Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Φορολογικό νομοσχέδιο: Διευκρινίσεις Χατζηδάκη για τους ελευθέρους επαγγελματίες – Μείωση 50% στο τέλος επιτηδεύματος

Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη, υπάρχουν 9 σαφείς εξαιρέσεις από το μαχητό τεκμήριο, όπως εγκυμονούσες και πληγέντες από φυσικές καταστροφές

Διευκρινίσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελευθέρους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις
έδωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε, εξηγώντας παράλληλα τι σημαίνει ο όρος «μαχητό» τεκμήριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχουν 9 σαφείς εξαιρέσεις από το μαχητό τεκμήριο, όπως εγκυμονούσες και πληγέντες από φυσικές καταστροφές.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Κωστής Χατζηδάκης εξήγησε: «Δεν θα ισχύει το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελευθέρους επαγγελματίες που θέλουν να ελεγχθούν. Όποιος θέλει μπορεί να αμφισβητήσει στην ΑΑΔΕ το τεκμήριο διαβίωσης», είπε ακόμα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. «Η επιβάρυνση στις επιχειρήσεις λόγω τζίρου θα είναι πιο γραμμική, πιο αναλογική και πιο δίκαιη. Θα υπάρξει μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για όλους τους ελευθέρους επαγγελματίες».

Υπενθυμίζεται ότι όταν αρχικά είχε παρουσιαστεί το φορολογικό νομοσχέδιο, η μείωση για το τέλος επιτηδεύματος κατά 50% θα ίσχυε μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες που θα δήλωναν ίσο ή ανώτερο εισόδημα από το τεκμαρτό (10.920 ευρώ).

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι τρεις βελτιωτικές κινήσεις

Όπως έγραψε το powergame.gr, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να έχει καταλήξει προς το παρόν σε τρεις βελτιωτικές αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο, που κάνουν το σύστημα δικαιότερο, χωρίς ωστόσο να αλλάζει το πνεύμα του νόμου.

1. Πότε είναι μαχητό το τεκμήριο: Θα παρέχεται η δυνατότητα σε όλους να προσβάλλουν το τεκμαρτό εισόδημα που τους έχει υπολογίσει η Εφορία, ζητώντας έλεγχο στα εισοδήματά τους, προκειμένου να αποδείξουν ότι αυτά είναι χαμηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή. Στην περίπτωση αυτήν, ο φορολογικός έλεγχος εκτός από τα εισοδήματα θα επεκταθεί σε δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές με κάρτες, καταναλωτικές δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει ο επαγγελματίας. Με τη διάταξη του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα μπορεί να αμφισβητηθεί από επαγγελματίες με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία (π.χ. στρατιωτική θητεία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, κράτηση σε φυλακή, εγκυμοσύνη ή λοχεία, αδύνατη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω ζημιών από φυσικές καταστροφές, κ.λπ.).
Τεκμαρτό εισόδημα με βάση τον τζίρο: Εξετάζεται να περιοριστούν οι συντελεστές προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου, ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνση για τους επαγγελματίες. Σύμφωνα με τη διάταξη, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με έναν συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.

Οι συντελεστές αυτοί που ανακοινώθηκαν από το οικονομικό επιτελείο είναι:

  • 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων.
  • 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων.
  • 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

3. Εποχικές επιχειρήσεις: Το τεκμαρτό εισόδημα θα περιορίζεται για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, όπως κυλικεία σχολείων, εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ. Για τις περιπτώσεις αυτές το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης, δηλαδή με δωδεκατημόρια. Δηλαδή αν η επιχείρηση είναι ανοιχτή 4 μήνες τον χρόνο, το ελάχιστο εισόδημα θα περιορίζεται αντίστοιχα.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ