Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Σπαρτιάτες: Γύρισαν την πλάτη στον Στίγκα για χάρη του Κασιδιάρη – Έκρυψαν τα προβλήματα κάτω από το χαλί μέχρι τα τέλη Αυγούστου

Ο κίνδυνος να γίνει ο πρώτος πρόεδρος χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα και η καλοκαιρινή «εκεχειρία» που αποφασίστηκε

Η διάλυση μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας με το «καλημέρα», λίγο μετά τις εκλογές, αποτελεί σε κάθε περίπτωση ένα πρωτόγνωρο κοινοβουλευτικό γεγονός. Οι «Σπαρτιάτες
», όπως όλα δείχνουν, βρίσκονται κοντά στο ρεκόρ αυτό, μετά τη μαζική ανταρσία εννέα βουλευτών από τους έντεκα της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας (είναι 12 με τον πρόεδρο) απέναντι στον επικεφαλής τους, Βασίλη Στίγκα. Θα γίνει άραγε ο Στίγκας ο πρώτος πρόεδρος χωρίς βουλευτές; Ούτε αυτό είναι απίθανο!

Ολα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής του κόμματος Κωνσταντίνος Φλώρος υποστήριξε από το βήμα της Βουλής την υποψηφιότητα Κασιδιάρη στον Δήμο Αθηναίων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των «Σπαρτιατών», η τοποθέτηση αυτή έγινε εκτός «γραμμής» και χωρίς καμία συνεννόηση, με συνέπεια να τεθεί θέμα διαγραφής του βουλευτή. Λίγο μετά όμως οι εννέα βουλευτές του κόμματος «άδειασαν» τον επικεφαλής τους, κάνοντάς τον να «φρενάρει» και να βάλει στο συρτάρι τη διαγραφή, δείχνοντας ότι η επιρροή Κασιδιάρη στο κόμμα είναι πολύ μεγάλη, παρά τα περί του αντιθέτου που υποστηρίζει ο Βασίλης Στίγκας. Μπορεί ο επικεφαλής των «Σπαρτιατών» να δήλωνε αληθινός «Σπαρτιάτης» και έτοιμος να τους αντιμετωπίσει όλους μόνος του, αλλά ο φόβος να διαλυθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να τιναχτούν όλα όσα πέτυχαν στις εθνικές εκλογές στον αέρα, όπως όλα δείχνουν, κυριάρχησε. Ετσι, βάζοντας νερό στο κρασί του, συγκάλεσε συνεδρίαση της Κ.Ο. του προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση.

Η κρίσιμη συνάντηση των «Σπαρτιατών» πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε γίνει, το μεσημέρι της Πέμπτης. Η θερινή ραστώνη, ωστόσο, κυριάρχησε και έτσι οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος έλειπαν στην επαρχία, με συνέπεια ο Βασίλης Στίγκας να συνομιλήσει μόνο με τον βουλευτή και εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Χάρη Κατσιβαρδά, και τον διευθυντή της Κ.Ο., Ιωάννη Δημητροκάλλη. Αρκετοί θα περίμεναν η κρίσιμη σύσκεψη να έχει μεγάλη διάρκεια και συμμετοχή, δεν είχε τίποτα από τα δύο όμως. Σε ένα μισάωρο που ήταν τελικά η διάρκειά της, αποφασίστηκε ουσιαστικά τα προβλήματα να μπουν κάτω από το χαλί και να συγκληθεί ξανά το όργανο στο τέλος του Αυγούστου.

Ετσι, λοιπόν, τόσο οι βουλευτές όσο και ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» δείχνουν να θέλουν να βάλουν νερό στο κρασί τους για να αποτραπεί η κοινοβουλευτική διάλυση του κόμματος. Κάτι τέτοιο όμως μόνο σίγουρο δεν είναι, καθώς η αποδεδειγμένη επιρροή Κασιδιάρη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε επόμενες δομικές συγκρούσεις.

Αλλαγή στάσης

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Ηλία Κασιδιάρη χρεώνεται και η αλλαγή στάσης του κόμματος για το νομοσχέδιο που αφορούσε την ψήφο των αποδήμων. Ενώ στην αρμόδια επιτροπή είχαν ταχθεί υπέρ του «ναι», στην Ολομέλεια άλλαξαν στάση, δηλώνοντας «παρών». «Συμφωνούμε επί της αρχής, αλλά θέλουμε διορθώσεις. Πράγματι, στην αρχή είχαμε πει ότι θα υπερψηφίσουμε, προς το παρόν όμως εμμένουμε στο “παρών”», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του κόμματος Πέτρος Δημητριάδης.

Τα περί διορθώσεων δεν έγιναν από πολλούς ιδιαίτερα πιστευτά και έτσι η «κυβίστηση» χρεώθηκε σε πιέσεις από την πλευρά Κασιδιάρη, που ωστόσο επίσημα δεν επιβεβαιώθηκαν.

«Λύσαμε τις διαφορές», είπε μετά τη συνεδρίαση των τριών ο Βασίλης Στίγκας, βλέποντας την πλειονότητα των βουλευτών του να απουσιάζει και παράλληλα το τέλος του Αυγούστου, οπότε θα ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις, να πλησιάζει απειλητικά. Πάντως, σε αυτή τη φάση, αν και κανείς δεν πιστεύει ότι οι αντιθέσεις ήρθησαν, τα δεδομένα δείχνουν πως αυτός που υποχώρησε είναι ο ίδιος ο πρόεδρος και όχι οι εννέα βουλευτές που τον «κόντραραν» ανοιχτά. Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος, που στήριξε τον Κασιδιάρη, όχι απλώς δεν απειλείται με διαγραφή, αλλά έχοντας τη στήριξη των υπόλοιπων βουλευτών φαίνεται ότι οδηγεί σε άτακτη υποχώρηση την ηγεσία των «Σπαρτιατών».

Συζητήσεις έχουν γίνει και για την πιθανότητα διεξαγωγής ενός συνεδρίου του κόμματος των «Σπαρτιατών», αλλά η συγκυρία μόνο ευνοϊκή δεν είναι, καθώς όλα κρίνονται από τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο Βασίλης Στίγκας κάνει τα πάντα για να δείξει ότι δεν έχει σχέση με τον φυλακισμένο Κασιδιάρη, κανείς όμως δεν μπορεί να ξεχάσει το «ευχαριστώ» του σε εκείνον ούτε την περιγραφή Κασιδιάρη ως καύσιμου που προεκλογικά βοήθησε τους «Σπαρτιάτες» να φτάσουν στο ποσοστό που κατέγραψαν. Να λοιπόν τώρα που το καύσιμο από τη φυλακή απειλεί με ανάφλεξη τους «Σπαρτιάτες»…

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 5/8

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ