87η ΔΕΘ: Θα διατεθούν 100.000 ευρώ στους πυρόπληκτους και τους πλημμυροπαθείς – Χρήματα από τα έσοδα της Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη

Συνολικά 123.864 επισκέπτες προσέλκυσε η Θεσσαλονίκη

Παρ’ ότι στη Θεσσαλονίκη
δεν είχαν την επισκεψιμότητα που θα ήθελαν, αλλά μάλλον την ανέμεναν, με βάση τη δυσκολία στις συνθήκες, αποφασίστηκε να διατεθούν 100.000 από τα έσοδα της 87ης ΔΕΘ προς βοήθεια των πυρόπληκτων στον Έβρο και των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία. 

Η συνολική επισκεψιμότητα της φετινής ΔΕΘ διαμορφώθηκε σε 123.864 και επηρεάστηκε τόσο από την δυσκολία πρόσβασης -στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης- επισκεπτών από πολλές περιοχές της χώρας, όσο και από την ευρύτερη συγκυρία, που επικράτησε τις ημέρες διεξαγωγής της διοργάνωσης.

«Ωστόσο με 1.500 εκθέτες, 18 διεθνείς συμμετοχές, τιμώμενη χώρα τη Βουλγαρία, 382 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω 49 επιμελητηρίων και εννέα θεματικά αφιερώματα η 87η ΔΕΘ από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου ήταν το επίκεντρο της εγχώριας πολιτικής και οικονομικής σκηνής» υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της διοργανώτριας εταιρείας, ΔΕΘ-HELEXPO AE, η οποία επισημαίνει ότι το εμπορικό και επιχειρηματικό κομμάτι της έκθεσης διοργανώθηκε με επιτυχία και χαρακτηρίστηκε και από πολλές και ενδιαφέρουσες συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών επιχειρήσεων.

Η συμμετοχή της τιμώμενης χώρας, Βουλγαρίας, αποτελούνταν από 60 επιχειρήσεις, προερχόμενες από κλάδους όπως αυτοί της ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας, της βιομηχανίας, της καινοτομίας-τεχνολογίας, των τροφίμων, των μεταφορών-logistics, των καλλυντικών, του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα, της συσκευασίας και των υπηρεσιών στο περίπτερο 13.

Εντυπωσιακή και αντιπροσωπευτική της εγχώριας επιχειρηματικής ανάπτυξης ήταν η συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, με 49 επιμελητήρια και 382 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από ολόκληρη τη χώρα. Με ξεχωριστές συμμετοχές έλαβαν μέρος τέσσερα επιμελητήρια, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Το ΒΕΘ, μάλιστα, διοργάνωσε για πρώτη φορά μια ειδική θεματική ενότητα για την ένδυση, την υπόδηση και τα αξεσουάρ, στο περίπτερο 16, το Thessfashion, στο οποίο συμμετείχαν μεγάλα ονόματα της μόδας και συνολικά 40 επιχειρήσεις.

Η 87η ΔΕΘ κατέγραψε και μια πρωτιά, καθώς φιλοξένησε την ξεχωριστή έκθεση “Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις συλλογές” με συλλογές γνωστών συλλεκτών με θέμα τη Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της. Το εκθεσιακό αυτό γεγονός διοργανώθηκε από τη ΔΕΘ-HELEXPO σε συνεργασία με την εταιρεία MC Salonica, ενώ στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε το τελευταίο τετραήμερο της 87ης ΔΕΘ και η 2η Συλλεκτική EXPO 2023 με αντικείμενο την ανταλλαγή και προώθηση συλλογών και αντικειμένων από εμπόρους και συλλέκτες.

Στο μεταξύ, σε θεσμό που θα κάνει αισθητή την παρουσία του κάθε χρόνο στη ΔΕΘ θα εξελιχθεί το “Τουρνουά ΔΕΘ ποδοσφαίρου 5Χ5” με διαχρονικό και κεντρικό σύνθημα «Όχι στη βία». Στον τελευταίο αγώνα του τουρνουά αγωνίστηκε η ομάδα της ΔΕΘ-HELEXPO με την αντίστοιχη της τιμώμενης χώρας Βουλγαρίας. Αρχηγός της ελληνικής ομάδας ήταν ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας και της βουλγαρικής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας της Βουλγαρίας, Nikolay Pavlov. Στο τουρνουά, που τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Α.Σ. Πανόραμα, περιλήφθηκαν αγώνες μεταξύ ακαδημιών της Θεσσαλονίκης με παιδιά ηλικίας 8-12 ετών, αγώνες μεταξύ δημοσιογράφων και καλλιτεχνών, σκηνοθετών, οπερατέρ της Θεσσαλονίκης, αγώνες βετεράνων ποδοσφαιριστών των ομάδων της Θεσσαλονίκης (ΠΑΟΚ-Άρης-Ηρακλής-Απόλλων Καλαμαριάς) κα.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και το μεγάλο πολιτιστικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, υπό την Αιγίδα του ΕΣΕ (Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων) και την υποστήριξη της ΔΕΘ-HELEXPO. Το αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας “ΖΩΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ” επιμελήθηκε και παρουσίασε η καλλιτέχνιδα Μαρίνα Πετρή. Σημείο αναφοράς των παράλληλων εκδηλώσεων της 87ης ΔΕΘ ήταν τα Music Events Live, όπου κάθε ημέρα “πρωταγωνιστές” ήταν μεγάλες επιτυχίες και κορυφαία ονόματα του εγχώριου μουσικού στερεώματος.

«Η 87η ΔΕΘ περιέλαβε δεκάδες ακόμα ενδιαφέρουσες, επιχειρηματικές, επιστημονικές, ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Μάλιστα εγκαινιάστηκε η λειτουργία του HELEXPO App, ενός χρήσιμου εργαλείου προκειμένου να είναι οι επισκέπτες απόλυτα συντονισμένοι με ό,τι συμβαίνει στην Έκθεση. Η εφαρμογή είναι μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η 87η ΔΕΘ διατήρησε δε, όπως και οι υπόλοιπες εκθέσεις της ΔΕΘ-HELEXPO, τον «πράσινο» χαρακτήρα της και σε συνέχεια της περσινής συνεργασίας με την ΑΜΚΕ CIGARET CYCLE έγινε πράξη η ανακύκλωση αποτσίγαρων μέσα από την τοποθέτηση 30 κάδων ανακύκλωσης στο εκθεσιακό κέντρο. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 40.000 αποτσίγαρα που ανακυκλώθηκαν, ενώ το παραγόμενο προϊόν ανακύκλωσης ισοδυναμεί με 8,8 κιλά λίπασμα από κομποστοποίηση, 30,8 κιλά βιομηχανικού πλαστικού και 280 κυβικά γλυκού ή αλμυρού νερού που σώζεται από την ρύπανση. Η 87η ΔΕΘ ήταν παράλληλα και αυτή ενταγμένη στην πρωτοβουλία της ΔΕΘ-HELEXPO, Zero Waste Expo, με ανακύκλωση σε 20 σημεία εντός του εκθεσιακού κέντρου οργανικών, ανακυκλώσιμων και μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η 87η ΔΕΘ διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ