Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δημιουργία νέας φοιτητικής εστίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Ιονίου Πανεπιστημίου και του «ΠΕΤΡΙΔΕΙΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ»

Στο πλαίσιο εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση των στεγαστικών του αναγκών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προχώρησε πρόσφατα σε υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με το «Πετρίδειο Κληροδότημα» που εδρεύει στην Κέρκυρα. Τη Σύμβαση υπέγραψε, κατόπιν της τελικής εγκρίσεως της κατά νόμο αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εκ μέρους του Ιονίου Πανεπιστημίου ο Πρύτανης του Ιδρύματος Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος ενώ εκ μέρους του Κληροδοτήματος ο νόμιμος εκπρόσωπος και Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.
Η σύμβαση προβλέπει την μακροχρόνια μίσθωση του ιστορικού ακινήτου επιφάνειας 508 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας επί της ομώνυμης οδού, για χρονικό διάστημα τριάντα ετών, καθώς και την αποπεράτωση της κτηριακής δομής του, σύμφωνα με τις ανάγκες του πανεπιστημίου, προκειμένου αυτό να διαμορφωθεί κατάλληλα προς χρήση ως φοιτητική εστία.
Σύμφωνα με δήλωση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, «Η εκμίσθωση του ιστορικού ακινήτου του Πετριδείου Κληροδοτήματος, επί της οδού Πετρίδου 9 στην πόλη της Κέρκυρας, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο είναι καρπός της πολύχρονης αγωνίας και των προσπαθειών της νυν και των πρώην Διαχειριστικών Επιτροπών του Κληροδοτήματος για την διάσωση, αποκατάσταση και αξιοποίησή του. Το κτήριο αυτό είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τους βομβαρδισμούς της Κέρκυρας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και για πολλά χρόνια παρέμενε πληγωμένο και ανεκμετάλλευτο. Την τελευταία δεκαετία η Δ.Ε. προέβη σε σοβαρές εργασίες αποκατάστασης και στερέωσης, όπως με ενισχύσεις – ενέματα στην τοιχοποιία κ.ά., έτσι ώστε σήμερα να μπορεί να μισθωθεί και να αποπερατωθεί από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Η Διαχειριστική Επιτροπή θεωρεί τη μακροχρόνια εκμίσθωσή του από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ως την καλύτερη επιλογή γιατί συνάδει και έχει συνάφεια με τους φιλεκπαιδευτικούς σκοπούς που έχει θέσει ο διαθέτης, ο αείμνηστος Πλάτων Πετρίδης. Επιπλέον με τα όποια εισοδήματα θα έχει το Κληροδότημα θα μπορεί να επιτελεί τους σκοπούς του όπως είναι η χορήγηση υποτροφιών και άλλων συναφών δράσεων. Πιστεύουμε εν τέλει ότι η επιτευχθείσα συμφωνία αφενός στηρίζει ουσιαστικά τον θεσμό του Ιονίου Πανεπιστημίου και αφετέρου δίνει τη δυνατότητα στο Πετρίδειο Κληροδότημα να καταστεί ξανά ενεργό επ’ ωφελεία της τοπικής μας κοινωνίας και των νέων μας».
Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης, ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο για την ουσιαστική συνεισφορά του και στήριξη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ανέφερε τα εξής: «Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προέβη σήμερα στην υπογραφή μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας με το «Πετρίδειο Κληροδότημα», η οποία αποτελεί την επιτυχή κατάληξη μιας πολύμηνης προσπάθειας που κατέβαλαν και οι δύο φορείς. Το ιστορικό ακίνητο των τεσσάρων ορόφων θα διαμορφωθεί κατάλληλα και θα αξιοποιηθεί ως φοιτητική εστία, με στόχο την άμεση κάλυψη μέρους των στεγαστικών αναγκών του ολοένα και αυξανόμενου φοιτητικού πληθυσμού του Ιδρύματος. Οι σκοποί των δύο φορέων είναι απολύτως συναφείς και έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και μόρφωση των νέων, δίνεται δε η δυνατότητα αφενός μεν στο Κληροδότημα να διασώσει το ιστορικό κτήριο που διαχειρίζεται, αφετέρου δε στο Πανεπιστήμιο να στεγάσει μέρος των δομών του εντός του ιστού της πόλεως, σε έναν άμεσο χρονικό ορίζοντα».
«Η πράξη αυτή μπορεί να θεωρηθεί ένας ακόμα καρπός της συστηματικής προσπάθειας του Ιονίου Πανεπιστημίου που καταβάλλεται κατά τα τελευταία τρία έτη να αναπτύξει έναν απολύτως αναγκαίο και επιτακτικό διάλογο με την τοπική κοινωνία για τις μεγάλες και κρίσιμες ανάγκες σχετικά με τη φοιτητική στέγη και ευελπιστούμε ότι θα βρει ανάλογους μιμητές στις τοπικές κοινωνίες των Ιόνιων Νησιών», συνέχισε ο κ. Φλώρος.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ