Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συνξη Ν. Μπακογιάννη (υποψήφια βουλευτής ΝΔ), στο ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ – LIFE-NEWS 102.9 στην εκπομπή Στον αέρα με τη Ν. Λυμπεράκη

Η υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ, κα Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.
Μεταξύ άλλων, δήλωσε:


Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη και την κριτική που ασκείται ότι ο κ.Κασιδιάρης εξακολουθεί να κάνει αναρτήσεις και διαγγέλματα μέσα από τις φυλακές
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και οι φυλακισμένοι έχουν δικαιώματα. Μέσα σε αυτά τα δικαιώματα υπάρχει το δικαίωμα επαφής με το δικηγόρο και ο δικηγόρος αναμφισβήτητα στην συγκεκριμένη περίπτωση κάνει κατάχρηση του δικαιώματος επαφής που έχει με τον κρατούμενο και χρησιμοποιείται ως όχημα για τη διαφήμιση του Κασιδιάρη. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει κάποια στιγμή να το δει και ο Δικηγορικός Σύλλογος. Επί της ουσίας το σύνολο του δημοκρατικού τόξου έπρεπε να στείλει ένα ενιαίο μήνυμα που να λεει ότι άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για φόνους δηλαδή για βία η οποία καταλήγει σε φόνους δεν μπορούν να είναι στην Βουλή. Δεν είναι τόσο δύσκολο πράγμα να συμφωνήσουμε πάνω σε αυτό και λυπάμαι πάρα πολύ που ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και μετά την αποχή του από την τροπολογία, δεν μπήκε στον κόπο να συμμετέχει στην προσπάθεια που έκανε ο Ν.Αλεβιζάτος για την κατάθεση ενιαίων πορισμάτων στον Άρειο Πάγο έτσι ώστε το μήνυμα να μην είναι μήνυμα δύο κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά ένα μήνυμα τριών κομμάτων.
ΔΗΜ: Οι ίδιοι λένε ότι θα ήταν ασυνεπές από τη στιγμή που δεν είχαν στηρίξει την τροπολογία για τους λόγους που ανέπτυξαν
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτά είναι γελοιότητες γιατί είχαν ψηφίσει την πρώτη άρα αυτό που τους είπε ο κ. Αλεβιζάτος είναι ότι κρυβόντουσαν πίσω από το δάχτυλό τους και το κάνουν επίτηδες γιατί πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν κάποιους από τους οπαδούς του Κασιδιάρη οι οποίοι βρίζουν τη ΝΔ διότι θεωρούν τη ΝΔ υπεύθυνη αλλά μετά χαράς αναλαμβάνουμε αυτή την ευθύνη. Πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να πάρουν κάποιους ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ, να τους πάρουν.
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα κάνει κυβέρνηση η ΝΔ με την πρώτη εντολή
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βλέπω τις πιθανότητες αυτές απειροελάχιστες. Αντικειμενικά με την απλή αναλογική η δυνατότητα να κάνεις σοβαρή κυβέρνηση στον πρώτο γύρο, εγώ τουλάχιστον, δεν την βλέπω να είναι σοβαρά υπαρκτή από εκεί και πέρα το αποτέλεσμα των εκλογών θα τα κρίνει όλα. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν μια συνεχή αύξηση της δύναμης της ΝΔ, και πιστεύω ότι λόγος για τον οποίο δείχνουν την αύξηση της ΝΔ είναι γιατί η ΝΔ παρουσιάζεται σε αυτές τις εκλογές ακριβώς όπως είναι δηλαδή με την αξιοπιστία του «είπα –έκανα» της προηγούμενης τετραετίας και ταυτόχρονα από την άλλη μεριά με ένα πρόγραμμα το οποίο ο κόσμος νιώθει και ξέρει ότι είναι ρεαλιστικό, ότι μπορεί ο πραγματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να το υλοποιήσει αύριο το πρωί.
Για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Για μένα είναι εξαιρετικά απογοητευτικό ότι από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατατίθεται ένα πρόγραμμα το οποίο θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα σε χρόνο dt. Δηλαδή οι Έλληνες ακούνε τα ίδια που ακούγανε το ’15 ότι θα τα λύσουμε όλα μέσα στις πρώτες 50 μέρες, θα δώσουμε αυξήσεις, θα μειώσουμε τους φόρους λες και δεν έχουν την εμπειρία του ενός άρθρου και ενός νόμου που μας είχε πει ο κ.Τσίπρας. Εγώ περίμενα ότι μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είχανε οι άνθρωποι περισσότερη αίσθηση ευθύνης από αυτή την οποία επέδειξαν το ’15. Δυστυχώς φαίνεται ότι την ξαναπαίρνουνε αυτούσια την παλιά συνταγή και υπόσχονται στους πάντες τα πάντα λες και ο κόσμος δεν έχει την εμπειρία των 4,5 χρόνων διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Για το ΕΣΥ
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το δημόσιο σύστημα υγείας βγήκε μετά από 10 χρόνια μνημόνιο, δεν θέλω να κάνω κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ τι έκανε και τι παραλάβαμε αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα 10 χρόνια μνημόνιο γονατίσανε και το σύστημα υγείας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χιλιάδες γιατροί φύγαν στο εξωτερικό, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σπουδάζαμε τα παιδιά μας και αυτά φεύγανε για τη Γερμανία σωρηδόν. Τι φτιάξαμε; Προσλάβαμε 10 χιλιαδες. Να σας πω για το νοσοκομείο Χανίων, ξέρετε πόσες προκηρύξεις βγήκανε και δεν προσήλθαν παθολόγοι και δεν προσήλθαν αναισθησιολόγοι; Ίσως χρειάζονται περισσότερα κίνητρα, ίσως χρειάζεται μια διαφορετική προσέγγιση, ίσως χρειάζεται επαρκές περιβάλλον…
ΔΗΜ: Κυβερνάει τέσσερα χρόνια η ΝΔ
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι κυβερνάει τέσσερα χρόνια αλλά κυβερνάει τέσσερα χρόνια με πανδημία, κυβερνάει τέσσερα χρόνια στα οποία χρειαστήκανε να αυξήσουμε και να διπλασιάσουμε τις ΜΕΘ, κυβερνάει τέσσερα χρόνια όπου δεν υπήρχε οξυγόνο στα νοσοκομεία, όπου έπρεπε να φτιάξει όλες τις υποδομές, έπεσε όλο το βάρος στην πανδημία έπεσε όλο το βάρος σε μια κατάσταση η οποία ήθελε από την αρχή οργάνωση ιδιαίτερα οι εγκαταστάσεις των εντατικών. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε κενά; Όχι έχουμε και για αυτό η πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία θα είναι το δημόσιο σύστημα υγείας, η πλήρης αναδιοργάνωσή του και εκεί θα πρέπει να μπούμε με τη λογική των κινήτρων η οποία άρχισε να λειτουργεί για παράδειγμα στον ΕΦΚΑ. Με αυτή τη λογική και με αρκετή φαντασία στην εξουσία όπως λέγαμε παλιά θα πρέπει να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τέτοια κίνητρα ώστε να κρατήσουμε και να φέρουμε πίσω νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς.
Ερωτηθείσα αν έχουν πάει καλά στο κομμάτι της ασφάλειας και της λειτουργίας των θεσμών και των καταγγελιών για κατάχρηση εξουσίας
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Έχουμε πάει καλύτερα, υπάρχει μια σημαντική πρόοδος. Εμείς έχουμε μια επιτροπή στη Βουλή όπου παρακολουθούμε την εφαρμογή των αποφάσεων του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ιδιαίτερα στα θέματα των δικαιωμάτων και της προστασίας των δικαιωμάτων των ανθρώπων μέσα στο ελληνικό δίκαιο. Είχαμε τρομακτικές καθυστερήσεις, ήταν πάρα πολύ άσχημα τα πράγματα, αλλάξαμε αρκετά την νομοθεσία, όχι επαρκώς ακόμα, έχουμε συγχρονιστεί σε μεγάλο βαθμό με αυτό που ονομάζεται αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και άρα συμμόρφωση των ελληνικών αρχών και τέτοιου είδους φαινόμενα με βγάζουν από τα ρούχα μου. Είναι από τα πράγματα που η ελληνική πολιτεία οφείλει το ταχύτερο δυνατόν να τα τιμωρήσει και να τα τιμωρήσει παραδειγματικά. Εγώ είμαι γνωστή υπερασπιστής της Αστυνομίας, της χρωστάω τη διαλεύκανση της δολοφονίας του Μπακογιάννη και τέτοιου είδους φαινόμενα είναι φαινόμενα τα οποία μαυρίζουν τη συνολική εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας και είναι άδικο και για αυτό η πολιτική και η φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έχει υποχρέωση να τα πατάξει υποδειγματικά.
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν υπάρχουν τέλειες κυβερνήσεις και δεν υπάρχουν κυβερνήσεις οι οποίες δεν θα έχουν αδυναμίες ή δεν θα κάνουν λάθη σημασία έχει στην τελική έκβαση της υπόθεσης να τα εντοπίζεις, να τα διορθώνεις και να τα αναγνωρίζεις. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθούμε να κρύψουμε μια πραγματικότητα κάτω από το χαλί, όπου υπάρχουν αδυναμίες οφείλουμε να τις διορθώσουμε. Πιστεύει κανένας σοβαρά ότι σε τέσσερα χρόνια ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε βρει τους απολύτως τέλειους ανθρώπους και είχε κάνει το θαύμα να πάρει μια Ελλάδα στην κατάσταση στην οποία την πήρε, να την φέρει στο επίπεδο που την έχει φέρει σήμερα και να μην έχει κάνει κανένα λάθος; Δεν είναι αλήθεια, πώς να το κάνουμε!
Ερωτηθείσα ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ένα λάθος το οποίο θα έπρεπε να το εντοπίσεις ως το ένα και μοναδικό. Αν θα έπρεπε κανένας να εντοπίσει δυσλειτουργίες θα έλεγα ότι με θα έπρεπε να έχουμε τρέξει τον εκσυγχρονισμό του κράτους ακόμα γρηγορότερα. Δηλαδή αυτό που λέγεται αξιολόγηση, αξιοκρατία, αυτές οι λέξεις ταμπού οι οποίες υπάρχουν γιατί το παιδί των 17 και 18 ετών με το οποίο συζητάω στα Χανιά μου λεει «να είμαι βέβαιος ότι όταν το αξίζω θα πάω μπροστά». Αυτό που είναι μια παθογένεια πολλών ετών του ελληνικού κράτους πρέπει να εξαλειφθεί και αν υπάρχει ένας άνθρωπος που είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί με αυτή τη νοοτροπία αυτός λέγεται Μητσοτάκης.
Ερωτηθείσα για το δίλημμα Ερντογάν ή Κιλιντσάρογλου
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Όχι δεν υπάρχει σαφής απάντηση γιατί αυτή τη στιγμή εμείς εντοπίζουμε στα πρόσωπα αλλά το ερώτημα για την Τουρκία είναι οι δομές της εξουσίας. Ποιες θα είναι οι δομές της εξουσίας αύριο με τον Ερντογάν και ποιες θα είναι οι δομές της εξουσίας αύριο με τον Κιλιντσάρογλου.
Ερωτηθείσα αν φοβάται ότι θα δημιουργηθεί περίοδο ανωμαλίας μετά τις τουρκικές εκλογές
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ναι, φοβάμαι ότι μπορεί να υπάρχει αναστάτωση στη Τουρκία, δεν θα είναι εύκολες αυτές οι εκλογές. Υπάρχει μια πανευρωπαϊκή ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία για αυτό και έχουν στείλει παρατηρητές. Το ερώτημα είναι αν χάσει πχ ο Ερντογάν πως θα κυβερνήσει ο Κινιντσάρογλου με 7 αντιπροέδρους εκ διαμέτρου αντίθετους πολλές φορές στις απόψεις του και πως θα μπορέσει να δημιουργήσει μια σταθερότητα στην Τουρκία.
Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα πρέπει η Ελλάδα να συζητήσει με την Τουρκία την θεωρία της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης, τα θέματα τα οποία τίθενται είναι συγκεκριμένα είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας και είναι το θέμα των θαλασσίων ζωνών. Η Ελλάδα δεν έχει κλείσει ποτέ το παράθυρο του διαλόγου με την Τουρκία.
ΔΗΜ.: Όχι αλλά οι Τούρκοι θέλουν λύση πακέτο στη Χάγη με διαφορές ανύπαρκτες για την Ελλάδα
Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Καταρχήν δεν υπάρχει καμία ελληνική κυβέρνηση να πάει για ανύπαρκτες διαφορές στη Χάγη, υπάρχει όμως μια ουσία και η ουσία είναι ότι πρέπει να βρεθεί ένα πλαίσιο στο οποίο να μπορούμε να συμφωνήσουμε. Το πλαίσιο αυτό είναι το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, όταν λοιπόν βάλουμε αυτό το πλαίσιο με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας εδώ είμαστε να συζητήσουμε, να διαφωνήσουμε κατά πάσα πιθανότητα και να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε πάμε στη Χάγη αλλά για να φράσουμε εκεί ο δρόμος είναι πολύ μακρύς. Θα υπάρξει ένα παράθυρο ευκαιρίας; Εγώ πιστεύω πως ναι. Αν συγκρίνεται τη ρητορική προ και μετά σεισμών η διαφορά είναι κολοσσιαία και είναι κολοσσιαία όχι γιατί οι ηγεσίες αλλάξανε άποψη αλά διότι ο τουρκικός λαός άλλαξε άποψη. Η εικόνα της Ελλάδας η οποία στάθηκε δίπλα στον Τούρκο και έβγαλε το παιδάκι από τα συντρίμμια ήταν τόσο δυνατή που δεν έπαιρνε κανέναν Τούρκο πολιτικό να συνεχίσει τη ρητορική την οποία είχε. Για αυτό μιλάω για ένα παράθυρο ευκαιρίας αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες πρώτον, ποια θα είναι η κυβέρνηση στην Τουρκία και τι θα επιλέξει ως προτεραιότητες και δεύτερον ποια θα είναι η κυβερνηση στην Ελλάδα. Αν η Ελλάδα θα έχει μια σταθερή κυβέρνηση για να μπορεί να κάνει τέτοιου είδους συζητήσεις.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ