Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» LIFE NEWS 102.9

Ο υπουργός Οικονομικών, κος Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» LIFE NEWS 102.9, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς αν κάνει ρουσφέτια

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Δεν υπάρχει καμία χώρα στον κόσμο που κανένας πολιτικός να μην γίνεται αντικείμενο και τέτοιων θεμάτων αλλά το θέμα είναι πως ενεργείς. Να σας εξηγήσω ότι στο ελληνικό δημόσιο εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν μπει διαδικασίες οι οποίες είναι ορθολογικές, δίκαιες και αντικειμενικές. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη ότι δεν γίνεται. Σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα προφανώς σε όποια ιδιότητα και αν υπάρχει ακόμα και στη δική σας ιδιότητα προφανώς θα έχετε γνωστούς ή φίλους με καλά βιογραφικά τους οποίους μπορεί να συστήσετε και εγώ ως πανεπιστημιακός κάνω συστατικές επιστολές.

Ερωτηθείς γιατί βγήκαμε στις αγορές λίγο πριν την ενδεχόμενη αυριανή αναβάθμιση

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Δεν ξέρω τι γράφετε αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εμείς προσδοκούμε ότι η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα θα γίνει μέσα στο 2023. Το πότε οι επενδυτικοί οίκοι αξιολογούν μια χώρα καθορίζεται από το τέλος του προηγούμενου έτους συνεπώς ο μόνος οίκος που έχει αξιολόγηση μέχρι τις εκλογές είναι οίκος που θα ανακοινώσει αύριο τις εκτιμήσεις του. Δεν υπάρχει άλλος οίκος νομίζω μέχρι τις εκλογές που έχει προγραμματίσει,υπάρχει προγραμματισμός για Ιούνιο, για Σεπτέμβριο κοκ.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να μας αναβαθμίσει αύριο η Standard & Poors 

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Το θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο και ούτως ή άλλως ούτε ο πρωθυπουργός ούτε εγώ είχαμε ποτέ τέτοια προσδοκία ειδικά για αύριο διότι είναι σε μια περίοδο η οποία είναι πολύ κοντά σε εκλογές και η λογική λεει ότι ο όποιος οίκος θα περιμένει να δει το αποτέλεσμα των εκλογών, τη σταθερότητα στη χώρα και μετά να πάει στην αναβάθμιση. 

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Βγήκαμε στις αγορές τότε γιατί ήταν η κατάλληλη στιγμή να ξαναβγούμε στις αγορές, και ο δεύτερος λόγος είναι γιατί  θέλουμε να είμαστε απολύτως ασφαλής ως χώρα για το επόμενο χρονικό διάστημα επειδή όλα εξαρτώνται από την κρίση των πολιτών, του πως θα εξελιχθεί η εκλογική διαδικασία το επόμενο χρονικό διάστημα. Άρα θέλαμε η χώρα να είναι ασφαλής έχοντας καλύψει το 85% των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών ουσιαστικά με την προκήρυξη των εκλογών.  Πήγε εξαιρετικά και δεν έχει να κάνει μόνο με το επιτόκιο έχει να κάνει παράλληλα με την ποιότητα των κεφαλαίων και έχει να κάνει και με τη σύνθεση των κεφαλαίων.

Ερωτηθείς ποιο είναι το προφίλ των επενδυτών

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Είναι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι του εξωτερικού αυτοί που δανείζουν τις χώρες που έχουν την καλύτερη διαβάθμιση στον κόσμο, δεν είναι κερδοσκοπικά κεφάλαια και είναι και ένα μικρό ποσοστό ελληνικές τράπεζες. Αυτοί που μας δανείζουν και το κόστος με το οποίο μας δανείζουν ουσιαστικά είναι σαν να έχουν προεξοφλήσει ότι η χώρα έχει επενδυτική βαθμίδα.  Δηλαδή όταν δανειζόμαστε στο ίδιο επίπεδο με την Ιταλία, που η Ιταλία έχει επενδυτική βαθμίδα και αρκετά ικανοποιητική, αντιλαμβάνεστε ότι για τους επενδυτές η Ελλάδα είναι σαν να έχει ήδη επενδυτική βαθμίδα.   

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Σημαντικό για τους οίκους αξιολόγησης είναι το  δημοσιονομικό αποτέλεσμα της χώρας αυτό δηλαδή που είναι σημαντικό είναι ότι απ’ ότι φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από τη Eurostat η Ελλάδα πιθανότατα θα κλείσει με μηδενικό με πρωτογενές έλλειμμα το 2022. Η χώρα πέτυχε δημοσιονομική ισορροπία το ’22 ενώ δώσαμε ως κυβέρνηση τους περισσότερους πόρους για να στηρίξουμε όσο είναι εφικτό νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περίπου 38 δις €.

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Αν τυχόν αλλάξει η κυβέρνηση και υλοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση αυτά που υπόσχεται προεκλογικά δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε επενδυτική βαθμίδα. Η χώρα οδηγείται σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, η χώρα οδηγείται σε μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα το οποίο θα δημιουργήσει ξανά ζητήματα υποβάθμισης της οικονομίας. Σας θυμίζω ότι όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ για ενάμιση χρόνο η ελληνική οικονομία υποβιβάστηκε 8 φορές.

Αναφορικά με την κριτική της ΝΔ για τις προεκλογικές οικονομικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ 

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Όταν πάμε να συζητήσουμε με ποσά, όταν πάμε να συζητήσουμε με δημοσιονομικό κόστος των μέτρων εκεί «ξεγυμνώνεται» η αξιωματική αντιπολίτευση σε ότι αφορά την πραγματικότητα. Όταν λεει ότι «θα μειώσουμε το ΦΠΑ στο 6%» αυτό είναι 1,5 δις €, όταν λεει ότι «θα μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα» αυτό είναι πάνω από 2 δις €. Συνολικά είναι 45 δις €, κάθε έτος είναι περίπου 10-11 δις € αυτό είναι περίπου 4-5% πρωτογενές έλλειμμα. 

Αναφορικά με τις δηλώσεις της κα Τσαπανίδου ότι το οικονομικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι γύρω στα 5-6 δις το χρόνο και ότι αυτά τα χρήματα θα τα εξοικονομήσουν από τις απευθείας αναθέσεις που έκανε η ΝΔ 

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Είναι προφανές ότι δεν είναι 5-6 δις € αν είχα μπροστά μου την κατάσταση θα μπορούσα να σας απαριθμήσω όλα τα μέτρα τα οποία τα έχουμε δώσει στη δημοσιότητα κοστολογημένα. Δεν υπάρχουν αυτές οι απευθείας αναθέσεις, δεν είναι μόνιμες παρεμβάσεις όσων γίνανε στην περίοδο του κορονοϊού δηλαδή δεν είναι ότι έγινε μια παρέμβαση τότε η οποία έχει μόνιμο χαρακτήρα άρα να πεις ότι με αυτό τον τρόπο επαναλαμβάνεται κάθε έτος άρα δεν υπάρχει δημοσιονομικό ισοδύναμο. Συμπέρασμα θα απαιτηθεί να αυξηθούν φόροι και να μειωθούν δαπάνες προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτι το οποίο είναι ανέφικτο και μη ρεαλιστικό.

Για τις αυξήσεις των μισθών

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Ο δημόσιος υπάλληλος έχει δει ήδη αύξηση, τον Ιανουάριο του ’23 καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης. Ωφέλεια για το δημόσιο 200 εκ. €, οι δημόσιοι υπάλληλοι κράτησαν στο πορτοφόλι τους 200 εκ. €. Καταργήθηκε η εισφορά του 1% των δημοσίων υπαλλήλων  στο ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, αυτό είναι 80 εκ. €, έχουμε αυξήσει κατά 10% μόνιμα τις απολαβές στους γιατρούς, έχουμε αυξήσει το μισθολόγιο μόνιμα στους ενστόλους και έχουμε πει ότι από 01/01/24 θα υπάρξει μια παρέμβαση που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το επόμενο  χρονικό διάστημα και θα την τρέξουμε μετά τις εκλογές. Προφανώς θα ανακοινώσουμε εν μέρει κάποια πράγματα προ των εκλογών και η ουσιαστική δουλειά θα γίνει μετά τις εκλογές έτσι ώστε από 01/01/24 να υπάρξει μια επιπλέον αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους 500 εκ. €  Η ουσία είναι ότι 01/01/24 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν μια μόνιμη αύξηση, υφιστάμενη ήδη και νέα, 1 δις €. Στον ιδιωτικό τομέα ήδη έχει υπάρξει αύξηση των μισθών κατά 12,4% την προηγούμενη τετραετία και αυτοί οι μισθοί θα αυξηθούν πάλι με τις εξής παρεμβάσεις.  Πρώτον αύξηση του κατώτατου μισθού, αφορά 585 χιλιάδες εργαζόμενους είναι 20%. 10% από αυτό το μήνα αυτό είναι πολύ πάνω από το ύψος του εκτιμώμενου πληθωρισμού που εκτιμάτε στο 4,5%. Δεύτερον έχουμε μειώσει ασφαλιστικές εισφορές και έχουμε πει ότι πρόθεσή μας αν υπάρχει δημοσιονιομικός χώρος είναι να μειώσουμε περαιτέρω τις ασφαλιστικές εισφορές που είναι ωφέλεια για τους εργαζόμενους. Και τρίτον καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης από τον Ιανουάριο μόνιμα που είναι άλλα 700 εκ. € βοήθεια στον ιδιωτικό τομέα. 

Ερωτηθείς γιατί αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Γιατί προφανώς έχουν ξεχάσει ότι αυτή έχει καταργηθεί οριζόντια για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα από τις αρχές του ’23 δείχνει και αυτό την προχειρότητα με την οποία εργάζονται. …Αυτό που «μπερδεύτηκαν» είναι 1,24 δις € συνεπώς δείχνει την ευθύνη και την υπευθυνότητα.     

Ερωτηθείς για τις κυβερνήσεις συνεργασίας

Χ.ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε μετά τις 21 Μαΐου. 21 Μαΐου έχουμε εθνικές εκλογές επιδιώκουμε όλοι το βέλτιστο αποτέλεσμα για τη ΝΔ γιατί θεωρούμε ότι η αυτοδύναμη ΝΔ έχει αποδείξει την τελευταία τετραετία ότι μπορεί με τα όποια λάθη, με τις όποιες αβελτηρίες να αντιμετωπίσει μαζί με την κοινωνία κατά τον βέλτιστο εφικτό τρόπο κρίσεις και ταυτόχρονα να χτίσει ισχυρές προοπτικές για τη χώρα. Άρα θα σεβαστώ τις επιλογές της κοινωνίας και όλα αυτά θα τα συζητήσουμε μετά, μέχρι τότε ένας στόχος είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για τη ΝΔ.   

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ