Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μητσοτάκης: Μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης το φορολογικό – Δεν μπορεί ο ελ. επαγγελματίας να δηλώνει λιγότερα από τον βασικό μισθό

Αναλαμβάνουμε το κόστος της παρέμβασης για τους ελεύθερους επαγγελματίες όπως το υποσχεθήκαμε προεκλογικά – Πάνω από 550 εκατ. ευρώ τα έσοδα που θα πάνε σε Υγεία, Παιδεία – Μόνο αν κατανείμουμε δίκαια τα φορολογικά βάρη θα μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές

Τις βασικές πτυχές του φορολογικού νομοσχεδίου
για το οποίο είπε ότι αποτελεί κοινωνική μεταρρύθμιση ανέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής τονίζοντας ότι τα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν σε Υγεία και Παιδεία.

Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξήγησε ότι οι ρυθμίσεις δεν είναι οριζόντια παρέμβαση σε αντίθεση με το τέλος επιτηδεύματος ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να διατυπώσει «καθαρές θέσεις μακριά από τα εύκολα συνθήματα» μολονότι, όπως σημείωσε, «βλέπω να συγκροτείται μια αντιπολίτευση του όχι σε όλα και ναι στο τίποτα».

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη


Μητσοτάκης: Μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης το φορολογικό νομοσχέδιο

«Ένας είναι ο δρόμος, η αντιπαράθεση με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος» είπε στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχει έρθει η ώρα να μοιράσουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια όπως επιτάσσει το Σύνταγμα» συνέχισε, τονίζοντας ότι «μόνο έτσι μπορούμε να κρατήσουμε ψηλά μισθούς και συντάξεις».

«Από αυτό το βήμα τον περασμενο Ιούλιο περιέγραφα τον εκσυγχρονισμό της χώρας ως κεντρική επιδίωξη της νέας θητείας με μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν παθογένειες και στρεωλώσεις του παρελθότνος που εμποδίζουν τον βηματισμό προς το μέλλον», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Είμαι σε αυτή την αίσθουσα εδώ 20 χρόνια, έχουμε συζητήσει πολλές φορές για τη φοροδιαφυγή που στερεί έσοδα από τα δημόσια ταμεία και επιβαρύνει δυσανάλογα αυτούς που δεν μπροούν να αποκρύψουν εισοδήματα».

«Μέχρι τώρα ανακουφίζαμε πολίτες από διαφορετική πολιτική, τώρα ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια όπως επιτάσσει το Σύνταγμα», τόνισε. «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε κι άλλο φορολογικούς συντελεστές και να εξοικονομήσουμε πόρους για κοινωνική πολιτική και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις 11 παρεμβάσεις που υπάρχουν στο φορολογικό νομοσχέδιο λέγοντας ότι «ειδικά οι 10 εξ αυτών εκσυγχρονίζουν τις σχέσεις του κράτους και του πολίτη αφού επεκτείνει τις φορολογικές συναλλαγές. Συγκροτεί ένα πλαίσιο που παρεμβαίνει σε νέα δεδομένα της εποχής όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αλλά συνιστά μια μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης».


POS: Η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει τη φορολογική συνέπεια

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, δε, ότι τα POS θα εφαρμοστούν πλέον σε όλη τη λιανική πώληση και τόνισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει τη φορολογική συνέπεια. «Θα ήθελα να ακούσω πώς τοποθετείται η αντιπολίτευση σε όλες τις διατάξεις, που περιλαμβάνει το εν λόγω νομοσχέδιο», είπε χαρακτηριστικά.

«Από τους πρώτους μήνες του 2024 όλες οι ταμειακές θα συνδεθούν με POS, τελειώνουν οι επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων και περιορίζεται το ψευδεπίγραφο δίλημμα «με ή χωρίς απόδειξη. Περιορίζονται και οι πελάτες δυο ταχυτήτων», τόνισε.

Επίσης, παρεμβαίνει και στο θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. 

«Πρόκειται» είπε «για μια συνεκτική πρωτοβουλία που επιταχύνει τις συναλλαγές» και τόνισε ότι είναι μέτρα που εξυγιαίνουν όλη την αλυσίδα της αγοράς. Υπογράμμισε ότι «συνιστά μια σημαντική παρέμβαση κοινωνικής δικαιοσύνης. Με τα POS τελειώνουν οι επιχειρήσεις δύο ταχτυτήτων και περιορίζονται οι πελάτες δύο ταχυτήτων, με ή χωρίς απόδειξη».

Καταπολέμηση λαθρεμπορίας καυσίμων

«Οι προβλέψεις του ν/σ λειτουργούν σε πολλές κατευθύνσεις, ενισχύουν προσπάθειες για καταπολέμηση λαθρεμπορίας καυσίμων, άλλη μια πονεμένη ιστορία» όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ παραδέχθηκε αναποτελεσματικότητα μέχρι στιγμής.

Για τον λόγο αυτό «στο εξής θα διακόπτεται αυτόματα η συνεργασία κάθε εταιρείας που παρανομεί από τον κύκλο διακίνησης και εμπορίας καυσίμων». «Πρώτο μέτρο είναι η αυτόματη διακοπή συμμετοχής στον κύκλο εμπορίας κάθε εταιρείας που παρανομεί. Όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα παύει τη λειτουργία του για δύο χρόνια».

Απαγορεύεται η αγορά ακινήτου με μετρητά 

Επίσης, γνωστοποίησε πως εφ’ εξής θα απαγορεύεται η αγοραπωλησία ακινήτων με ρευστό, «χέρι – χέρι» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Εφ’ εξής το τίμημα θα καταβάλλεται μέσω τραπέζης, ενώ θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο που περιλαμβάνει προκαταβολή ή εξόφληση σε μετρητά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Από εδώ και στο εξής απαγορεύεται η αγορά ακινήτου με μετρητά και θα θεωρείται άκυρο όποιο συμβόλαιο γίνεται με μετρητά και θα υπάρχει πρόστιμο 10% για μια συναλλαγή που δε θα ισχύσει ποτέ»

«Πρόθεσή μας είναι να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη διευκόλυνση χιλιάδων μικροϊδιοκτητών ακινήτων που θέλουν να συμπληρώσουν νόμιμα το εισόδημα τους και από την άλλη είναι χρέος της Πολιτείας να επιβάλει κανόνες. Με αυτά τα κριτήρια το νομοσχέδιο καλεί τους ιδιοκτήτες που προσφέρουν παραπάνω από τρία ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση να καταβάλλουν το μερίδιο, που τους αναλογεί. Πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ισορροπημένη την τομή σε έναν αρρύθμιστο χώρο, όπου παραμονεύει η φοροδιαφυγή.

Οι προνοιακές και κοινωνικές παροχές θα γίνονται μόνο μεσω καρτών, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ θα γίνεται έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας για όλους όσοι εκμεταλλεύονται τα σπίτια τους.


«Δίκαιη μέθοδο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών»

«Πρόκειται για μια δίκαιη μέθοδο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στηρίζει τον πυρήνα του νομοσχεδίου». «Σήμερα ο μέσος μισθωτος στη χώρα πληρώνει το 85% παραπάνω από αυτά που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι ή όχι παράδοξο; Μόλις το 4% ελεύθεροι επαγγελματίες εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα από όσα δίνει το σύνολό της κατηγορίας». «Όλοι το συζητάμε αλλά κανείς δεν έχει κάνει κάτι να το θεραπεύσει. Μόνο αυτή η κυβέρνηση ήρθε να κάνει κάτι. », συνέχισε.

«Αυτή δεν είναι μια οριζόντια παρεμβάση. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε όλους τους ίδιο. Ας είμαστε ειλικρινείς δεν γίνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει χαμηλότερα από τον βασικό μισθό. Το τεκμήριο είναι μαχητό. Το τεκμαρτό εισόδημα μειώνεται στο μισό». «Μειωμένη θα είναι η βάση φορολόγησης σε πολύτεκνους και μονογονεϊακές οικογένειες», πρόσθεσε.

«Ο πυρήνας των ρυθμίσεων είναι σαφής: ένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν μπορεί να φορολογείται λιγότερο από όσο ένας υπάλληλος με τον κατώτατο μισθό. Αν συντρέχουν λόγοι να παραμένει στο επάγγελμα με ζημίες έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το δίκαιό του, τόνισε. Δεν είναι οριζόντια παρέμβαση, υπογράμμισε. Οριζόντια παρέμβαση, ήταν το Τέλος επιτηδεύματος»

«Αυτή η κυβέρνηση αναλαμβάνει την κοινωνική ευθύνη όπως ακριβώς είχε υποσχεθεί προεκλογικά» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι είναι λάθος να λένε κάποιοι ότι δεν το είχε αναφέρει προεκλογικά. «Είχα πει είπε για την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά και την φορολογική συμμόρφωση η οποία θα φέρει το Τέλος Επιτηδεύματος».

«Είχα δεσμευθεί προεκλογικά ότι η ελληνική οικονομία θα κλείσει τον κύκλο των αναβαθμίσεων και με την πρόσφατη αναβάθμιση της Fitch τήρησα την υπόσχεση. Η ανεργία έπεσε κάτω από το 10%», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν σταματούν τα αναχώματα που υψώνει η κυβέρνηση στην ακρίβεια»

Αναφέρθηκε επίσης στις πρώτες αυξήσεις που θα πάρουν 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι και πάνω από 2 εκατ. συνταξιούχοι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν σταματούν τα αναχώματα που υψώνει η κυβέρνηση στην ακρίβεια. Μέχρι να εξαντληθεί το κύμα ακρίβειας τα χαμηλά εισοδήματα θα στηρίζονται από την κυβέρνηση. Θα δοθούν πάνω από 350 εκατ. ευρώ στους ευάλωτους πριν τα Χριστούγεννα. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης συντονίζεται με την κοινωνική μας πολιτική είπε ο πρωθυπουργός.

«Τα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 550 εκατ. και θα κατευθυνθούν σε Υγεία και την Παιδεία» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Στόχος μας «η συνολική ανάπτυξη να μετατρέπεται σε προσωπική ευημερία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Πολιτική ευθύνη σημαίνει και πολιτικό θάρρος απέναντι σε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος»

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφερόμενος στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης είπε: «Στόχος είναι η συνολική ανάπτυξη να μετατρέπεται σε συλλογική ευημερία. Για να ευοδωθεί η μεγάλη αυτή εθνική προσπάθεια πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνούμε γιατί πολιτική ευθύνη σημαίνει και πολιτικό θάρρος απέναντι σε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Πρέπει για όλες τις υπηρεσίες να κόβονται αποδείξεις; Να κλείνουν οριστικά όσοι κάνουν λαθρεμπόριο καυσίμων; Να σταματήσει το μαύρο χρήμα; Να μην είμαστε μια ζούγκλα που κυριαρχούν τα μεγάλα συμφέροντα; Επιθυμούμε να έχουν δικαίωμα να ζητούν έλεγχο αν θεωρούν ότι το κράτος τους αδικεί; Λέμε ναι ή όχι στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος; Θα περιμένω καθαρές θέσεις μακριά από τα εύκολα συνθήματα, αλλά φοβάμαι ότι συγκροτείται μια αντιπολίτευση του όχι σε όλα και ναι στο τίποτα. Νομίζω ότι αυτό το σημαντικό βήμα προόδου αξίζει να το κάνουμε όλοι μαζί».

«Το νομοσχέδιο υπηρετεί ένα σημαντικό βήμα προόδου που οφείλουμε να κάνουμε όλοι μαζί», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα κάνει «πρεμιέρα» και η ομάδα των «11» με την κοινοβουλευτική μορφή της πλέον, ως «Νέα Αριστερά».

Νωρίτερα, «Ένσταση αντισυνταγματικότητας για το σχέδιο νόμου Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο., Νίκου Παππά.

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προβάλλουν ένσταση και αντιρρήσεις λόγω αντισυνταγματικότητας ως προς το άρθρο 15 του σχεδίου νόμου.

Τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή

«Μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην ολιστική και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής, τη φορολογική δικαιοσύνη και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής», περιλαμβάνει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια. Το κενό ΦΠΑ, δηλαδή τα χρήματα που χάνει το δημόσιο από τη μη είσπραξη ΦΠΑ, έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Βάσει αυτών, «το κενό ΦΠΑ, από το 23%, όπως το υπολογίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018, περιορίστηκε στο 17,8% το 2021».

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το κενό ΦΠΑ, φέτος, θα περιοριστεί στο 15%. Στόχος είναι το κενό στον ΦΠΑ να φτάσει στο μέσο όρο της Ε.Ε. που σήμερα είναι 9% έως το 2026-2027.

Στη μείωση του κενού ΦΠΑ έχουν συντελέσει οι ψηφιακές συναλλαγές, όπως όμως τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί και υπηρετείται από το νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα στην κρίση της ολομέλειας.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει δηλώσει ότι:

-ολοκληρώνεται, τους πρώτους μήνες του 2024, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα εκδίδονται οι υπουργικές αποφάσεις που εκκρεμούν και οι απαιτούμενες διοικητικές πράξεις.

-τις επόμενες ημέρες εκδίδεται υπουργική απόφαση για την επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και στους υπόλοιπους κλάδους λιανικής.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ