Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Νέα Αριστερά: Διευκρινίσεις Τσακαλώτου για την καταψήφιση του νομοσχεδίου για τους servicers

Ο Τσακαλώτος ξεκαθαρίζει γιατί τη Νέα Αριστερά ψήφισε παρών σε 3 διατάξεις

Την θέση της Νέας Αριστεράς επιχειρεί να ξεκαθαρίσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με το ότι το κόμμα των 10 βουλευτών που αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισε το νομοσχέδιο για τους servicers και τα «κόκκινα δάνεια». 

Διαβάστε επίσης: Αιχμηρή αναφορά Θεοχάρη προς την αντιπολίτευση για το φορολογικό: Σταματήστε να είστε πολιτικοί αβανταδόροι της φοροδιαφυγής

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και βουλευτής της «Νέας Αριστεράς» Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ανάρτησή του στο Facebook, θέλοντας όπως τόνισε να «ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα για διάφορα fake news που κυκλοφορούν, έγραψε πως:

 «Επειδή από χθες κυκλοφορούν διάφορα fake news σχετικά με την ψήφο μας για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια, ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα:

1) Η Νέα Αριστερά καταψήφισε το νομοσχέδιο. Και το καταψήφισε γιατί απέχει πολύ από τη δική μας αντίληψη για την αντιμετώπιση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους, για το οποίο έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν ολοκληρωμένη πρόταση. Με δίκαιες ρυθμίσεις και προστασία των δανειοληπτών και της κύριας κατοικίας. Με κανόνες διαφάνειας και ισονομία.

2) Ψηφίσαμε «παρών» μόνο στις διατάξεις που ενσωματώνουν την ευρωπαϊκή οδηγία του 2021 που βάζει κανόνες στη λειτουργία των servicers και που σύσσωμη η αντιπολίτευση το ζητούσε από το 2021. Ψηφίσαμε «παρών» γιατί η χώρα είναι υποχρεωμένη να ενσωματώνει τις οδηγίες, αλλά και γιατί κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό το επιβεβαιώνουν και οι φορείς, όπως οι δικηγόροι και οι δανειολήπτες. Δεν τις υπερψηφίσαμε γιατί το βήμα αυτό είναι δειλό και δεν συνοδεύεται από συνολική αναμόρφωση του πλαισίου του ιδιωτικού χρέους. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση κινήθηκε στη λογική του πολύ λίγο, πολύ αργά. Αυτή είναι μια σωστή κριτική.

3) Ως προς τις τρεις διατάξεις της ονομαστικής ψηφοφορίας, ψηφίσαμε «παρών» γιατί είναι διατάξεις της οδηγίας. Εδώ να πούμε και ότι οι διατάξεις αυτές δεν λένε αυτά που διαβάζουμε δεξιά κι αριστερά. Ούτε αφήνουν τους servicers χωρίς εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε προβλέπουν ακατάσχετο λογαριασμό για τους servicers. Ειδικά για το τελευταίο, μεταφέρεται υποχρέωση της οδηγίας που επιβάλλει στους servicers να βάζουν τα λεφτά που εισπράττουν από τους δανειολήπτες για την αποπληρωμή των δανείων τους σε ξεχωριστό λογαριασμό που προστατεύεται. Το ακατάσχετο δεν αφορά λογαριασμούς των servicers αλλά τους λογαριασμούς που μπαίνουν τα λεφτά των δανειοληπτών. Αλλιώς θα κινδύνευαν από κατασχέσεις για χρέη του servicer. Αυτό θέλαμε;;

Η Νέα Αριστερά ήρθε για να δώσει τις μάχες απέναντι στην κυβέρνησης της δεξιάς και να αγωνιστεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Ο εγκλωβισμός σε συζητήσεις εντυπώσεων, και μάλιστα εσφαλμένων, δεν μας αφορά. Και δεν αφορά και κανέναν».

Υπενθυμίζεται πως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Παύλος Πολάκης και η Δώρα Αυγέρη, εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στους αποχωρήσαντες βουλευτές αναφορικά με τη στάση τους στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Επειδή από χθες κυκλοφορούν διάφορα fake news σχετικά με την ψήφο μας για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα κόκκινα…

Δημοσιεύτηκε από Ευκλείδης Τσακαλώτος στις Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2023

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ