Τι γίνεται με το θέμα της τεκνοθεσίας και την κατά μόνας υιοθεσία – Το προηγούμενο του 2015 και τα νέα δεδομένα
Στον αστερισμό της αποκάλυψης της εφημερίδας «Απογευματινή» την περασμένη Κυριακή περί επιτάχυνσης των διαδικασιών από την πλευρά της κυβέρνησης για την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που θα επιτρέψει και στη χώρα μας την τέλεση πολιτικού γάμου μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών
κινείται η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι σχετικές διατάξεις να βγουν προς διαβούλευση το αμέσως επόμενο διάστημα και να έρθουν προς ψήφιση ακόμα και πριν από το τέλος του 2023. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά υλοποιείται, και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν, μια από τις πιο πολυσυζητημένες εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στον πυρήνα των παρεμβάσεων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση βρίσκεται η νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, χωρίς όμως η εξέλιξη αυτή να συνδέεται άμεσα με το θέμα της τεκνοθεσίας. Δηλαδή, ο γάμος ή το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου σε αυτήν τη φάση δεν θα συνεπάγεται και τη θεσμική απόκτηση του δικαιώματος στην υιοθεσία παιδιού. Ωστόσο, η παράμετρος που αλλάζει σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα έχει να κάνει με την επέκταση του δικαιώματος των γυναικών στην κατά μόνας υιοθεσία και στους άνδρες, οι οποίοι θα μπορούν στο εξής να κινούν τις αντίστοιχες διαδικασίες.
Πλέον, και εφόσον ολοκληρωθεί το νομοπαρασκευαστικό κομμάτι, το ενδιαφέρον της ηγεσίας της κυβέρνησης θα στραφεί στην αποφυγή της όποιας εσωστρέφειας προκύψει στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. με φόντο τις δεδομένες αντιδράσεις της λεγόμενης «δεξιάς πτέρυγας» και κατ’ επέκταση στον περιορισμό των διαρροών τη στιγμή της ψηφοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι κορυφαία «γαλάζια» στελέχη, όπως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχουν εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία τους με τη νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Παράλληλα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν και άλλοι που θα σκεφτούν σοβαρά την τελική στάση που θα κρατήσουν, ενώ εσχάτως πιο διαλλακτικός εμφανίζεται ο Αδωνις Γεωργιάδης.
Σύμφωνο συμβίωσης: Ποιοι «γαλάζιοι» είχαν ψηφίσει υπέρ το 2015
Πάντως, αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά μέχρι τη στιγμή της ψήφισης του νομοσχεδίου, το πλέον πιθανό ενδεχόμενο είναι να προκριθεί η επιλογή της ψήφου κατά συνείδηση, όπως συνέβη και στην περίπτωση του συμφώνου συμβίωσης. Σημειώνεται πως στη διαδικασία που είχε έρθει με πρωτοβουλία της διακυβέρνησης Τσίπρα, στα τέλη του 2015, το σημαντικότερο τμήμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε διαφοροποιηθεί από το «ναι» του νεοεκλεγέντος εκείνη την περίοδο στην αρχηγία της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τους συνολικά 75 βουλευτές που είχε εκλέξει η Ν.Δ. τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, υπέρ επί της αρχής ψήφισαν μόνο 19, και συγκεκριμένα οι Θεόδωρος Φορτσάκης, Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Οικονόμου, Ολγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης, Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Κατερίνα Παπακώστα, Κώστας Τασούλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χρίστος Δήμας, Γιάννης Πλακιωτάκης και Σίμος Κεδίκογλου. Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος και ο Γιάννης Βρούτσης υπερψήφισαν επί της αρχής, αλλά καταψήφισαν όλα τα άρθρα.
Αντιθέτως, 29 καταψήφισαν (Αννα Καραμανλή, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Κώστας Βλάσης, Μάκης Βορίδης, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Κατσανιώτης, Δημήτρης Κυριαζίδης, Μανώλης Κόνσολας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Γεωργαντάς, Γιώργος Κασαπίδης, Μαρία Αντωνίου, Θανάσης Δαβάκης, Χρήστος Κέλλας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Καρασμάνης, Κώστας Κουκοδήμος, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιαννάκης Στέργιος, Γιώργος Βαγιωνάς, Νότης Μηταράκης, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Μπούρας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Θανάσης Καββαδάς, Χρήστος Μπουκώρος και Φωτεινή Αραμπατζή) και άλλοι 27 απουσίαζαν (Δημήτρης Σταμάτης, Σοφία Βούλτεψη, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Τζαβάρας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Ανδριανός, Κώστας Σκρέκας, Γιώργος Στύλιος, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Κοντογεώργος, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελενα Ράπτη, Κώστας Τσιάρας, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Χρήστος Σταϊκούρας, Βασίλης Κικίλιας, Κώστας Καραγκούνης, Γεωργία Μαρτίνου, Θόδωρος Καράογλου, Μάριος Σαλµάς, Ευάγγελος Μπασιάκος και Γιάννης Αντωνιάδης).
«Τώρα πια τα πράγµατα είναι διαφορετικά. Είµαστε κυβέρνηση, το κόµµα έχει κυριαρχήσει απόλυτα στον κεντρώο χώρο, γεγονός από το οποίο απορρέει το µεγαλύτερο µέρος της δύναµής του και είναι άλλες οι συνθήκες γενικότερα στην πολιτική σκηνή και την κοινωνία. Παράλληλα, ουδείς λησµονεί ότι σχεδόν στο σύνολό τους έχουν δικαιωθεί όλες οι επιλογές Μητσοτάκη», σηµειώνει στα «Π» κυβερνητικός παράγοντας που γνωρίζει από πρώτο χέρι τους σχεδιασµούς του πρωθυπουργικού γραφείου.
Ακόμα ένα μέτωπο με το οποίο θα βρεθεί με μαθηματική ακρίβεια αντιμέτωπη η κυβέρνηση είναι αυτό των παραδοσιακών δεσμών της «γαλάζιας» παράταξης με την Εκκλησία
Πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση την αντίδραση της Εκκλησίας
Ακόµα ένα µέτωπο µε το οποίο θα βρεθεί µε µαθηµατική ακρίβεια αντιµέτωπη η κυβέρνηση είναι, φυσικά, αυτό των παραδοσιακών δεσµών της «γαλάζιας» παράταξης µε την Εκκλησία, η οποία αναµένεται να αντιδράσει σθεναρά στο επίµαχο νοµοσχέδιο, µε τις σχετικές ζυµώσεις να έχουν ξεκινήσει ήδη στους κόλπους της Ιεραρχίας (ανεξαρτήτως της δυναµικής µε την οποία θα το πράξει κατά µόνας ο κάθε ιεράρχης). Είναι σαφές ότι το Μαξίµου θα επιδιώξει να καταστεί εφικτή µια όσο το δυνατόν πιο ήρεµη διαχείριση του ζητήµατος µέσω συνεννόησης των δύο πλευρών και µε κεντρικό άξονα την αποσύνδεση του γάµου από το θέµα της τεκνοθεσίας. Ακόµα, όµως, κι αν βρεθεί ένα modus operandi µε τα υψηλότερα εκκλησιαστικά κλιµάκια, υπάρχει και ο παράγων των απροσδιόριστων αντιδράσεων που θα οργανωθούν σε επίπεδο κατά τόπους ενοριών ή οργανώσεων και οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα επιχειρηθεί από ορισµένους να καταστούν πεδίο πολιτικής εκµετάλλευσης.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»