Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Αποκλιμάκωση της Τουρκικής Προκλητικότητας – Μία κατάσταση «win-win»

Άρθρο του Στέφανου Σωτ. Γκίκα

Ο φονικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου αποτέλεσε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα για την Τουρκία. Οι νεκροί ξεπέρασαν τις 48.000, ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς μία περιοχή που έχει περίπου την έκταση της Ελλάδας, με τις οικονομικές επιπτώσεις να είναι δυσβάσταχτες.

Η Ελληνική Κυβέρνηση, βάζοντας στην άκρη τις εντάσεις και τις απειλές που δεχόταν επί  μήνες, προέταξε την αλληλεγγύη και βοήθησε άμεσα και ουσιαστικά την Τουρκία.

Η Ελληνική στάση προκάλεσε ένα μεγάλο κύμα ευγνωμοσύνης στους πολίτες και στα ΜΜΕ της Τουρκίας και οδήγησε στην αλλαγή του πολιτικού κλίματος. Από τον μηδενισμό των προκλήσεων, μέχρι τις συγχαρητήριες επιστολές Ερντογάν και Τσαβούσογλου για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, αλλά και στην αλληλοϋποστήριξη στη διεκδίκηση θέσεων σε Διεθνείς Οργανισμούς. Η βελτίωση των σχέσεων είναι περισσότερο από εντυπωσιακή!

Σημειώνεται, ότι από τους σεισμούς και μετά δεν έχουν διατυπωθεί αναθεωρητικές απόψεις και απειλές από επίσημα τουρκικά χείλη.

Η θετική αυτή εξέλιξη δεν προδικάζει ωστόσο και την επίλυση της μοναδικής διαφοράς των δύο χωρών, δηλαδή την οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Άλλωστε οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην ΝΑ Μεσόγειο, καλλιεργήθηκαν σε βάθος δεκαετιών και υποστηρίζονται σχεδόν από το σύνολο του τουρκικού πολιτικού κόσμου. Παράδειγμα το παράνομο Τουρκο-λιβυκό Μνημόνιο δεν έχει αποσυρθεί.

Συνεπώς, το αποτέλεσμα των τουρκικών προεδρικών εκλογών της 14ης Μαΐου, δεν αναμένεται να επηρεάσει την στάση της Τουρκίας ως προς αυτά τα ζητήματα. Εξάλλου το αντίπαλο δέος του Ερντογάν και επικεφαλής της «Λαϊκής Συμμαχίας», Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι θερμός υποστηρικτής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Το καλοκαίρι κατηγόρησε μάλιστα τον Ερντογάν ότι εκτοξεύει απειλές προς την Ελλάδα αλλά δεν τις υλοποιεί…

Διαχρονικά, η Ελλάδα επιδίωκε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Για αυτό το λόγο η παρούσα περίοδος αξιοποιείται από την Κυβέρνησή μας για την αναβάθμιση των διμερών συνεργασιών σε θέματα χαμηλής πολιτικής, όπως είναι το εμπόριο ή ο τουρισμός, αλλά και στην προσπάθεια οικοδόμησης μέτρων αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Παράλληλα, συνεχίζεται η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων μας Δυνάμεων και η υλοποίηση σημαντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων. Μάλιστα, προ ολίγων ημερών το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την προμήθεια κατευθυνόμενων πυραυλικών συστημάτων τύπου SPIKE – NLOS, βελτιώνοντας την θωράκιση της Πατρίδας μας…

Η αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας λειτουργεί θετικά και για τον Ερντογάν, ο οποίος αυτή τη στιγμή χρειάζεται την βοήθεια της ΕΕ και της Δύσης εν συνόλω. Παράλληλα με την ανάπτυξη μίας καλύτερης διμερούς σχέσης, η απουσία εντάσεων προσφέρει στην Ελλάδα χρόνο για την περαιτέρω ενδυνάμωση της αποτροπής με την συνεχιζόμενη παραλαβή νέων σύγχρονων οπλικών συστημάτων και εξοπλισμών.

Οι Αγγλοσάξονες αποκαλούν τέτοιες καταστάσεις ως «win – win».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 3/4/2023.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ