Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μύκονος και Κέρκυρα είναι οι κορυφαίοι προορισμοί για αγορά εξοχικού

Η Μύκονος κατατάσσεται 19η σε διεθνή έρευνα και η Κέρκυρα 35η. Η δυσκολία πρόσβασης μειώνει την ελκυστικότητα της Μυκόνου, ενώ αποτρεπτικά λειτουργεί και η μεγάλη αύξηση στις τιμές των κατοικιών.

Η Μύκονος κατατάσσεται 19η σε διεθνή έρευνα και η Κέρκυρα 35η. Η δυσκολία πρόσβασης μειώνει την ελκυστικότητα της Μυκόνου, ενώ αποτρεπτικά λειτουργεί και η μεγάλη αύξηση στις τιμές των κατοικιών.

Σε μια εποχή που συζητείται το flight shaming, δηλαδή το να κάνεις τον ταξιδιώτη που πετάει να αισθάνεται άσχημα ώστε να χρησιμοποιήσει εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς πιο φιλικό απέναντι στο περιβάλλον, δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές στη Μύκονο. Την ίδια στιγμή, οι αγοραστές δεύτερης κατοικίας πλέον αναζητούν σπίτια που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από μεγάλες πόλεις, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα της υβριδικής εργασίας.

https://www.instagram.com/mykonos_vacation/?utm_source=ig_embed&ig_rid=86ae4201-03c1-4535-ad2b-8acf4087459b

Σε έρευνα της εταιρείας συμβούλων Savills, αξιολογούνται 60 προορισμοί ανά τον κόσμο για την ελκυστικότητα τους ως τόποι για εξοχική κατοικία. Στην πρώτη 20αδα κατατάσσεται η Μύκονος, συγκεκριμένα στη 19η θέση, περνώντας κατά μία θέση την Ίμπιζα. Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται η Κυανή Ακτή και ακολουθούν το Μονακό, το Άσπεν (ΗΠΑ), η Τοσκάνη και η Μαγιόρκα. Σημειώνεται, επίσης, ότι και η Κέρκυρα βρίσκεται στην κατάταξη, στην 35η θέση.

Η Μύκονος, στις κατηγορίες που σχετίζονται με τον ελεύθερο χρόνο, τον τρόπο ζωής και τη φιλοξενία τα πήγε καλά, όμως έχασε έδαφος στο θέμα της συνδεσιμότητας και των τιμών. Στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι οι τιμές των ακινήτων στη Μύκονο αυξήθηκαν κατά 10% για το δωδεκάμηνο μέχρι τον Ιούνιο, παρουσιάζοντας μια από τις υψηλότερες αυξήσεις της πρώτης 20αδας. Μόνο στο Palm Jumeirah (Ντουμπάι) και τη Μαγιόρκα αυξήθηκαν περισσότερο από την Μύκονο οι τιμές για τη συγκεκριμένη περίοδο ανάμεσα στα παραλιακούς προορισμούς της έρευνας, με ανατιμήσεις 22% και το 15% αντίστοιχα.

https://www.instagram.com/mykonos_vacation/?utm_source=ig_embed&ig_rid=6d15e9f5-2e77-43b1-81f5-83675b326b29

Μετά από μια δυνατή πορεία των τελευταίων ετών, η Μύκονος είχε μια δύσκολη χρονιά το 2023. Οι αφίξεις ξένων τουριστών μειώθηκαν, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα συνέχισαν να ανακάμπτουν οι αριθμοί από τα χαμηλά της πανδημίας, και το νησί έχασε την πρώτη θέση που απολάμβανε ανάμεσα στους ξένους αγοραστές που αναζητούν πολυτελή κατοικία στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με στοιχεία από το market report της Sotheby’s International Realty, η Αθηναϊκή Ριβιέρα ξεπέρασε για πρώτη φορά τη Μύκονο στη ζήτηση πολυτελών κατοικιών μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023

https://www.instagram.com/p/Bwz0DN1l3DH/?utm_source=ig_embed&ig_rid=6d15e9f5-2e77-43b1-81f5-83675b326b29

Σε επίπεδο ζήτησης, η Κέρκυρα παραμένει για μια ακόμη φορά στην κορυφή των προτιμήσεων (με αύξηση στα αιτήματα ζήτησης κατά 28% σε σχέση με το α’ 6μηνο 2022), και στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αθηναϊκή Ριβιέρα όπου τα αιτήματα ζήτησης αυξήθηκαν κατά 26%. Η Μύκονος είναι στην τρίτη θέση αφού μειώθηκαν τα αιτήματα κατά 18%, ενώ για το κέντρο της Αθήνας εκτοξεύθηκαν κατά 71%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το γεγονός, ότι η Μύκονος δεν είναι το μόνο νησί που προσπερνιέται από υποψήφιους αγοραστές για χάρη της Αθήνας. Στην έκθεση της, η Sotheby’s τονίζει ότι η Αθήνα έχει γίνει πιο δημοφιλής ανάμεσα στους ξένους που αναζητούν κατοικία πολυτελείας από γνωστά νησιά, όπως η Πάρος, η Λευκάδα και η Κρήτη.

«Αυτή η αλλαγή δείχνει μια αυξανόμενη απήχηση της αστικής πολυτέλειας μέσα στη ζωντάνια της ιστορικής πρωτεύουσας», υπογραμμίζει η έκθεση.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ