Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα: Οι κόκκινες γραμμές για τα “ήρεμα νερά”

Οι όροι που έθεσε η αντιπολίτευση κατά την ενημέρωση Γεραπετρίτη

της Κατερίνας Τσαμούρη

Τους πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων ενημέρωσε χθες ο Γιώργος Γεραπετρίτης για την επικείμενη άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν, την ατζέντα, τις προσδοκίες αλλά και τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς. Πρώτος έφτασε στο υπουργείο ο Στέφανος Κασσελάκης συνοδευόμενος από την τομεάρχη Εξωτερικών Ρένα Δούρου και τον διπλωματικό του σύμβουλο Βαγγέλη Καλπαδάκη και επί σχεδόν μία ώρα συνομιλούσε με τον κ. Γεραπετρίτη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι ο διάλογος με την Τουρκία προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και την ειρήνη στην περιοχή πρέπει να προωθείται στη βάση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής με αρχή, μέση και τέλος και έθεσε τέσσερις συγκεκριμένους όρους:

1. Να βασίζεται σε ξεκάθαρες «κόκκινες γραμμές» όσον αφορά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και τον αποκλεισμό οποιασδήποτε συζήτησης περί συνεκμετάλλευσης ή απεμπόλησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.

2. Να έχει σαφή προοπτική την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

3. Να καθορίσει με σαφήνεια τους όρους με τους οποίους θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες.

4. Να αξιοποιήσει τις συμμαχίες μας ώστε η Τουρκία να πιεστεί και να δεσμευτεί μακροπρόθεσμα στον ελληνοτουρκικό και τον ευρωτουρκικό διάλογο. Να μην μπορεί, δηλαδή, να επανέλθει στην ένταση αφού ενδεχομένως αξιοποιήσει την επικείμενη συνάντηση με στόχο να αποκομίσει τα οφέλη που αποζητά.

Πουκάμισο αδειανό

Στη συνέχεια, ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε τον τομεάρχη Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Μάντζο. «Κατά τη συνάντηση αναγνωρίστηκε για μία ακόμα φορά η ανάγκη ύπαρξης ανοικτού διαύλου επικοινωνίας με την Τουρκία. Ενός διαλόγου που, όμως, για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δομείται πάνω σε δύο θεμελιώδεις προϋποθέσεις: τον αμοιβαίο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την οριστική εγκατάλειψη της επιθετικής ρητορικής από την Άγκυρα», τόνισε ο κ. Μάντζος. Ακολούθως στον πρώτο όροφο του υπουργείου ανέβηκε ο Γιώργος Μαρίνος από το ΚΚΕ, ο οποίος δήλωσε πως το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας “είναι άδειο πουκάμισο» όσον αφορά τα συμφέροντα του λαού μας».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, ξεκαθάρισε ότι είναι κατά της συνάντησης διότι -όπως είπε- έτσι νομιμοποιούνται οι διεκδικήσεις της Τουρκίας, ενώ ακολούθησε κι η ενημέρωση του Βασίλη Στίγκα από τους Σπαρτιάτες, του Δημήτρη Νατσιού της ΝΙΚΗΣ και της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου. Είχε προηγηθεί μια (πολύ) πρωινή συντονιστική σύσκεψη υπό τον Γ. Γεραπετρίτη. Ο υπουργός Εξωτερικών συντόνισε τις κινήσεις του με τους υπουργούς που θα κλείσουν συμφωνίες με τους Τούρκους ομολόγους τους με σημαντικότερη αυτή που αφορά το Μεταναστευτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων: ο Δημήτρης Καιρίδης, η Λίνα Μενδώνη, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Χρήστος Στυλιανίδης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ