Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Το σχέδιο Κασσελάκη για να υπάρξει σταθερή, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν διαπραγματεύτηκε μια μεγάλη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Βολές κατά της Νέας Δημοκρατίας αλλά και περιγραφή του σχεδίου του για το «Ελληνικό Όνειρο» περιείχε η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν διαπραγματεύτηκε μια μεγάλη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, που έχει ανάγκη η Ελλάδα, και ότι ευθύνεται για τις καταστροφικές εθνικές συνέπειες της πολύ αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, που εφαρμόζεται. «Είμαστε η χώρα που έχει μεγαλύτερη ανάγκη από τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά η κυβέρνησή μας δεν διαπραγματεύεται και δεν διεκδικεί τα δικαιώματά της», ανέφερε ο Στ. Κασσελάκης και ακολούθως παρέθεσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα υστερεί σε όλους τους τομείς σε σχέση με την ΕΕ.

Καταστροφικές εθνικές και κοινωνικές συνέπειες

Μίλησε επίσης για τις καταστροφικές εθνικές και κοινωνικές συνέπειες των σκληρών, περιοριστικών πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν από τις συντηρητικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, σε αντίθεση με τις επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση Μπάιντεν στην Αμερική, ως συνταγή για μια διέξοδο από την κρίση με προοπτικές που θα πυροδοτούν την ανάπτυξη.

Το σχέδιό του για την ανάπτυξη

Παράλληλα, ο κ. Κασσελάκης ανέπτυξε το σχέδιό του για να υπάρξει σταθερή, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη που θα συμβαδίζει με την κοινωνική πρόοδο.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Τι θέλουμε να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση;
– Να οικοδομήσουμε μια υγιή αγορά εργασίας, με μισθούς και δικαιώματα.
– Δημιουργία ενός απλού, σαφούς και σταθερού φορολογικού πλαισίου. Ένα φορολογικό κώδικα που θα διαρκέσει μια δεκαετία και δεν θα αλλάζει κάθε τρίμηνο, όπως συμβαίνει τώρα. Με προοδευτικό εταιρικό συντελεστή. Και χωρίς προκαταβολή φόρου εισοδήματος των επιχειρηματιών.
– Ανακατανομή των πόρων του προγράμματος του Ταμείου Ανθεκτικότητας (RRF) στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και πολλές από τις  οποίες ασφυκτιούν από το χρέος.
– Χωρίς μικρές επιχειρήσεις με 5 έως 15 εργαζόμενους, που παράγουν προστιθέμενη αξία από τον παραγωγικό τομέα και μεταποίηση, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει σταθερότητα.
– Να εφαρμόσουμε μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς πράσινη μετάβαση που δεν θα αφήσει πίσω της χιλιάδες αβοήθητους ανέργους πολίτες.
– Να σχεδιάσουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα για το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης. Για την ανεξάρτητη διαβίωση και τη χειραφέτηση των νέων ανθρώπων, ώστε οι δημογραφικοί δείκτες να βελτιωθούν σταδιακά.
-Να δοθεί έμφαση στην επαρκή χρηματοδότηση, την ποιότητα και εξωστρέφεια της εκπαίδευσης και της επιστημονικής έρευνας.
-Να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία
-Να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου και να διασφαλιστεί η λειτουργία του κράτους με διαφανή τρόπο, δίνοντας έμφαση στην πραγματική ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του και όχι στη δημιουργία πρόσθετης ψηφιακής γραφειοκρατίας.
– Να ακολουθήσουμε μια ενεργή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική εκμεταλλευόμενοι την κρίσιμη γεωπολιτική θέση της χώρας, χτίζοντας γέφυρες με ανατολή και δύση με διμερείς και πολυμερείς συμπράξεις που θα είναι επωφελείς για όλους».

Σε αυτή την πορεία, τόνισε πως το κόμμα του αναζητεί «συμμάχους και συνοδοιπόρους ανάμεσα στα λαμπρότερα μυαλά της Ελλάδας. Σε όσους καλλιεργούν πρωτοποριακές ιδέες για το κοινό καλό. Σε όσους θέλουν να δουν τη χώρα τους να προχωράει μπροστά, να αλλάξει προς το καλύτερο».

Στο τέλος της ομιλίας του έκλεισε με την ανάγκη η «φωνή» της διασποράς να λειτουργήσει «ως μοχλός πίεσης για την επιστροφή – επιτέλους! – των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους, για να πιέσουμε την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, για να εκφραστεί μέσω της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου». Σε ό,τι τον αφορά, έχοντας ζήσει και στις δύο χώρες, εμφανίστηκε αποφασισμένος να υποστηρίξει αυτή τη «φωνή».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ