Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Τόµας Γουόκαπ – Σακίλ ΜακΚίσικ: Οι δυο ανανεώσεις που δείχνουν ότι οι Πειραιώτες βρίσκονται στον σωστό δρόμο για το παρόν και το μέλλον τους

Οι δύο Αμερικανοί που αναδεικνύουν αυτό που συµβαίνει στα αποδυτήρια του Ολυµπιακού

∆εν φείσθηκε… διάρκειας η διοίκηση της ΚΑΕ Ολυµπιακός,
σε ό,τι αφορά κυρίως το συµβόλαιο που έτεινε στον Τόµας Γουόκαπ, προκειµένου να υπογράψει την ανανέωσή του µε την οµάδα. Ο 30χρονος πόιντ γκαρντ, που ανακοινώθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη ότι παραµένει στους «ερυθρολεύκους», πρέπει να είδε σαν… δώρο Πάσχα τα τέσσερα χρόνια που µπορεί να φοράει την ερυθρόλευκη φανέλα. Η συναισθηµατική απόκλιση στον Σακίλ ΜακΚίσικ µάλλον δεν είναι µεγάλη. Η διετία, που του δίνει την ευκαιρία να προσπεράσει σε σεζόν τον Μίλος Τεόντοσιτς και τον Ινιάκι ντε Μιγκέλ, να «ισοφαρίσει» τη θητεία του Ντούσαν Βούκτσεβιτς, ο οποίος έπαιξε σπαστά πέντε χρόνια µε τον Ολυµπιακό, και να υπολείπεται µόνο των… ελληνοποιηµένων της οµάδας µπάσκετ, του άφταστου Μίλαν Τόµιτς, του Ντράγκαν Τάρλατς και του Φράνκο Νάκιτς, είναι επιπλέον µία δικαίωση της προσπάθειάς του.

Ο κοινός παρονοµαστής τους, όπως αποφάνθηκαν και οι δύο στις δηλώσεις τους, είναι πως είναι ερωτευµένοι µε την Ελλάδα. Από την άλλη µεριά, όµως, αυτό δεν αποτελεί θέσφατο ότι λειτουργεί πάντα θετικά. Θα µπορούσε, έχει γίνει, και µάλιστα µε συχνότητα που ο αναγνώστης δεν πρέπει να εκπλήσσεται, να είναι ερωτευµένοι µε τη νυχτερινή Ελλάδα. Ως εκ τούτου, γαία πυρί µιχθήτω. Η σηµείωση ότι έχει γίνει, ανοίκεια καθώς δεν είναι, θα ήταν χρηστό να εκλαµβάνεται ως βαρόµετρο. Ελάχιστοι είναι οι ξένοι αθλητές και προπονητές, σε κάθε οµάδα και κάθε σπορ, που έχουν φύγει σαν κυνηγηµένοι επειδή δεν τους άρεσε καθόλου η Ελλάδα.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, και ειδικά σε ό,τι αφορά τους Αµερικανούς στο µπάσκετ, η δήλωση της πίστης τους στην οµάδα δεν έρχεται από τους ίδιους, αλλά από τον σύλλογο. Γι’ αυτό η ανανέωση των Τόµας Γουόκαπ και Σακίλ ΜακΚίσικ δεν είναι σηµαντική µόνο για εκείνους, αλλά και για την ΚΑΕ Ολυµπιακός, η οποία αποφάσισε να ανανεώσει τα συµβόλαιά τους.

Βαρόμετρο για την ομάδα

Η χρονική διάρκεια για τον 30χρονο πόιντ γκαρντ από το Τέξας και τον 32χρονο σούτινγκ γκαρντ, µε εύρος σµολ φόργουορντ, από την Ουάσινγκτον, δείχνει ότι στις προτάσεις που τους έγιναν δεν υπάρχει δευτερολογία. Το κλίµα µε το οποίο περιφέρουν εαυτόν στην οµάδα µοιάζει λίγο µε εκείνο που υπήρχε όταν έπαιζαν ο Κάιλ Χάινς και ο Εϊσι Λο, δηλαδή οι παίκτες που βοήθησαν τα µάλα ώστε ο Ολυµπιακός να γίνει η πρώτη οµάδα µετά τη Μακάµπι Τελ Αβίβ, το 2004 και το 2005, που κάνει το back2back σε Euroleague. Το γεγονός ότι έγινε µόλις το 2022 και ήταν εκείνοι που θα µπορούσαν να το στερήσουν από την Αναντολού Εφές, πριν ο Βασίλιε Μίτσιτς βάλει το καλάθι-µαχαιριά στον ηµιτελικό του Βελιγραδίου, είναι ένα βραβείο για εκείνη την οµάδα.

Οι Αµερικανοί στην οµάδα µπάσκετ του Ολυµπιακού χρησιµοποιούνται, πολύ συχνά, ως βαρόµετρο για την οµάδα. Οι επιλογές τους αποτελούν ρίσκο υψηλού βαθµού, αλλά σε µια διαδικασία που χρειάζεται αθλητικότητα και, σε αρκετές περιπτώσεις, κολεγιακή παιδεία, και µε την αγορά στην Ευρώπη, από τη στιγµή που υπάρχουν κλαµπ µε πιο µεγάλους προϋπολογισµούς, να αποτελεί στενωπό, είναι µονόδροµος.

Γι’ αυτό, κιόλας, όταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποφάσισε να µην έχει τον Σακίλ ΜακΚίσικ στους πρώτους επτά του δικού του ροτέισον, του το είπε µε δισταγµό. Ο προπονητής του Ολυµπιακού διαπίστωσε ότι ο «Shaq Attack», που έχει βελτιωθεί σε σηµεία του παιχνιδιού του που δεν του το… είχες, όπως το τρίποντο από τη γωνία, είχε όχι απλώς κατανόηση, αλλά είχε αποδεχθεί µια πρόκληση: «Κόουτς, µου αρέσει εδώ, είτε 5 λεπτά µε βάλεις είτε 25, θέλω να είµαι εδώ. Εγώ θα προσπαθώ προκειµένου να παίζω». Ο Μπαρτζώκας µε ικανοποίηση κατάλαβε ότι βρήκε έναν πρώτης τάξεως συµπαίκτη.

Το πιο σημαντικό

Σε ό,τι αφορά τον Γουόκαπ, είναι ένα δωράκι του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, που συνεργάστηκε µαζί του στη Ζάλγκιρις Κάουνας και τον µετέτρεψε από σούτινγκ γκαρντ σε πόιντ γκαρντ. Ο Αµερικανός έφτασε στην µπασκετούπολη για να παίξει κρεπσίνις και να βγάλει το ψωµί του από την περιφέρεια, αλλά ο δαιµόνιος (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την κάστα των πόιντ γκαρντ) Σάρας είδε κάτι από τον εαυτό του.

Οπως και να έχει, οι δύο ανανεώσεις, Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη, πριν καν παίξει ο Ολυµπιακός το τελευταίο µατς της κανονικής διάρκειας στη Euroleague και, άρα, σχεδόν 10 µέρες πριν από τους προηµιτελικούς, που έχουν προγραµµατισµένη ηµεροµηνία έναρξης την 25η Απριλίου, δείχνουν το περιβάλλον που επικρατεί στο συµπεριφορισιακό κοµµάτι, που, προϊόντος του χρόνου, γίνεται το πιο σηµαντικό και ενδεχοµένως να κρίνει τίτλους.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 14/4/23

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ