Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τεράστια Συμμετοχή του Κόσμου στην Κοπή Πίτας του Στ. Γκίκα

Απολογισμός Έργου και νέοι Στόχοι Τετραετίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας η εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Πολιτικού Γραφείου του Βουλευτή Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανου Γκίκα.

Επίσημοι προσκεκλημένοι του Βουλευτή ήταν η Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης και ο Καθηγητής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών, Γιώργος Σουρβίνος.

Στην ομιλία του, ο Στέφανος Γκίκας ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την «συγκλονιστική παρουσία» τους, η οποία όπως δήλωσε «μας γεμίζει χαρά και δύναμη».

Ο Βουλευτής μίλησε για το μεγάλο έργο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη το οποίο, όπως υπογράμμισε, αναγνωρίζεται τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς. «Η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει την αξιοπιστία της», είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Γκίκας έκανε ενδεικτική αναφορά σε τρεις τομείς της Κεντρικής Πολιτικής όπου καταγράφεται μεγάλη πρόοδος. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον Τομέα της Εθνικής Άμυνας και της Εξωτερικής Πολιτικής, όπου το μεγαλεπήβολο εξοπλιστικό πρόγραμμα αναβαθμίζει σημαντικά την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Έδωσε επίσης έμφαση στο πλέγμα διμερών και πολυμερών συμμαχιών που αναπτύχθηκε και ισχυροποιήθηκε μέσω της σύναψης Στρατηγικών Συμφωνιών, αναβαθμίζοντας την γεωπολιτική ισχύ της χώρας μας.

Μεγαλειώδης είναι η πρόοδος στη Ψηφιακή Διακυβέρνηση, όπου, όπως ανέφερε ο Στέφανος Γκίκας, το 2022 πραγματοποιήθηκαν 1,2 δις ψηφιακές συναλλαγές!  Παράλληλα, 4,1 εκατ. πολίτες έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση, ενώ περίπου 8,1 εκατ. πολίτες έχουν εξυπηρετηθεί τουλάχιστον μία φορά από το gov.gr.

Αναφερόμενος στην Μεταναστευτική Πολιτική και στην αποτελεσματική προστασία των συνόρων μας, ο Βουλευτής συνέκρινε τις επιδόσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με αυτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το 2015 περισσότεροι από 900.000 μετανάστες εισήλθαν στη χώρα μας, ενώ το 75% των παράνομων εισόδων στην Ευρώπη πραγματοποιούνταν από την Ελλάδα. Εν αντιθέσει, το 2022 εισήλθαν 17.000 μετανάστες στη χώρα (5% των παράνομων εισόδων στην Ευρώπη), ενώ απετράπησαν 250.000 παράνομες είσοδοι από τα χερσαία και 45.000 από τα θαλάσσια σύνορά μας.

Τέλος, ο Στέφανος Γκίκας αναφέρθηκε στην Οικονομία, όπου η ακρίβεια αποτελεί κύριο πρόβλημα, με την Κυβέρνηση να αναλαμβάνει ωστόσο πρωτοβουλίες στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Έδωσε παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Ελληνική Οικονομία καταγράφει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από των ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως και ρεκόρ εξαγωγών και προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων. Αναφέρθηκε επίσης στην μείωση 50 φόρων, μεταξύ των οποίων και ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος καταργήθηκε στα Διαπόντια Νησιά. Ο Στέφανος Γκίκας τόνισε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ έφτασε στην Κέρκυρα το 41%, ενώ εξήγησε ότι μετά τις 12 αναβαθμίσεις της Οικονομίας, βρισκόμαστε ένα σκαλοπάτι πριν την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που θα στηρίξει την Εθνική μας Οικονομία.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Στέφανος Γκίκας παρουσίασε έναν απολογισμό πεπραγμένων για Π.Ε. Κέρκυρας.

Αναφέρθηκε στα ακόλουθα θέματα:

  • Ολοκλήρωση του έργου των Εργατικών Κατοικιών Αγ. Ιωάννη Κέρκυρας και παράδοσή τους στους δικαιούχους τους. Παράλληλα προχωρά το έργο κατασκευής αποχετευτικού αγωγού προς Σκάφωνα.
  • Ξεκίνησε ο διεθνής διαγωνισμός για το έργο των Φραγμάτων. Μετά από εντατικές προσπάθειες το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης – κάτι που δεν προβλεπόταν – και το μεγάλο Έργο Ύδρευσης της Κέρκυρας μπαίνει σε ρότα υλοποίησης.
  • Υλοποιείται σταδιακά η προεκλογική δέσμευση για την μετατροπή της Κέρκυρας σε Κέντρο Θαλάσσιου Τουρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο διεξάγεται μεγάλος διεθνής διαγωνισμός για την Μαρίνα MegaYacht, έχει ολοκληρωθεί το Master Plan και εκπονούνται τα τεύχη δημοπράτησης για την Μαρίνα της Λευκίμμης, εκπονήθηκε το Master Plan για την Μαρίνα της Ημερολιάς, ξεκίνησαν οι εργασίες για την αναβάθμιση της Μαρίνας Γαΐου Παξών, ενώ υλοποιείται το έργο της Μαρίνας Καφέ Γυαλί. Τέλος, μετά από συνεργασία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και της Κυβέρνησης, τα τουριστικά καταφύγια σε Μπενίτσες και Αλύπα παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε ένα μεγάλο project κατασκευής Μαρίνας και τουριστικών εγκαταστάσεων στην Νότια Κέρκυρα, στην περιοχή Καλυβιώτη, με σημαντικά ανταποδοτικά έργα. Πρόκειται για μία στρατηγική επένδυση με δημόσιο χαρακτήρα, την οποία διεκδικούν και άλλες περιοχές της δυτικής Ελλάδας.

Επιπλέον εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για τον Λιμένα Αγ. Στεφάνου Αυλιωτών, για τους Λιμένες των Διαποντίων Νήσων και για την αναβάθμιση του Λιμένα Κέρκυρας.

  • Σε συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εκπονήθηκε Master Plan για την αναστήλωση, ανάδειξη και αξιοποίηση των Φρουρίων της παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας. Ήδη ορισμένα έργα εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης.
  • Επιλύθηκε μετά από καθυστερήσεις το πρόβλημα των απορριμμάτων, αφού έκλεισε το ΧΥΤΑ Λευκίμμης και εξασφαλίστηκε η μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας εκτός Νομού. Παράλληλα ξεκίνησε η δημοπράτηση του έργου κατασκευής του Εργοστασίου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων.
  • Το Αεροδρόμιο της Κέρκυρας αναβαθμίζεται επιχειρησιακά. Σύντομα θα αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα περιφερειακά αεροδρόμια των Βαλκανίων.
  • Η επισκευή των Κέντρων Υγείας της Π.Ε. Κέρκυρας εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και τα έργα θα δημοπρατηθούν με μέριμνα του ΤΑΙΠΕΔ.
  • Άνοιξε ο φάκελος για την μεταφορά των Φυλακών Κέρκυρας εκτός αστικού ιστού.
  • Λύθηκε το θέμα της Κτηματογράφησης και ορίστηκε ανάδοχος για την κτηματογράφηση 313.000 δικαιωμάτων της Π.Ε. Κέρκυρας.
  • Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός ύψους 4.335.000 € για την εκπόνηση των Τοπικών και Χωροταξικών Πολεοδομικών Σχεδίων της Π.Ε. Κέρκυρας.
  • Ειδική αναφορά έγινε στα έργα που πραγματοποιήθηκαν  στους Παξούς (διατήρηση του μοναδικού τραπεζικού καταστήματος, εξασφάλιση τριών αιθουσών διδασκαλίας, δημιουργία του Περιφερειακού Ιατρείου Λάκκας, δημιουργία επιδοτούμενης γραμμής Παξών – Αντιπάξων, εξασφάλιση χρηματοδότησης για νέα Μονάδα Αφαλάτωσης κ.α.) και στα Διαπόντια Νησιά (δημιουργία Στρατιωτικού Επιτηρητικού Φυλακίου Οθωνών, διασφάλιση χρηματοδότησης για τους Λιμένες Οθωνών και Μαθρακίου, δημιουργία αναβαθμισμένης ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Κέρκυρα, δημιουργία ακτοπλοϊκής σύνδεσης για την μεταφορά καυσίμων και οχληρών υλικών κ.α.).

Ο Βουλευτής αναφέρθηκε επιπλέον στις χρηματοδοτήσεις που έλαβαν οι τέσσερις Δήμοι της Π.Ε. Κέρκυρας από το Υπουργείο Εσωτερικών κατά την τριετία 2019-2022 για την πραγματοποίηση σημαντικών έργων που  αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στον Τομέα της Παιδείας, υπογραμμίζοντας ότι στο πλαίσιο του διορισμού 25.000 μόνιμων εκπαιδευτικών, στην Π.Ε. Κέρκυρας διορίστηκαν 561 εκπαιδευτικοί. Σχολικές μονάδες της Κέρκυρας εντάχθηκαν στο δίκτυο των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν το 4ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο, το 14ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο και το 2ο Πρότυπο ΕΠΑΛ Κέρκυρας. Επιπλέον, με απόφαση της Υπουργού Παιδείας δημιουργήθηκε το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο στη Βόρεια Κέρκυρα.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Στέφανος Γκίκα έθεσε τους παρακάτω στόχους για την επόμενη τετραετία:

  • Ολοκλήρωση των έργων Υποδομών που δρομολογήθηκαν.
  • Εκπόνηση και εφαρμογή των Τοπικών και Χωροταξικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
  • Προώθηση των μελετών για τον Άξονα Βορρά – Νότου και τις τέσσερις Παρακάμψεις.
  • Βελτίωση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων.
  • Ένταξη περισσότερων Μνημείων σε προγράμματα αναστήλωσης.
  • Βελτίωση των υποδομών Υγείας και δημιουργία Αιμοδυναμικού Τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας.
  • Μεταφορά των Φυλακών Κέρκυρας εκτός αστικού ιστού.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού και φορέων, μεταξύ των οποίων η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, οι Αντιπεριφερειάρχες Κώστας Ζορμπάς, Μελίτα Ανδριώτη και Μανώλης Ορφανουδάκης, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νίκος Μουζακίτης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας Δημήτρης Μεταλληνός, Αντιδήμαρχοι όλων των Δήμων, ο Επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κέρκυρας Σπύρος Ασπιώτης, η Πολιτευτής της ΝΔ Μαριλένα Μάστορα, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων Πέτρος Αγγελόπουλος, η Διευθύντρια του Καταστήματος Κράτησης Κέρκυρας κα Σταύρου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιάννης Κοντός, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δημήτρης Καλούδης, ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας Γιώργος Χονδρογιάννης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπης Βούλγαρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΚΕ Σπύρος Ζερβόπουλος, ηΠρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κέρκυρας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Μαρία Δημουλά, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας Αλεξάνδρα Καλαϊτζόγλου, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Κέρκυρας Σπύρος Παντελιός,  ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Κεντρικής Κέρκυρας Μάκης Χαραλαμπόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Νότιας Κέρκυρας Θεοφάνης Σαμοΐλης, η Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κέρκυρας Χριστίνα Μαλαχά, ο Αντιπρόεδρος της fedHATTA Nίκος Ασπιώτης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Γαστουριωτών Μαίρη Κηλαδινού κ.α.

Το παρόν έδωσαν επίσης πολλοί Πρόεδροι Πολιτιστικών και Καλλιτεχνικών Συλλόγων.

Την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κκ Νεκτάριος.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ