Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μητσοτάκης: Δεν κάνει βήμα πίσω για το φορολογικό νομοσχέδιο – “Καρφιά” για τον ΣΥΡΙΖΑ

Mιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο φορολογικό νομοσχέδιο λέγοντας ότι είναι «δεν είναι μία οριζόντια ρύθμιση, αλλά μια παρέμβαση βαθιά δίκαιη»

Ανυποχώρητος σχετικά με τις αλλαγές στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών
εμφανίστηκε τη Δευτέρα (20/11) ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από τα γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς, κατά την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή η οποία συνεδρίασε με αντικείμενο την εκλογή Γραμματέα.

«Το επόμενο βήμα μας αφορά μια μεγάλη εθνική πρωτοβουλία. Ένα ζήτημα για το οποίο είχα μιλήσει εκτενώς προεκλογικά, για το οποίο είχαμε δεσμευτεί στον πολιτικό μας λόγο. Αναφέρομαι στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με 10 συγκεκριμένες παρεμβάσεις κοινωνικής δικαιοσύνης: από τη διασύνδεση των POS και των ταμειακών μηχανών με την ΑΑΔΕ μέχρι τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, από την κατάργηση των μετρητών στις αγορές των ακινήτων μέχρι τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και το χτύπημα του λαθρεμπορίου καυσίμων» τόνισε.

Όπως είπε, το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση για να προσθέσει: «Το ξέρετε καλά, προβλέπει ένα πιο δίκαιο σύστημα φορολόγησης ελεύθερων επαγγελματιών. Έχουμε μιλήσει πολύ για τα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης στη φορολογία. Δεν γίνεται το 50% των ελευθέρων επαγγελματιών να δηλώνει μηδενικό κέρδος, το 85% κάτω των 10.000 ετησίως. Ούτε γίνεται ο εργοδότης να εμφανίζει μικρότερο εισόδημα από τους εργαζομένους του».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε: «Το σύστημα το οποίο εισηγούμαστε συνοδεύεται από μία ακόμα προεκλογική μας δέσμευση που γίνεται πράξη έναν χρόνο νωρίτερα: τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος». Yπενθύμισε δε ότι από τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού εξαιρούνται όσοι αμείβονται με δελτία παροχής ή βρίσκονται στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής τους πορείας.

«Και, βέβαια, μιλάμε για μια ρύθμιση που καθιερώνει ένα τεκμήριο αναγκαίο, ένα τεκμήριο μαχητό. Δεν είναι -θέλω να τονίσω αυτό- μια οριζόντια ρύθμιση. Υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις και όποιος πιστεύει ότι αδικείται μπορεί να διεκδικήσει το δίκιο του. Είναι όμως μια παρέμβαση βαθιά δίκαιη, ευθυγραμμισμένη με τον πολιτικό μας λόγο, μια παρέμβαση τολμηρή, μεταρρυθμιστική, από την οποία δεν θα υποχωρήσουμε. Θα την κάνουμε πράξη» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «θα λάβουμε υπόψη μας το πλαίσιο της διαβούλευσης, πιστεύω ότι θα αναδειχθούν ζητήματα. Ενδεχομένως να υπάρχουν κενά στο νομοσχέδιο, αγαπητέ μου υπουργέ, τα οποία πρέπει να καλυφθούν», ωστόσο τόνισε ότι «η κεντρική στόχευση της πρωτοβουλίας δεν θα αλλάξει».

Για να καταλήξει ο κ. Μητσοτάκης: «Δεν είναι η πρώτη φορά που σας μιλώ για μεταρρυθμίσεις που ίσως ξεβολέψουν κάποιους αλλά θα ωφελήσουν τους πολλούς. Κι αν υπάρξει κόστος από αυτές τις συγκρούσεις, αυτή η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το αναλάβει. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι μία από τις μεγάλες παγίδες της δεύτερης τετραετίας είναι ο συμβιβασμός. Συμβιβασμός με παθογένειες, με παγιωμένα συμφέροντα. Μια αδικία των λίγων εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, που κάποτε πρέπει να λείψει».

«Καρφιά» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «τσακώνονται αν ο αρχηγός τους είναι Τραμπ ή Μπέπε Γκρίλο», ενώ στάθηκε και στην εσωκομματική αντιπαράθεση στην Κουμουνδούρου για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, κάνοντας λόγο για… μαξιλαροπόλεμο. Κάλεσε ωστόσο τα στελέχη της ΝΔ να μην ασχολούνται ιδιαίτερα με το τι συμβαίνει στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ