Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μήνυμα Δ. Μπιάγκη για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Σεβασμός και ίσα δικαιώματα στους ήρωες της ζωής

Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ας ρίξουμε τα φώτα της προσοχής μας στους αφανείς ήρωες της καθημερινότητας. Στους ανθρώπους της διπλανής πόρτας που παλεύουν με την κοινωνική προκατάληψη, τον αποκλεισμό, την περιθωριοποίηση, την καταδίκη από την πολιτεία στη φτώχεια και την ανέχεια. Τους ανθρώπους που καθημερινά μας φωνάζουν με αξιοπρέπεια, ότι η αναπηρία, είναι μόνο το αποτέλεσμα της σχέσης των ικανοτήτων και όχι το δικαίωμά τους στο να έχουν ίση ζωή με τους υπόλοιπους μέσα στην κοινωνία.

Η 3η Δεκέμβρη δεν είναι μια μέρα που αφορά μόνο τα άτομα με αναπηρία, αφορά όλους μας. Αφορά όλους εκείνους που τους συμπαραστέκονται αδιάκοπα, που παλεύουν μαζί τους, που δοκιμάζονται στο πλευρό τους, που βιώνουν τις δυσκολίες και τους αποκλεισμούς που η ίδια η κοινωνία μας συντηρεί. Αφορά κι όσους επιδεικτικά συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους στα δίκαια αιτήματά τους για ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή. Αφορά την ίδια την πολιτεία, το κράτος και την κοινωνία μας, η οποία κρίνεται από τούτο τον σεβασμό που επιδεικνύει στους πολίτες με αναπηρία.

Η εγγύηση της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας των Ατόμων με Αναπηρία συνιστά θεμελιώδη αρχή Κοινωνικής Δικαιοσύνης του Πολιτισμού μας, αλλά και ρητή επιταγή του Συντάγματός μας. Η ομαλή κοινωνική ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία χωρίς προκαταλήψεις, ρατσισμό και βία, είναι ευθύνη όλων μας, ειδικά σήμερα που η ισονομία, η ισοπολιτεία, τα ατομικά δικαιώματα δοκιμάζονται με τον πιο σκληρό, άνισο και άδικο τρόπο στο πρόσωπο αυτών των ανθρώπων. Είναι χρέος της Πολιτείας, προσηλωμένη στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας, να διασφαλίζει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης σ’ όλους, έτσι ώστε να έχουν την κοινωνική ζωή που δικαιούνται και τους αξίζει, προωθώντας αποτελεσματικές δράσεις για την ομαλή, αποδοτική και ισότιμη ένταξή τους στο κοινωνικό μας γίγνεσθαι.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ