Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συρίγος: Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έβαλε ένα συμβολικό ποσό για να υπάρχει σεβασμός στον χώρο – Όποιος αδυνατεί να πληρώσει το αναλαμβάνει η σύγκλητος

Στις καταγγελίες για τον εσωτερικό κανονισμό των εστιών του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κλήθηκε να τοποθετηθεί ο υφυπουργός Παιδείας

Με αφορμή τις καταγγελίες που έχουν γίνει για τον εσωτερικό κανονισμό των φοιτητικών εστιών στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
 τοποθετήθηκε ο υφυπουργός παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής, Άγγελος Συρίγος.

Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες πριν, η τελειόφοιτη του τμήματος Νοσηλευτικής, Έλλη Μάτιου κατήγγειλε πως δεν της δίνουν το πτυχίο της, γιατί δεν έχει να πληρώσει 270 ευρώ για τη φοιτητική μέριμνα.

Η ίδια έκανε την καταγγελία της στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» κι ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι άδικο ένα χαράτσι να είναι προϋπόθεση για να μπορεί ένας φτωχός φοιτητής να πάρει το πτυχίο του».

Στην συνέχεια παρουσίασε με φωτογραφίες την κατάσταση των φοιτητικών εστιών που είναι δωμάτια γεμάτα υγρασία και μούχλα, με αποτέλεσμα η ίδια να πάθει βρογχίτιδα.

Μετά την δημοσιοποίηση της καταγγελίας, πολλοί ήταν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που επικοινώνησαν κι ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν την ίδια κατάσταση.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν περιπτώσεις σπουδαστών που χρωστάνε από 600 έως 1000 ευρώ για να μένουν σε φοιτητικές εστίες, σε δωμάτια γεμάτα μούχλα.

«Το ποσό είναι για να υπάρχει σεβασμός στον χώρο»

Mιλώντας στο MEGA, ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε: «Το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει κάνει μία επιλογή εδώ και κάποια χρόνια – κατά την γνώμη μου ορθή επιλογή – να βάζει ένα ελάχιστο συμβολικό αντίτιμο, 15 ευρώ το μήνα, για όσους διαμένουν στις εστίες. Το πανεπιστήμιο έβαλε το συμβολικό ποσό των 15 ευρώ ανά μήνα για να υπάρχει σεβασμός στον χώρο».

«Είχε προκύψει ξανά το ίδιο θέμα πριν από μερικούς μήνες και το ίδιο το πανεπιστήμιο είχε πει αν υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν την δυνατότητα να δώσουν αυτό το συμβολικό ποσό, τότε το πανεπιστήμιο το αναλαμβάνει» εξήγησε αρχικά ο κ. Συρίγος.

«Έχει προκύψει πολιτικό ζήτημα από το ΚΚΕ»

Παράλληλα επισήμανε πως στην προκειμένη περίπτωση έχει προκύψει πολιτικό ζήτημα και συγκεκριμένα από το κόμμα του ΚΚΕ που απαιτεί να μην υπάρχει τίμημα για κανέναν φοιτητή.

«Εδώ, όμως τίθεται ένα πολιτικό ζήτημα, από ένα συγκεκριμένο κόμμα, το ΚΚΕ στην προκειμένη περίπτωση, το οποίο απαιτεί συνολικά να φύγει αυτό το ποσό από όλους τους φοιτητές και σε αυτή την κατεύθυνση κατατείνουν οι συγκεκριμένες κινήσεις», συμπλήρωσε ο υφυπουργός Παιδείας.

«Είναι προϊόν αδιαφορίας και από το πανεπιστήμιο και από τους ίδιους τους φοιτητές, είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Είναι ένα αμαρτωλό θέμα οι περισσότερες εστίες στην χώρα μας. Θεωρώ, ότι όλη αυτή η ιστορία με τον ΟΣΕ βγάζει στην επιφάνεια και μας υποχρεώνει να δούμε τις πολλές αμαρτωλές περιπτώσεις που έχουμε στην χώρα», είπε ο κ. Συρίγος ερωτηθείς για τις άθλιες συνθήκες των εστιών.

Ο κ. Συρίγος συνέχισε λέγοντας ότι δίνονται συνέχεια χρήματα για επισκευή των φοιτητικών εστιών, και τόνισε «από εκεί και πέρα τι συμβαίνει σε κάθε εστία είναι ένας συνδυασμός του πανεπιστημίου και του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ)».

Επιπλέον, ο υφυπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι η σύγκλητος του πανεπιστήμιου πληρώνει το τίμημα για όσους φοιτητές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Στην ερώτηση πού καταλήγει το συμβολικό ποσό των 15 ευρώ, είπε πως πρόκειται για χρήματα που μαζεύονται για τη συντήρηση των εστιών, ωστόσο δεν αρκούν και ο βασικός λόγος που καταβάλλεται είναι για να υπάρχει ένα αίσθημα σεβασμού προς τις εστίες.

Καταλήγοντας ο Άγγελος Συρίγος περιέγραψε και τι είδους βελτιωτικές ενέργειες έχουν γίνει για τις φοιτητικές εστίες.

«Τα τελευταία χρόνια φτιάχνονται περίπου οχτώ χιλιάδες κλίνες σε όλη την χώρα και δεύτερον αυξήθηκε το στεγαστικό επίδομα σε 1500 ευρώ και σε 2000 ευρώ αν συγκατοικεί με κάποιον άλλον φοιτητή» κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ