Παρέμβαση στη Σύνοδο της 28ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ομιλία στην ολομέλεια της Διάσκεψης του ΟΗΕ στο Ντουμπάι για την Κλιματική Αλλαγή πραγματοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας το συνολικό μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα στην «πράσινη» μετάβαση και τις πολιτικές που την καθιστούν από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε. στον τομέα αυτό.
Παρακολουθήστε την παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συνόδου της 28ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28).
Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ντουμπάι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διάσκεψης COP28 στο Ντουμπάι, παρουσίασε χτες, Παρασκευή, τον Πόρο ως το τρίτο νησί που εντάσσεται στο πρόγραμμα GR-eco Islands, σε συνεργασία με την κρατική επιχείρηση πράσινων πηγών ενέργειας Masdar των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ηλεκτρικά πλοιάρια θα μεταφέρουν τους επισκέπτες.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την «πράσινη μετάβαση» και επισήμανε ότι η χώρα είναι στους οδηγούς σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αναδειχθεί το συνολικό μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα στην «πράσινη» μετάβαση και οι πολιτικές που την καθιστούν από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε. στον τομέα αυτό.
Αυτό που πρόκειται να επισημάνει ο πρωθυπουργός είναι ότι η ενεργειακή μετάβαση στη χώρα δεν είναι μόνο θέμα ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, αγγίζει μία σειρά από άλλους τομείς, στους οποίους εστιάζουν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις όλο αυτό το διάστημα, όπως:
- η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων,
- η ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές,
- η ενίσχυση της βιομηχανίας για τεχνολογία πιο χαμηλών ρίπων,
- οι θαλάσσιες μεταφορές, κάτι στο οποίο εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον Τζον Κέρι.
Ως προς το τελευταίο, σε μία ιδιαίτερα συμβολική κίνηση, ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό πως το επόμενο νησί με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα θα είναι ο Πόρος, μέσω μίας στρατηγικής συμφωνίας που υπογράφηκε με τη Mazdar, παρουσία μάλιστα και του προέδρου της COP, Αλ-Τζαμπέρ (μετά την Αστυπάλαια, τη Χάλκη και την Τήλο).
Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
Στο περιθώριο των εργασιών, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ. Επί τάπητος τέθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις και τα ενεργειακά.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα, ούτως ή άλλως, διεκδικεί την αναβάθμιση του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή αλλά και σε επίπεδο Νατοϊκου χάρτη, στη σκιά και της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, ενώ κομβικής σημασίας είναι και ο διασυνδετήριος αγωγός IBG.
Βασικός στόχος του πρωθυπουργού είναι το αποτύπωμα που έχουν οι «πράσινες» πολιτικές στους πολίτες. Το ανέφερε στο Bloomberg όταν μίλησε για τα «χειροπιαστά οφέλη» που πρέπει να έχουν οι πολίτες από την «πράσινη» μετάβαση. Το επισημαίνει διαρκώς και στους κόλπους της ΕΕ, όπου η Ελλάδα πρωτοστατεί στη συζήτηση για την αύξηση των πόρων. Ένα ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό τόσο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, όσο και ενόψει του δύσκολου ενεργειακά χειμώνα.
Ενδιαφέρον είχε μάλιστα το τυχαίο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κιρ Στάρμερ, στον απόηχο της ακύρωσης από τον Ρίσι Σούνακ της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό.