Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Η… κυβέρνηση ηττημένων δυναμώνει τον Μητσοτάκη – Περιοδείες παντού με στόxο την αυτοδυναμία

Το άνοιγμα της ψαλίδας στις δημοσκοπήσεις ενισχύεται από τη φαγωμάρα στα δεξιά και τις παλινωδίες Τσίπρα και Βαρουφάκη

Πρόγραμμα – διλήμματα – σταθερότητα: Αυτό μοιάζει να είναι το τρίπτυχο, επί του οποίου κλιμακώνεται η προεκλογική στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας τρεις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη κάλπη της 21ης Μαΐου.

Η παρουσίαση του ψηφοδελτίου Επικρατείας αποτελεί μία ακόμη δυναμική στην προεκλογική κούρσα μαζί με τη δημοσιοποίηση στην πλήρη λεπτομέρεια του «γαλάζιου» προγράμματος για την επόμενη τετραετία, την Τετάρτη. Το πρόγραμμα θεωρείται κομβικής σημασίας για τον πρωθυπουργό, ο οποίος βασίζει σημαντικό κομμάτι της προεκλογικής του εκστρατείας στην υπεροχή, την οποία εκτιμά ότι διαθέτει η «γαλάζια» προγραμματική πρόταση, έναντι των προγραμμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτό το πλαίσιο, την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός ξεκινά εκ νέου τη δοκιμασμένη από την καμπάνια του 2019 συνταγή των εκδηλώσεων τύπου townhall. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρωταγωνιστής, την εβδομάδα που ξεκινά από αύριο, δύο διαδραστικών εκδηλώσεων για τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία και το κράτος, την ερχόμενη Τρίτη και την Πέμπτη αντιστοίχως εντός του Λεκανοπεδίου.

Την ίδια ώρα, το «φάντασμα» μιας πιθανής κυβέρνησης ηττημένων, που στοιχειώνει το πολιτικό σύστημα, αξιοποιείται αρκούντως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται ότι η ανακίνηση των προφανών κινδύνων λόγω της αστάθειας που θα προκύψει από την ετερόκλητη σύμπλευση Τσίπρα – Ανδρουλάκη – Βαρουφάκη φέρνει εγγύτερα το κυβερνών κόμμα με κρίσιμες δεξαμενές ψηφοφόρων για τον πολυπόθητο στόχο της αυτοδυναμίας.

Εκτός του προφανούς στόχου της απαξίωσης του ΣΥΡΙΖΑ και της δικής του πρότασης διακυβέρνησης, προφανής στόχος για την Πειραιώς είναι και το ΠΑΣΟΚ, καθώς τυχόν συμπίεση των δικών του ποσοστών εκτιμάται ότι θα επιφέρει αύξηση των «γαλάζιων» ποσοστών.

Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στη συνέντευξη στον Alpha ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν στέκεται πολύ στις δημοσκοπήσεις, το κυβερνητικό

Ένδειξη ότι εξαλείφεται η φθορά του Μαρτίου είναι πως στα εβδομαδιαία focus groups επανήλθε η ακρίβεια ως το Νο1 πρόβλημα των πολιτών

στρατόπεδο έχει δεχθεί, ύστερα από έναν δύσκολο Μάρτιο εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, πολύ ισχυρές ενέσεις ηθικού από τα ευρήματα του νέου κύματος δημοσκοπήσεων που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας.

Οι πλέον… συγκρατημένοι στις εκτιμήσεις τους επισημαίνουν πως το κυβερνών κόμμα κατόρθωσε σε χρόνο-ρεκόρ σχεδόν να σβήσει τη δημοσκοπική «μουτζούρα» του Μαρτίου και να επαναφέρει τα ποσοστά, πολύ περισσότερο όμως την προοπτική του σε τροχιά αυτοδυναμίας.

Πλέον σε όλες ανεξαιρέτως τις μετρήσεις της κοινής γνώμης η ΝΔ έχει αποκαταστήσει ένα ασφαλές προβάδισμα γύρω από τη ζώνη του 6%, καθώς η συσπείρωσή της αγγίζει και πάλι το 75%.

Το κυριότερο, όμως, είναι ότι σε επίπεδο ποσοστού σκαρφαλώνει εκ νέου στο 32% με 33% (στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» μεταφέρουν πρόσωπα που εμπλέκονται με το πεδίο των δημοσκοπήσεων ότι το «outlook» της ΝΔ αγγίζει έως και το 35%), ποσοστό που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο προς την αυτοδυναμία.

Η γκρίζα ζώνη

Ενθαρρυντικά, πάντως, είναι τα μηνύματα και από τα στοιχεία που προκύπτουν από τα focus groups και εν προκειμένω από τους διεκδικούμενους από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρους, που εντοπίζονται ακόμη και σήμερα στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων.

Στον απόηχο της συζήτησης περί σχηματισμού κυβέρνησης ηττημένων από την κάλπη της απλής αναλογικής, αλλά και των εναλλακτικών συστημάτων πληρωμών, που λανσάρει ο Γιάνης Βαρουφάκης, το μεγαλύτερο μέρος των swingers ψηφοφόρων, που κατά βάση έχουν κεντρώο-μετριοπαθές προφίλ ενδιαφέρονται πρώτα και κύρια για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, μοιάζει να «φλερτάρει» εκ νέου με την κυβερνητική πρόταση, που παρουσίασε προ ολίγων ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον «Ελληνικό Κόσμο». Όπως μεταδίδουν κυβερνητικά στελέχη, ακόμη μία αποχρώσα ένδειξη ότι το μεγαλύτερο μέρος της φθοράς, που υπέστη η ΝΔ από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, εξαλείφεται είναι πως στα εβδομαδιαία focus groups επανήλθε η ακρίβεια ως το Νο1 πρόβλημα της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Οι εκ δεξιών

Εξάλλου, η εκ νέου ροπή των κεντρώων προς τη ΝΔ μοιάζει να εξισορροπεί τη διαφαινόμενη «γαλάζια χασούρα» στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος, καθώς οι απώλειες στους ψηφοφόρους με δεξιότερο προφίλ εμφανίζουν μονιμότερα χαρακτηριστικά, αφού στη μεγάλη πλειονότητά τους δείχνουν να επιλέγουν άλλο κομματικό φορέα και όχι απλώς να μετασταθμεύουν στη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Πάντως και από αυτή την πλευρά του πολιτικού φάσματος, η ΝΔ πιθανώς να αναμένει «εισερχόμενα» μετά τις διαλυτικές τάσεις που εμφανίζει η Ελληνική Λύση, έπειτα από την αποχώρηση δύο βουλευτών της και τις εκατέρωθεν σοβαρές κατηγορίες που εκτοξεύονται περί αποστασίας και διαφθοράς. Ήδη, το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου φαίνεται πως πληρώνει το «μάρμαρο» χάνοντας μία ποσοστιαία μονάδα και υποχωρώντας στην 6η θέση, κάτω από το ΜέΡΑ25, που έχει προσπεράσει. Το ίδιο ίσως γίνει και με τις ψήφους των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου, που «κόπηκαν» από τον Άρειο Πάγο.

_____

Οι δύσκολες περιοχές

Πάντως, το πρόγραμμα περιοδειών που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός έως τις 21 Μαΐου μοιάζει πλήρως προσαρμοσμένο στα «αδύνατα» σημεία του κυβερνώντος κόμματος. Οι «γαλάζιοι» επιτελείς έχουν συνειδητά επιλέξει εμφανίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Περιφέρειες και νομούς όπου η ΝΔ δείχνει να «πονάει» εκλογικά. Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός εκκίνησε τις εξορμήσεις του κατά την επίσημη προεκλογική περίοδο από την Κρήτη, επισκεπτόμενος κατά σειρά τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο ευελπιστώντας να ανατρέψει ίσως την ισχυρότερη παράδοση στη Μεταπολίτευση και να βάψει «γαλάζιο» τον νομό ή ακόμη καλύτερα και κάποιους νομούς της Μεγαλονήσου.

Την προηγούμενη Δευτέρα πραγματοποίησε την πρώτη του ανοιχτή ομιλία στο Λεκανοπέδιο και συγκεκριμένα στο Αιγάλεω, έναν από τους μεγαλύτερους δήμους του Δυτικού Τομέα της Β΄ Αθηνών, όπου η ΝΔ εν αντιθέσει με τις πανελλαδικές της επιδόσεις έχασε στις προηγούμενες εκλογές.

Την ερχόμενη Παρασκευή ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σε ακόμη ένα «προπύργιο» της Κεντροαριστεράς, την Πάτρα, ενώ τη μεθεπόμενη Δευτέρα θα περιοδεύσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του βασικού του αντιπάλου, Αλέξη Τσίπρα, την Άρτα, όπου επίσης η ΝΔ τερμάτισε δεύτερη στις εκλογές του 2019. Λίγα 24ωρα πριν από το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής περιόδου, ο πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί την Κέρκυρα.

Σε Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς αναγνωρίζουν πως ορισμένες Περιφέρειες αποτελούν εκλογικά στοιχήματα, που αναμένεται να επηρεάσουν λιγότερο ή περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα. Επί παραδείγματι, στα Ιόνια νησιά και τη Δυτική Μακεδονία, η ΝΔ θα επιχειρήσει να συγκρατήσει τις δυνάμεις της, ου μην αλλά και να τις αυξήσει, επιχείρηση που εμφανίζει για διαφορετικούς λόγους αντικειμενικές δυσκολίες.

Στη Δυτική Μακεδονία στόχος είναι να περιοριστούν οι απώλειες που έχουν καταγραφεί κυρίως προς τα δεξιά της ΝΔ, καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας. Καθόλου τυχαία, εξάλλου, είναι η προγραμματισμένη για τις 18 Μαΐου ανοιχτή ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η επίσκεψή του σε δύο έως τρεις νόμους πέριξ της συμπρωτεύουσας.

Στα Ιόνια Νησιά η παραδοσιακά δυναμική παρουσία της Κεντροαριστεράς ανέκαθεν έβαζε δύσκολα στη ΝΔ, αν και η συνεισφορά των μονοεδρικών (Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Λευκάδα ) στο τελικό αποτέλεσμα δεν έχει την ίδια βαρύτητα σε περιβάλλον απλής αναλογικής.

Το Βόρειο Αιγαίο Ακόμη μία Περιφέρεια που παρουσιάζει πολιτικές ιδιομορφίες είναι το Βόρειο Αιγαίο, καθώς εκεί η ΝΔ επιθυμεί να κεφαλαιοποιήσει την πολιτική αποσυμφόρησης και αποτροπής που εφάρμοσε με θετικά αποτελέσματα στο Μεταναστευτικό.

Στην Κρήτη, η αναμενόμενη άνοδος του ΠΑΣΟΚ καλλιεργεί προσδοκίες «γαλάζιας» πρωτιάς με καλές πιθανότητες στους Νομούς Λασιθίου και Ρεθύμνης, εξέλιξη που εφόσον επαληθευθεί θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στη μάχη εντυπώσεων και τον χρωματισμό του πανελλαδικού χάρτη το βράδυ της 21ης Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, η μητέρα των μαχών θα δοθεί στην Αττική, εκεί όπου «συνωστίζεται» σχεδόν το ήμισυ του εκλογικού σώματος.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή» στις 29/4/2023.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ