Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ερώτηση (και) Αλ. Αυλωνίτη σχετικά με την ανάγκη στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και της Κατερίνας Νοτοπούλου και με συνυπογραφή του βουλευτή Κέρκυρας και Αν.Τομεάρχη Τουρισμού ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρου Αυλωνίτη, σχετικά με την ανάγκη να καταστεί άμεσα υποχρεωτική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Οι βουλευτές τονίζουν πως οι εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού θυμίζουν μεσαίωνα και η κυβέρνηση αρνείται επιμελώς οποιαδήποτε σχετική ρύθμιση αφήνοντας τους εργαζόμενους στο έλεος των επιχειρηματιών. Οι κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο έχουν παγιωθεί σε πάνω από 60.000 με αυξητικές τάσεις και κάθε εργαζόμενος καλείται να δουλεύει για έξι εργαζόμενους λόγω των κενών που υπάρχουν, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι. Η κλαδική συλλογική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε από τους κοινωνικούς εταίρους και προβλέπει αυξήσεις της τάξης του 10,5% σωρευτικά για δύο έτη, παραμένει στο συρτάρι του Υπουργού Εργασίας από τις 15/12/2022, αφήνοντας τους εργαζόμενους στο έλεος των επιχειρηματιών του χώρου.

Θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να επέμβει και να καταστήσει υποχρεωτική την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων, να προχωρήσει σε ελέγχους και να στηρίξει τον κλάδο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Να καταστεί άμεσα υποχρεωτική η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων
Σύμφωνα με το από 03/04/2023 Υπόμνημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό, δυστυχώς η φετινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε αρνητικά για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό.
Η πραγματικότητα στον κλάδο κάθε άλλο παρά ευοίωνη μπορεί να χαρακτηριστεί εξαιτίας των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη και σίγουρα δεν έχουν όλοι “το ίδιο μέρισμα επιτυχίας από την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος” κατά τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού.
Ειδικότερα, οι κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο έχουν παγιωθεί πάνω από 60.000 με αυξητικές τάσεις. Οι εργασιακές συνθήκες θυμίζουν μεσαίωνα, αφού κάθε εργαζόμενος καλείται να δουλεύει για έξι εργαζόμενους λόγω των κενών που υπάρχουν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι. Η κλαδική συλλογική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε από τους κοινωνικούς εταίρους και προβλέπει αυξήσεις της τάξης του 10,5% σωρευτικά για δύο έτη, παραμένει στο συρτάρι του Υπουργού Εργασίας από τις 15/12/2022, οπότε και κατατέθηκαν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αφήνοντας τους εργαζόμενους στο έλεος των επιχειρηματιών του χώρου.
Επιπλέον, η κυβέρνηση αρνείται την επιμήκυνση του χρονικού ορίου του επιδόματος ανεργίας για δύο επιπλέον μήνες για 80.000 εποχικά εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό, παραβλέποντας ότι για το 80% των εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό το επίδομα έληξε τον Δεκέμβριο του 2022 και για το υπόλοιπο 20% τον Ιανουάριο του 2023 και μέχρι τον Απρίλιο δεν υπάρχει εισόδημα γι αυτούς. Οσοι δε τυχεροί επαναπροσληφθούν τον Απρίλιο θα πληρωθούν τον Μάιο του 2023!
Δεδομένου ότι, ο τουρισμός αποτελεί βαριά βιομηχανία για τη χώρα μας.
Δεδομένου ότι, οι εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού θυμίζουν μεσαίωνα και η κυβέρνηση αρνείται επιμελώς οποιαδήποτε σχετική ρύθμιση αφήνοντας τους εργαζόμενους στο έλεος των επιχειρηματιών με αποτέλεσμα τη μαζική φυγή τους.
Δεδομένου ότι, από τις 15/12/2022 έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας η σχετική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πότε θα καταστήσει ως γενικώς υποχρεωτική την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας;
2. Θα υπάρξει αποτελεσματική εποπτεία και έλεγχος για την εφαρμογή της από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς;
3. Θα επανέλθει η χρονική ισχύς του επιδόματος ανεργίας στους πέντε μήνες για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Νοτοπούλου Κατερίνα
Αβραμάκης Λευτέρης
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπακαδήμα Φωτεινή
Μπαλάφας Γιάννης
Παπαδόπουλος Σάκης
Πούλου Γιώτα
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ