Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τόμας Γουόκαπ: Ο «Θωμάς» που έγινε σύμβολο λατρείας στον Πειραιά – Η πολιτογράφηση και τα όνειρα στην Ελλάδα

Ο Γουόκαπ δεν αγάπησε μόνο τον Πειραιά, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα. Λάτρεψε την ίδια την χώρα με τον ίδιο να συνειδητοποιεί πως θέλει να περάσει εδώ την υπόλοιπη καριέρα του

Ο Τόμας Γουόκαπ
είναι από σήμερα και επίσημα κάτοχος της ελληνικής ιθαγένειας και μπορεί να αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδος, με την απόφαση να έχει πλέον και την σφραγίδα του ΦΕΚ.

Ο Αμερικανός γκαρντ του Ολυμπιακού, που ανανέωσε πρόσφατα τη συνεργασία του με τους ερυθρόλευκους για τέσσερα ακόμη χρόνια πολιτογραφήθηκε Έλληνας, ενώ το ΦΕΚ υπέγραψε ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, αλλά και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος ο Γουόκαπ κίνησε τις διαδικασίες και μετά το Προεδρικό Διάταγμα είναι Έλληνας πολίτης, λαμβάνοντας την υπηκοότητα. Μάλιστα ο ίδιος δεσμεύτηκε να επιστρέψει το διαβατήριό του σε περίπτωση που μελλοντικά αρνηθεί να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής.

Η εισήγηση του «Θωμά»

Λίγες μέρες μετά την ανανέωση του συμβολαίου του ως το 2027 ο Αμερικανός γκαρντ ζητά την ελληνική υπηκοότητα με την ΕΟΚ να εισηγείται θετικά και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου να υπογράφει το αίτημα του 30χρονου γκαρντ.

«Ο λόγος που ήμουν διατεθειμένος να δεσμευτώ απόλυτα με τον Ολυμπιακό, είναι γιατί λατρεύω που βρίσκομαι εδώ! Τόσο απλά! Μου έχουν δείξει την εμπιστοσύνη και την αφοσίωσή τους και τους δείχνω και εγώ με τη σειρά μου την εμπιστοσύνη μου και την αφοσίωσή μου. Αυτός ήταν ο λόγος που έκανε πολύ εύκολη την απόφασή μου. Το λατρεύω που είμαι εδώ. Αγαπώ τους προπονητές μου, τους συμπαίκτες μου, το κλίμα στα αποδυτήρια, την κουλτούρα που έχουμε ‘χτίσει’ και συνεχίζουμε να ‘χτίζουμε’. Αγαπώ τη διοίκηση και όσους εργάζονται στην ομάδα για τον τρόπο που φέρονται σε όλους τους παίκτες, με τόσο σεβασμό. Είναι ένα πολύ ξεχωριστό μέρος να παίζεις και για αυτό δεν θέλω να φύγω. Για εμένα προσωπικά, δεν υπάρχει άλλο μέρος καλύτερο να παίζω!» έλεγε προ ημερών ο Γουόκαπ εξηγώντας την απόφαση του να υπογράψει ως το 2027 με τους Ερυθρόλευκους. Η σημερινή αποκάλυψη δείχνει πως το εννοούσε. Εξ ου και οι διεργασίες για την απόκτηση του ελληνικού διαβατήριου που εάν και εφόσον τον θέτει και στις υπηρεσίες της εθνικής μας ομάδας.

O Γουόκαπ φέρεται να έστειλε επιστολή με την οποία ζητά να γίνει έλληνας και αυτή βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη. Ο Αμερικανός μπασκετμπολίστας ζήτησε πριν από την ΕΟΚ να παίξει στην Εθνική Ελλάδας και μάλιστα δεσμεύεται να επιστρέψει το διαβατήριο εάν μελλοντικά αρνηθεί να φορέσει τα γαλανόλευκα! Το αίτημα του Γουόκαπ έχει διαβιβαστεί προσωπικά από τον Βαγγέλη Λιόλιο στο υπουργείο Εσωτερικών και εξετάζεται ενδελεχώς.

Το βιογραφικό του 

Ο Τόμας Γουόκαπ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από την θυγατρική ομάδα των Σικάγο Μπουλς Γουίντι Σίτι Μπουλς της NBA Development League, αφού πρωτύτερα δεν επιλέχθηκε στο NBA Ντραφτ του 2016 και εντάχθηκε στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς για το NBA Σάμερ Λιγκ 2016. Στις 26 Σεπτεμβρίου 2016, υπέγραψε με τους Σικάγο Μπουλς.Ωστόσο, αργότερα αποδεσμεύθηκε από τους Μπουλς στις 21 Οκτωβρίου, αφού εμφανίστηκε σε τέσσερις αγώνες προετοιμασίας. Στις 30 Οκτωβρίου, αποκτήθηκε από τους Γουίντι Σίτι Μπουλς της NBA Development League, θυγατρικής ομάδα των «Ταύρων»

Στις 10 Αυγούστου 2017, ο Γουόκαπ υπέγραψε με τη γερμανική Ρίζεν Λούντβιγκσμπουργκ για τη σεζόν 2017-18. Τον Απρίλιο του 2018, μπήκε στην Πρώτη Ομάδα του Πρωταθλήματος Γερμανίας, ενώ στις 21 Ιουνίου 2018, ο Γουόκαπ υπέγραψε με τη Ζάλγκιρις Κάουνας του Πρωταθλήματος Λιθουανίας. Ο Γουόκαπ έλαβε το βραβείο του Καλύτερου Αμυντικού Παίκτη της Χρονιάς του Πρωταθλήματος Λιθουανίας το 2019. Στις 27 Νοεμβρίου 2019, επέκτεινε το συμβόλαιο του με τη Ζάλγκιρις μέχρι το καλοκαίρι του 2021.Τη σεζόν 2019-20 κατέκτησε το νταμπλ στη Λιθουανία. Στην Ευρωλίγκα μέτρησε 9,6 πόντους, 5,5 ασίστ, 3,6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Στις 20 Ιουλίου παρέμεινε επίσημα στην ομάδα. αφού παρήλθε η ημερομηνία όπου μπορούσε κάποια ομάδα να πληρώσει το buy-out και να τον αποκτήσει.

Τη σεζόν 2020-21, στην Ευρωλίγκα πραγματοποίησε καλή χρονιά μετρώντας σε 34 παιχνίδια, 8,2 πόντους, 3 ριμπάουντ, 4,5 ασίστ και 10,6 βαθμούς αξιολόγησης κατά μέσο όρο. Στις 7 Ιουνίου, κατέκτησε για τρίτη φορά το Πρωτάθλημα Λιθουανίας, αφού η Ζαλγκίρις κέρδισε στη σειρά των τελικών τη Ρίτας 3-0.

Και πλέον… Πειραιώτης

Στις 11 Ιουνίου 2021, ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό, με τον ίδιο να υπογράφει συμβόλαιο τριετούς διάρκειας (μέχρι το 2024). Στις 20 Φεβρουαρίου κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, νικώντας στον τελικό τον Παναθηναϊκό με 81-73. Τον Απρίλιο του 2022, ήταν καθοριστικός στην πρόκριση του Ολυμπιακού στο Final Four του Βελιγραδίου κόντρα στη Μονακό με 3-2 νίκες. Διπλασίασε το μέσο όρο του κι από τους 5,4 πόντους στην κανονική περίοδο, πήγε στους 11,2, ενώ σούταρε με 43,5% στο τρίποντο στα πλέι οφ από το 23,3% που είχε στην κανονική περίοδο.

Στις 17 Ιουνίου 2022 κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας, αφού ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό στη σειρά των τελικών με 3-0. Επίσης, αναδείχθηκε καλύτερος αμυντικός της σεζόν 2021-22 στο Πρωτάθλημα Ελλάδας, καθώς ήταν πρώτος σε όλες τις ψηφοφορίες των ΜΜΕ, των φιλάθλων, αλλά και των αρχηγών των ομάδων και των προπονητών. Στις 2 Οκτωβρίου 2022, κατέκτησε το Σούπερ Καπ Ελλάδας, αφού ο Ολυμπιακός κέρδισε στον τελικό τον Παναθηναϊκό με 67-52, με τον ίδιο να έχει 6 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Στις 19 Φεβρουαρίου 2023, κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, αφού ο Ολυμπιακός νίκησε στον τελικό το Περιστέρι με 85-57, με τον ίδιο να έχει 2 πόντους και 5 ασίστ. 

Ο Γουόκαπ δεν αγάπησε μόνο τον Πειραιά, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα. Λάτρεψε την ίδια την χώρα με τον ίδιο να συνειδητοποιεί πως θέλει να περάσει εδώ την υπόλοιπη καριέρα του, νιώθοντας την ανάγκη να προσφέρει σε αυτήν, ζητώντας να πολιτογραφηθεί ως Έλληνας. Πρωτύτερα, είχε υπογράψει την επέκταση του συμβολαίου με τον Ολυμπιακό για 4 ακόμη χρόνια, ενώ ο ίδιος βλέπει τον εαυτό του για πολλά ακόμη χρόνια κάτοικο Ελλάδας. Στην επιστολή που φέρεται να απέστειλε, ανέφερε ότι θέλει να παραμείνει στην χώρα και μετά το τέλος της εππαγγελματικής του καριέρας. 

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ