Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τα εύσημα του Μητσοτάκη στον Νότη Μηταράκη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού – Οι σημαντικές παρεμβάσεις

Στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την αντιμετώπιση των συνεπειών της μεταναστευτικής κρίσεις αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από τον Έβρο

Στα βήματα προόδου που έχει κάνει η Ελλάδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκο Μητσοτάκης
στην εκδήλωση για την υπογραφή σύμβασης κατασκευής – επέκτασης του φράχτη κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης επικαλούμενος την ομιλία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος έκανε λόγο για μια δίκαιη και αποτελεσματικής πολιτική, η οποία βλέπει και μπορεί και θωρακίζει τα σύνορα της πατρίδας μας, σώζοντας ταυτόχρονα αθώους, χιλιάδες αθώους, κυρίως στο Αιγαίο, από τις αδίστακτες συμμορίες των διακινητών.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Μετανάστευσης και ασύλου και προσωπικά του αρμόδιου υπουργού Νότη Μηταράκη που έβαλαν σε τάξη το χάος που κλήθηκε η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τόσο στα νησιά του Βορειονατολικού Αιγαίου όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να μην ξαναζήσει η χώρα την περίοδο 2015-2019, στο μεταναστευτικό.

5849195

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το 2015, στις εποχές των ανοιχτών συνόρων, το 75% των παράνομων μεταναστών που εισήλθαν στην Ευρώπη πέρασαν στην ήπειρό μας από τα ελληνικά σύνορα, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό είναι κάτω του 10%, αναφέροντας πέρυσι το Λιμενικό έσωσε παραπάνω από 2.500 ανθρώπους στη θάλασσα.

«Οι απαράδεκτες καταστάσεις της Μόριας δεν υπάρχουν πια»

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στις σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου – που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης – όπως είναι η κατασκευή νέων και σύγχρονων δομών φιλοξενίας, που διασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες.

«Παλαιότερα στα νησιά στοιβάζονταν -και λυπάμαι που χρησιμοποιώ αυτό τον όρο, δεν είναι δόκιμος, αποτυπώνει όμως την πραγματικότητα την οποία κληρονομήσαμε- παραπάνω από 40.000 άνθρωποι. Σήμερα στα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται λίγο παραπάνω από 4.000. Άλλοι 9.000 φιλοξενούνται σε 33 σύγχρονες δομές σε ολόκληρη τη χώρα, αντί των 120 -θέλω να θυμίσω- το 2019. Ταυτόχρονα, σε όλα τα νησιά κατασκευάστηκαν σύγχρονες ανθρώπινες δομές που αντικατέστησαν αυτό το άθλιο θέαμα της Μόριας -με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση- οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ελάχιστους διαμένοντες, υπάρχουν όμως εκεί ως μια δικλίδα ασφαλείας.

Tομή ο νέος κώδικας μετανάστευσης

Επιπλέον, ο κ.Μητσοτάκης έδωσε τα «εύσημα» στον Νότη Μηταράκη τη μείωση του αριθμού των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, μέσω σημαντικών

5849187

αλλαγών και παρεμβάσεων στο σύστημα για την προστασία τους, ενώ ακόμη ένα σημείο στο οποίο η χώρα σημείωσε εντυπωσιακή πρόοδο είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου που σήμερα είναι λιγότερες από 20.000, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση κληροδότησε 200.000.

«Όταν ήρθαμε στα πράγματα, το 2019, αυτοί που δήθεν κόπτονταν για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες μάς κληροδότησαν 200.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Μόνο στο πρώτο δίμηνο του 2023 είχαμε 990 οργανωμένες αναχωρήσεις από την πατρίδα μας. Κι αυτό έγινε διότι μπορέσαμε και επεξεργαστήκαμε αυτές τις αιτήσεις ασύλου. Σήμερα οι εκκρεμείς αιτήσεις είναι λιγότερο από 20.000, διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για μία ουσιαστική και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική εάν δεν μπορούμε να διαχωρίζουμε αυτούς οι οποίοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας από αυτούς οι οποίοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας».

Τομή χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το νέο μεταναστευτικό κώδικα, που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, και αποτελεί το νομοσχέδιο που ολοκληρώνει το νομοθετικό έργο του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, εισάγοντας σειρά παρεμβάσεων και καινοτομιών: «Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ψηφίζουμε και έναν νέο Μεταναστευτικό Κώδικα. Είναι μία τομή που ξεκαθαρίζει οριστικά τους όρους νόμιμης παραμονής κάποιων στη χώρα μας. Επιτρέπει, παραδείγματος χάρη, και σε ανήλικα παιδιά τα οποία ήρθαν και σπούδασαν σε ελληνικό σχολείο να παραμείνουν στη χώρα μας και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον εδώ, εφόσον -πάλι, το τονίζω- έχουν περάσει τρία χρόνια σε ελληνικό σχολείο».

Για τις συνεργασίες με άλλες χώρες ο πρωθυπουργός τόνισε την σημαντική δουλειά που έχει γινεί και σε αυτόν τον τομέα: «Όμως μετά από πολύ συστηματική δουλειά δημιουργήθηκαν πολλά σχήματα συνεργασίας: η MED5, η ομάδα των πέντε χωρών πρώτης υποδοχής της Μεσογείου: η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Μάλτα και η Κύπρος. Αλλά και βόρειοι γείτονές μας, βαλτικές χώρες και άλλες χώρες είναι μέλη της πρωτοβουλίας του Vilnius, είναι χώρες οι οποίες έχουν επικυρώσει ουσιαστικά την αναγκαιότητα να προστατεύονται τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ