Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Παναγιωτόπουλος – Ουάλλας: Υπεγράφη η Δήλωση «Κοινού Οράματος» Ελλάδας – Βρετανίας

Κατά τις συνομιλίες, υπογραμμίστηκε ότι οι ισχυροί δεσμοί των δύο χωρών εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες, της ελευθερίας, δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος ολοκλήρωσε, χθες Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023, την επίσημη επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του κ. Μπεν Ουάλλας (Ret Hon Ben Wallace).

Μετά την επίσημη υποδοχή στο “Horse Guards Parade” ο υπουργός Εθνικής Αμύνης και ο Βρετανός ομόλογός του, μετέβησαν στο Πόρτσμουθ, όπου επί του Αντιτορπιλικού “HMS DIAMOND”, πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες των δύο υπουργών και υπεγράφη η Δήλωση «Κοινού Οράματος» (Joint Vision Statement) μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Κατά τις συνομιλίες, υπογραμμίστηκε ότι οι ισχυροί δεσμοί των δύο χωρών εδράζονται σε κοινές αρχές και αξίες, της ελευθερίας, δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.

Τονίστηκε, επίσης, η σημασία υποστήριξης της Ουκρανίας για αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής και της προάσπισης της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι επιπτώσεις τους στην ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής.

Η Δήλωση «Κοινού Οράματος» (Joint Vision Statement) επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Ελλάδος και του Ην. Βασιλείου για αμοιβαία υποστήριξη και συνδρομή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις και επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι στον τομέα ασφάλειας, καθώς επίσης για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην επιχειρησιακή εκπαίδευση, τις ασκήσεις και στη προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας.

Οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν, ως Στρατηγικοί εταίροι και ως Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, την προσήλωσή τους στο σεβασμό της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών.

Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους στην αντιμετώπιση των απειλών για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στις βρετανικές δυνάμεις μέσω των εγκαταστάσεων στον Κόλπο της Σούδας και στα Χανιά, ενώ επισημάνθηκε η στρατηγική σημασία του λιμένος Αλεξανδρούπολης για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Επίσης, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησαν να καταρτίζουν κάθε χρόνο ένα «Οδικό Χάρτη» που θα περιλαμβάνει τις προτεραιότητες της αμυντικής συνεργασίας, καθιερώνεται δε ετήσιος Διάλογος για την Ασφάλεια και την Άμυνα προκειμένου να γίνεται επισκόπηση της προόδου και διερευνώνται νέες πρωτοβουλίες για περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ