Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Συνάντηση Κουτσούμπα με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ: Το ΚΚΕ θα αντιπαλέψει το χτύπημα της δημόσιας και δωρεάν απεξάρτησης

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ συναντήθηκε σήμερα ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συμμετείχαν ο Μάκης Σίμος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, ο Παντελής Ξυπολυτάς, γενικός γραμματέας, ο Τάσος Καζατζίδης, ταμίας και η Γραμματική Γκουγκούμη και η Άννα Λεουτσάκου, μέλη του ΔΣ.

Στη συνάντηση η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ενημέρωσε τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ «για τις εξελίξεις στον χώρο της απεξάρτησης, θέτοντας την ανησυχία της για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η οποία με σχετικό νομοσχέδιο προετοιμάζει τη συνένωση όλων των προγραμμάτων τής απεξάρτησης σε έναν κοινό οργανισμό, τον ΕΟΠΑΕ (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων), καταργώντας το ΚΕΘΕΑ, συγχωνεύοντάς το με τον ΟΚΑΝΑ, αλλοιώνοντας έτσι τη θεραπευτική φιλοσοφία των προγραμμάτων και υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τα “στεγνά θεραπευτικά” προγράμματα».

Οι εκπρόσωποι της αντιπροσωπείας αναφέρθηκαν «στη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΚΕΘΕΑ», αλλά και «ανέδειξαν την αποτελεσματικότητα των “στεγνών” θεραπευτικών προγραμμάτων», ενώ «εξέφρασαν την αντίθεση της Ομοσπονδίας στους σχεδιασμούς τής κυβέρνησης της ΝΔ και στον ΕΟΠΑΕ ζητώντας την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου».

Από τη μεριά του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ενημέρωσε για «τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις», τονίζοντας ιδιαίτερα την «αντίθεση του ΚΚΕ για τον ΕΟΠΑΕ, εξέλιξη που είναι άρτια δεμένη με τη στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά στη λογική “κόστους- οφέλους”, πολιτική η οποία συνεχίζει την υποβάθμιση των προγραμμάτων, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, και έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων».

Οι προτάσεις του Δημήτρη Κουτσούμπα

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε χαρακτηριστικά πως «το ζήτημα που συζητάμε είναι κρίσιμο κι από αυτή τη σκοπιά δεν μπορούμε να δεχτούμε μοιρολατρικά όλη αυτή την ιστορία που λέει “τι να κάνουμε αυτό συμβαίνει στη σύγχρονη εποχή”» και σημείωσε: «Φυσικά, έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η τοξικοεξάρτηση είναι στο DNA αυτού του σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος. Το καλλιεργεί, το υποθάλπει, διακινεί το ίδιο το σύστημα, αλλά δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε και να πούμε “ω γέγονε γέγονε” ή ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε περισσότερο. Πρέπει να δυναμώσουμε αυτή την πάλη και εμείς αυτό το θεωρούμε ως δικό μας καθήκον γι’ αυτό είμαστε και σε ετοιμότητα, ώστε το νέο νομοσχέδιο να αποσυρθεί, δηλαδή να μην κατατεθεί καν».

Τόνισε επίσης ότι το ΚΚΕ «θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, αλλά κυρίως στους φορείς του κινήματος και στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, ώστε η αντίθεση στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να γίνει υπόθεση όλου του λαού».

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «θα σταθεί με πρωτοβουλίες απέναντι στον ΕΟΠΑΕ, διεκδικώντας όχι μόνο την απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά και τη συνέχιση της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, όλων των Προγραμμάτων Απεξάρτησης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, τη συνέχεια λειτουργίας με Ενιαίο Θεσμικό Πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης, τη δημιουργία νέων προγραμμάτων για όλες τις μορφές εξάρτησης σε όλη την επικράτεια και τη στελέχωση όλων των προγραμμάτων και δομών πρόληψης και απεξάρτησης με όλο το απαιτούμενο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό, με πλήρης και επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος. Θα αντιπαλέψει την είσοδο ιδιωτών και ΜΚΟ στον χώρο της πρόληψης και της απεξάρτησης και το χτύπημα της δημόσιας και δωρεάν απεξάρτησης, που μπαίνει στο στόχαστρο με τους νέους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της ΝΔ».

   «Έγινε μια ουσιαστική συζήτηση, ήταν και συζήτηση γνωριμίας τής νεοσύστατης Ομοσπονδίας μας, αλλά και στο πλαίσιο των επαφών που κάνουμε ως Ομοσπονδία μπροστά στο νέο σχέδιο νόμου που έχει φέρει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας για την ψυχιακτρική μεταρρύθμιση. Δηλώσαμε την πλήρη αντίθεσή μας και την πρόθεσή μας να παλέψουμε για την απόσυρση το σχεδίου νόμου. Κανένα διάλογο, να μην κατατεθεί στη Βουλή. Από την μεριά τού ΚΚΕ ο Δ. Κουτσούμπας μας είπε τις θέσεις τους, στηρίζει την προσπάθειά μας και ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις από οποιοδήποτε πόστο θα πρωτοστατήσει κι αυτό σε αυτόν τον αγώνα και στα δίκαια αιτήματά μας» δήλωσε ο Μάκης Σίμος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ