής συνομιλητής και θα συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις με πρωτοβουλίες και δράσεις, αλλά κυρίως με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι από τις επαφές του με ξένους ηγέτες και επιχειρηματικούς παράγοντες είναι πλέον σαφές ότι εμπεδώνεται η θετική εικόνα της Ελλάδας και η πεποίθηση ότι η χώρα μας έχει γυρίσει σελίδα.

Αναφερόμενος στις διεθνείς προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική διπλωματία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, τονίζοντας πως η αδικαιολόγητη ρωσική εισβολή συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου σε βάρος ενός κυρίαρχου κράτους, το οποίο μάχεται για την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του.

Τόνισε ότι η Ελλάδα, η οποία συχνά δέχεται απειλές κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, δεν μπορεί παρά να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, στέλνοντας ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να αποδεχτεί τον αναθεωρητισμό και την παραβατικότητα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας για την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο πόλεμος, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Επισήμανε την εντατικοποίηση της ενεργειακής διπλωματίας, που έχει συμβάλει στη μετατροπή της Ελλάδας σε πάροχο ενεργειακής ασφάλειας και εξαγωγέα ενέργειας για τα κράτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αξιοποιώντας τις στρατηγικής σημασίας υποδομές που αναπτύσσονται για την εισροή LNG και την ηλεκτροπαραγωγή.

Όσον αφορά στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως το 2022 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τις διμερείς σχέσεις. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιθυμεί καλές σχέσεις με τη γειτονική χώρα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, όμως δεν προτίθεται να κάνει διάλογο με το παράλογο.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους Έλληνες διπλωμάτες και όλες τις Αρχές της χώρας μας στο εξωτερικό για το έργο τους και τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την προβολή των εθνικών θέσεων και την τόνωση του ρόλου Ελλάδας στο εξωτερικό.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος εξ αποστάσεως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και με φυσική παρουσία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο υφυπουργός αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Α’ γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Ρούσος Κούνδουρος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ