Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

ΕΛΑΣ: Από την ταυτότητα ως τη βία ανηλίκων εκτείνονται οι επτά προτεραιότητες της Αστυνομίας

Ο Γιάννης Οικονόμου απαριθμεί τις αλλαγές που σχεδιάζει να υπολοποιήσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Συνάντηση με τους διαπιστευμένους συντάκτες του αστυνομικού ρεπορτάζ είχε ο Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος μίλησε για τις προτεραιότητες της ΕΛΑΣ το αμέσως προσεχές διάστημα. 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αλλαγή των ταυτοτήτων, στις κινήσεις που γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται όσον αφορά στην οδική ασφάλεια, στην καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας καθώς και στα φαινόμενα παραβατικότητας των ανηλίκων.

Για τις νέες ταυτότητες

Αναφορικά με τις νέες ταυτότητες, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, προσθέτοντας ότι όπου εντοπίζονται αδυναμίες θα διορθώνονται. Όπως τόνισε, η πληρότητα των ραντεβού κινείται στο 62% και παράλληλα ξεκίνησε η διάθεση των ραντεβού και για τον μήνα Δεκέμβριο. Λόγω αυξημένης ζήτησης των πολιτών στις περιοχές που απαιτείται θα υπάρξει διπλασιασμός των διαθέσιμων ραντεβού για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Επιστροφές αστυνομικών και οδική ασφάλεια

Παράλληλα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως σε συνέχεια των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, θα επιστρέψουν αστυνομικοί στο πεδίο, στην Τροχαία και όπου αλλού εντοπίζονται ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, προερχόμενοι από φυλάξεις προσώπων.

Αναφορικά με την οδική ασφάλεια, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως στόχος είναι να εμπεδωθεί μια κουλτούρα καλύτερης οδηγικής συμπεριφοράς και από πλευράς της η Τροχαία θα ενισχύσει την πρόνοια για την οδική ασφάλεια και βεβαίως την καλύτερη ποιότητα ζωής που συνδέεται άμεσα με την κίνησή μας στους δρόμους.

Όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μεταξύ άλλων, ένας από τους βασικούς στόχους είναι κάτι που έχει τονιστεί ξανά το προηγούμενο διάστημα και αφορά στις ποινές για οδικές παραβάσεις οι οποίες θα πρέπει να βαίνουν αυξανόμενες σε περιπτώσεις υποτροπής. Παράλληλα έκανε λόγο για στοχευμένες παρεμβάσεις για παραβάσεις παράνομης στάθμευσης, αυτοσχέδιους αγώνες και ηχορύπανση, ενώ μίλησε και για παρεμβάσεις στον Κηφισό, όπως αυτή που ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας, όπου εγκαθίστανται γερανοφόρα οχήματα για την αποσυμφόρηση στην περίπτωση ακινητοποιημένων οχημάτων εξαιτίας βλάβης ή ατυχήματος.

Αυστηροποιείται ο νόμος για τα όπλα

Επιπλέον ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για συγκρότηση επιτροπής που θα επαναξιολογήσει όλο το καθεστώς χορήγησης άδειας για οπλοκατοχή, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για εξέταση αλλαγών στην υφιστάμενη νομοθεσία. Παράλληλα μίλησε για πραγματική καταγραφή αριθμού όπλων που κατέχονται νόμιμα (κυνηγετικά, σκοπευτικά, ατομικής προστασίας), ενώ όπως είπε στο «τραπέζι» βρίσκονται και σκέψεις για εφαρμογή μεθόδων και καλών πρακτικών που ακολουθήθηκαν από χώρες του εξωτερικού.

Βία ανηλίκων και εποπτικά μέσα

Όσον αφορά στα φαινόμενα βίας από ανήλικους, ο υπουργός σημείωσε πως η ΕΛ.ΑΣ. καλείται να διαχειριστεί το τελευταίο στάδιο του φαινομένου, που είναι κατά βάσιν κοινωνικό φαινόμενο. Στόχος όμως όπως σημείωσε δεν είναι μόνο η καταστολή αλλά και η αποτροπή τέτοιων φαινομένων. Στο πλαίσιο αυτό βρίσκεται υπό επεξεργασία ένα συνολικό σχέδιο που αφορά στην αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων με πολλά συναρμόδια υπουργεία που εκτείνεται από οδηγίες προς τους ανηλίκους έως την συστηματικότερη και καλύτερη αστυνόμευση αλλά και σκέψεις για κουμπί πανικού για ανήλικους.

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου μίλησε για τον στόχο καλύτερης και συστηματικότερης αστυνόμευσης η οποία θα επιτευχθεί με την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Όπως είπε, σε ένα μήνα θα γίνει η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις body cameras, ενώ επεξεργάζεται σχεδίου για την εγκατάσταση 750 καμερών στην Αττική για έλεγχο εγκληματικών πράξεων, τροχαίας και ηχορύπανσης. Έτσι, αναμένεται να ξεκινήσει και ο διάλογος με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την όσο το δυνατόν καλύτερη νομική διασφάλιση του εγχειρήματος.

Αλλαγές στη δομή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Τέλος ο Υπουργός τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγών σε πεπαλαιωμένες δομές και περίπλοκες διαδικασίες με ενίσχυση του επιτελικού ρόλου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και καταγραφή μοντέλων λειτουργίας και καλών πρακτικών από το εξωτερικό.

Ο κ. Οικονόμου μίλησε για δημιουργία μιας νέας δομής προστασίας στόχων με κανόνες και διαφορετική φιλοσοφία, καθώς και επικαιροποίηση διαδικασιών αξιολόγησης κρίσεων.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ