Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, κος Γιάνης Βαρουφάκης, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά – Life News, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν παρατηρεί αύξηση της αντισυστημικής ψήφου μετά το δυστύχημα των Τεμπών

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Η κάλπη θα αποδείξει τι γίνεται. Αυτό που βλέπω είναι ότι στην κοινωνία υπάρχει μια αντισυστημική κατεύθυνση πριν τα Τέμπη η οποία βεβαίως αυξήθηκε επιθετικά μετά τα Τέμπη.  Να σας θυμίσω το φοιτητικό κίνημα, είχαμε τα παιδιά από τις Δραματικές Σχολές και τα Μουσικά Ωδεία τα οποία είχαν δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον κίνημα σε όλη την Ελλάδα. Μιλώντας και με νέους βλέπω ότι εκεί που πριν δύο χρόνια υπήρχε μια απάθεια, μια αποστροφή προς πολιτικά ζητήματα στη μεγάλη πλειοψηφία των νέων αυτό είχε αρχίζει να αλλάζει αρκετά πριν την τραγωδία των Τεμπών.  Η τραγωδία των Τεμπών ήταν ένας καταλύτης.  Το κατά πόσο αυτό θα αποτυπωθεί στις κάλπες είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε.

Ερωτηθείς αν περίμενε ότι θα είχε άνοδο το ΜέΡΑ25 μετά από αυτή την κρίση ή φοβότανε ότι θα τον θεωρούσαν συστημικό 

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Για πολλά μπορεί να με κατηγορήσετε αλλά για συστημικότητα κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει εκτός από το ΚΚΕ  που λεει ότι ψήφισα μνημόνια.  Για να είμαι συνεπής με τον εαυτό μου δεν έδινα σημασία στις δημοσκοπήσεις που μας βγάζανε στο 1,9-2,1% και δεν δίνω και σημασία σήμερα. Γνωρίζαμε πάντα ότι ήμασταν με ασφάλεια μέσα στη Βουλή, το θεωρούσαμε δεδομένο αυτό.  Να σας θυμίσω ότι το 2019 ένα μήνα πριν από τις εκλογές μας είχαν με 1,2 και πήραμε 3,44. Γνωρίζω ότι όταν έχεις ένα δείγμα των 1.000, και μιλάμε για ένα κόμμα που είναι σε χαμηλά ποσοστά, το ποσοστό σφάλματος των δημοσκοπήσεων είναι τέτοιο που οι δημοσκόποι ουσιαστικά με κλειστά μάτια τραβάνε κάποιους αριθμούς μέσα από ένα καπέλο οπότε δεν ασχολούμαστε με δημοσκοπήσεις.   

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση του ΜέΡΑ25 στο θέμα των συνεργασιών

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Πριν από ενάμιση χρόνο είπαμε ότι όσοι τιμούμε, αγαπάμε και συμφωνούμε με την απλή αναλογική θεωρούμε ότι η απλή αναλογική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατίας, έχουμε υποχρέωση να μην το παίζουμε μικρομέγαλοι και να μην θεωρούμε  ότι  ο καθένας από εμάς έχει το μονοπώλιο της αγνότητας, της σοφίας και της εξυπνάδας το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο να κάνουμε μια συζήτηση καταρχάς, μια συζήτηση  για  το χρηματιστήριο ενέργειας, για  τα κόκκινα δάνεια, για το ΦΠΑ. Μια σειρά από πράγματα. Ας ξεκινήσουμε με μια προγραμματική συζήτηση και να δούμε αν μας παίρνει για συμφωνίες.

ΔΗΜ: Σε αυτή την πρότασή σας κανένα κόμμα δεν έχει προστρέξει όμως μετά τις εκλογές το σύνταγμα δίνει τις τρεις μέρες των διερευνητικών άρα  εκ των πραγμάτων θα τεθεί αυτό το θέμα

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ:  Εμείς θα πούμε όχι σε κάθε περίπτωση, στους πάντες.

ΔΗΜ: Ακόμα και αν υπάρχει ο φόβος τρίτων ή δεύτερων εκλογών ;

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω σε δύο διαστάσεις, η πρώτη διάσταση είναι ότι εμείς προσπαθούμε να πορευόμαστε σοβαρά, δεν είμαστε εδώ για να πάρουμε υπουργεία, είμαστε εδώ για να γίνει κάτι για τον τόπο.  Αν είχαμε ένα σύνταγμα σαν της Γερμανίας που έγινε τη δυνατότητα μετά τις εκλογές να κάτσουμε τρεις μήνες  και να συζητάμε μέχρι να φτιάξουμε ένα συνεκτικό κυβερνητικό πρόγραμμα και να αξίζει να εφαρμοστεί να το κάνουμε αλλά εδώ δεν το έχουμε, για αυτό εμείς επιμένουμε στην προεκλογική σύγκλιση. Η δεύτερη διάσταση της απάντησής μου είναι ότι αν δείτε τις πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τόσο μακριά μεταξύ τους. Και στον ΟΣΕ λίγο πολύ τα ίδια πράγματα λένε, το ίδιο δεν κάνανε ιδιωτικοποίησε τον ΟΣΕ ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιωτικό τον θέλει και η ΝΔ… Αν αυτή η χώρα χρειάζεται να έχει κυβέρνηση με κόμματα των οποίων τα προγράμματα να είναι κοντά σχετικά έτσι ώστε να μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους νομίζω είναι  πεδίον δόξης λαμπρό να υπάρξει μια συγκυβέρνηση ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ, να βάλουν και το ΠΑΣΟΚ μέσα, μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας των μνημονιακών κομμάτων και να μας αφήσουν εμάς στην ησυχία μας την  αξιωματική αντιπολίτευση. 

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Δεν θεωρώ ότι ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης είναι ίδιοι, ούτε οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδιοι με τους ανθρώπους της ΝΔ έχουν πολύ μεγάλες διαφορές και ανθρωπολογικές και φιλοσοφικές όμως οι πολιτικές τους είναι πάρα πολύ κοντά. Αυτό που θα έλεγα στον κ. Τσίπρα είναι ότι την ημέρα μετά το δημοψήφισμα εσύ πήρες τη ΝΔ και αποφασίσατε να ψηφίσετε το τρίτο μνημόνιο μαζί, δεν έβαλε το ΜέΡΑ25 ή εγώ τη Δεξιά στα πράγματα ξανά μέσα. Εσύ το έκανες, πήγαινε ξανακάν΄το.

Για τον ΟΣΕ

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Αυτό που πάντα πίστευα και πιστεύω είναι ότι χρειαζόμαστε μια τεράστια επένδυση γιατί οι σιδηρόδρομοι είναι ανάπτυξη, κάτι το οποίο δεν μπορεί να κάνει το ελληνικό κράτος και το ελληνικό δημόσιο μόνο του. Ούτε  οι έλληνες ιδιώτες μπορούν να κάνουν γιατί ένας υπερσύγχρονος σιδηρόδρομος από την Πάτρα μέχρι τους Ευζώνους, που είναι το ελάχιστο που χρειαζόμαστε, που να τρέχει με 300-350 χιλιόμετρα με ασφάλεια αυτό απαιτεί ξένη τεχνολογία και ξένα κεφάλαια τα οποία πρέπει να έρθουν, το θέμα είναι υπό ποιες συνθήκες.   Αυτό που εγώ πάντα πίστευα είναι ότι πρέπει να γίνει όπως έγινε στη Γαλλία, στην Ιαπωνία και στην Κίνα δηλαδή ενιαίος δημόσιος φορέας ο οποίος σε σύμπραξη με ξένες εταιρείες να φέρουν τεχνογνωσία απ’ έξω, ένα μεγάλο κομμάτι να χτίζεται εδώ στη χώρα να υπάρχει και μια βιομηχανική ανάπτυξη στη βάση αυτού του δικτύου.  Το 2015, θέλω να σας θυμίσω, ότι εγώ δέχτηκα το υπουργείο Οικονομικών για ένα λόγο μόνο, ήθελα να κουρέψω το ελληνικό χρέος. Να κάνω βαριά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους γιατί θεωρώ ότι ειναι ο μεγάλος νταλκάς που τραβάει τη χώρα αυτή πίσω. Αυτή ήταν η δική μου τοποθέτηση. Όταν πήγαινα στους Τροικανούς και έλεγα «αν δεν μιλήσουμε για το χρέος δεν μιλάμε για τίποτα άλλο» εκείνοι μου λέγανε «πρέπει να μας δώσεις και κάτι». Ένα από αυτά που μου βάζανε στο τραπέζι ήταν ότι «έχουμε συμφωνήσει με Σαμαρά –Βενιζέλο ότι τα τρένα σας θα πάνε στην κρατική εταιρεία των Ιταλών».

ΔΗΜ: Είχε προαποφασιστεί για τους Ιταλούς

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Βέβαια. Η κατάσταση ήταν πολύ χυδαία, ερχόντουσαν οι Τροϊκανοί και μου λέγανε «τα αεροδρόμιά σας θα τα πάρει η Fraport, το λιμάνι σας θα το πάρει η Cosco και τα τρένα θα τα πάρουν οι Ιταλοί»

ΔΗΜ.: Όλα έτσι χύμα σας τα έλεγαν, με ονοματεπώνυμα; Τα λέγατε αυτά στον Τσίπρα τότε;

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Τα έλεγα στον ελληνικό λαό δεν τα έλεγα μόνο στον Τσίπρα. Το ενδιαφέρον είναι ότι εγώ τους έλεγα «νομίζω ότι είναι κοινό συμφέρον τόσο των δανειστών όσο και της χώρας να έχουμε ανάπτυξη από αυτή τη διαδικασία. Δεν θέλουμε τουλάχιστον 20 δις επένδυση στα τρένα; Η ιταλική εταιρεία είναι μια εταιρεία που ανήκει 100% στο υπουργείο Οικονομικών, τους λεω, αυτοί δεν έχουν 1 ευρώ να βάλουν, όχι μόνο δεν έχουν να βάλουν στην Ελλάδα, δεν έχουν να βάλουν στην Ιταλία. Δεν θα επενδύσουν. Δεν θέλετε να κάνουμε μια σύμπραξη με τους Γιαπωνέζους που έχουν τα bullet trains που πάνε από το Τόκιο στο Κιότο με 350 χιλιόμετρα;». Βαριόντουσαν και μου λέγανε «το έχουμε ήδη αποφασίσει». Λέω γιατί στους Ιταλούς; Και ξέρετε τι μου είπανε; «Ε! να μην πάρουν και κάτι οι Ιταλοί για να συμφωνήσουν με αυτά που τους λέμε;». Καταλάβατε ότι η χώρα ήταν «χώρας πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται», για αυτό εγώ είπα όχι και παραιτήθηκα εκείνο το βράδυ και δεν θα έβαζα την υπογραφή μου πουθενά σε αυτά.

Αναφορικά με την επιστροφή στα ψηφοδέλτια του κ.Πολάκη   

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Επειδή είμαστε πολύ ευγενικοί άνθρωποι δεν σχολιάζουμε τα εσωτερικά άλλου κόμματος αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εισπράξει την αρνητική ψήφο προς τον κ. Μητσοτάκη δηλαδή τις απώλειες του κ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν λεει κάτι διαφορετικό. Δεν βγήκε να ζητήσει ένα συγνώμη για την ιδιωτικοποίηση που έκανε το 2017 του ΟΣΕ. Λεει ότι δεν θα την επανεθνικοποιήσω. Όπως δεν βρήκε να ζητήσει ένα συγγνώμη για το ψευτο-χρηματιστήριο ενέργειας το οποίο  έχει γδύσει τον ελληνικό λαό οπότε όταν από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ουσιαστικά λες λίγο πολύ τα ίδια θα κάνω με αυτά που κάνει ο Μητσοτάκης πώς να εισπράξεις τις απώλειες του κ. Μητσοτάκη.

Ερωτηθείς ποια είναι η γνώμη του για τον κ. Πολάκη

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ:  Δεν πρόκειται να σχολιάσω έναν άνθρωπο απλά θα πω ότι όταν ψηφίζεις ναι σε όλα μετά είναι δύσκολο να το παίξεις ρέμπελος και επαναστάτης πάνω σε αυτά που ψήφισες.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την πρακτική του κ.Πολάκη που στοχοποιεί δημοσιογράφους

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Ως ένας άνθρωπος ο οποίος έχω στοχοποιηθεί όσο κανένας άλλος τα τελευταία επτά χρόνια και από δεξιά και από αριστερά,  μακριά από μένα η αναφορά σε πρόσωπα, η αναφορά η οποία μπορεί να μετατραπεί σε στοχοποίηση. Ο καθένας πρέπει να κρίνεται ανάλογα με τη δική του ηθική στάση. Δεν πρόκειται να σχολιάσω.

Ερωτηθεις για πότε προετοιμάζεται για εκλογές

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: 21 Μαΐου. Εγώ πάντα ετοιμαζόμουνα για 21 Μαΐου και πριν τα Τέμπη γιατί το φοβόμουν. Εμάς η μεγάλη εκλογική απόδοση είναι στους νέους 17 με 30, έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά  εγώ πάντα φοβόμουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θέλει τη δεύτερη Κυριακή να είναι αρχές Ιουλίου για να μην ψηφίσουνε οι νέοι. Έχουμε 500 χιλιάδες νέους και νέες που φεύγουν από τους τόπους κατοικίας τους και πηγαίνουν και δουλεύουν ξενοδοχοϋπάλληλοι, εποχιακοί αυτά τα παιδιά ζουν πολύ δύσκολή ζωή, δεν έχουν κανένα ρεπό, δεν έχουν λεφτά σιγά που θα γυρίσουν πίσω, και μάλιστα δύο Κυριακές,  να ψηφίσουν. Δεδομένου ότι η ΝΔ έχει πολύ χαμηλά ποσοστά στους νέους εγώ πάντα φοβόμουν ότι ο κ.Μητσοτάκης θα κάνει τις δεύτερες εκλογές τον Ιούλιο.

Ερωτηθείς αν αληθεύει ότι βιάστηκε να βγάλει εκτός κάδρου, για την επίθεση που δέχτηκε,  τους αντιεξουσιαστες, αναρχικούς κλπ  διότι είναι ένας χώρος που θα μπορούσε να απευθυνθεί προεκλογικά 

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Όποιος λεει ότι ήθελα να καλύψω τους δράστες πραγματικά με προσβάλει προσωπικά, προσβάλει και την οικογένειά μου. Εγώ αυτό που δεν ήθελα να κάνω είναι να προτρέξω.  Εγώ είπα ότι εμένα μου θύμισε άνθρωπο της νύχτας. Αλλά συνέβη το εξής απίστευτο, ο  υπουργός Προστασίας του Πολίτη  βγαίνει δύο ώρες πριν καταθέσει ο πρώτος αυτόπτης μάρτυρας και πει ότι ταυτοποιήθηκαν οι δράστες; Το βίντεο δεν δείχνει τη σκηνή δείχνει την είσοδο και την έξοδο του εστιατορίου, δεν φαίνεται ποιος με χτυπάει. Εγώ το μόνο πράγμα που είπα είναι ότι ήταν ανθρωποι της νύχτας τώρα αν είναι αντιεξουσιαστές, αν είναι κομμουνιστές, αν είναι νεοφιλελεύθεροι δεν είναι κατι που μπορώ να το πω αλλά αυτό το οποίο είναι απαράδεκτο είναι ο κ. Θεοδωρικάκος ο οποίος βγήκε δύο ώρες πριν από τους αυτόπτες μάρτυρες κι είπε και δεν είναι δουλειά του υπουργού να βγαίνει και να κάνει ανακοινώσεις…

Γ.ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: Εγώ από το βίντεο που είδα στο εστιατόριο τον έχω αναγνωρίσει το δράστη, έχω πάει φωτογραφίες από το βίντεο αυτό και έχω πει «βρείτε τον αυτός είναι». Τον βρήκανε; Δεν τον βρήκανε! Είναι δουλειά της δικαιοσύνης ας την αφήσουμε ήσυχη επιτέλους.    

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ