Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

ΣΥΡΙΖΑ: Καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τα “κόκκινα” δάνεια

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου και επί συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου και καταθέτει εκ νέου την πρόταση νόμου για την προστασία της α’ κατοικίας

Στη σύσκεψη του Τομέα Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, προανήγγειλε την καταψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τα “κόκκινα” δάνεια.

Συγκεκριμένα, η  αξιωματική αντιπολίτευση εξέδωσε ανακοίνωση για το σχέδιο νόμου “Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή τού προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ και άλλες επείγουσες διατάξεις”.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

 “- Βαδίζει πάνω στις ράγες του πτωχευτικού νόμου που έφερε η Νέα Δημοκρατία.

– Εξακολουθεί να μην προστατεύει την α’ κατοικία, παραβλέποντας τις σχετικές πρόνοιες της Οδηγίας. Δεν λαμβάνει υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επιμένει σε πολύ περιοριστικό ορισμό του ευάλωτου δανειολήπτη.

– Δεν προβλέπει δυνατότητα μετατροπής νομίσματος στις δανειακές συμβάσεις, γεγονός που πλήττει τους δανειολήπτες σε άλλο νόμισμα (π.χ. ελβετικό φράγκο).

– Δεν εξασφαλίζει καμία διαφάνεια εκ μέρους των servicers για τα επιτόκια, τις λοιπές λεπτομέρειες, καθώς και για τον αλγόριθμο αποπληρωμής των δανείων”.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ζητά ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου και επί συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου. Επίσης, καταθέτει εκ νέου την πρόταση νόμου για την προστασία της α’ κατοικίας, «η οποία εμπίπτει άλλωστε στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης Οδηγίας». Ακόμη, ζητά με ΑΚΕ να κατατεθούν τα επιχειρηματικά σχέδια των χαρτοφυλακίων που έχουν ενταχθεί στο σχήμα «Ηρακλής» και έχουν λάβει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, ζητά τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης που έδωσαν την πιστοληπτική αξιολόγηση, ώστε να δοθεί η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ