Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Σπατάλες και ανορθολογισμός οδήγησαν στην καθυστέρηση των αλλαγών

Με τόλμη και γενναιότητα ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναγνώρισε τις παθογένειες του ΕΣΥ της χώρας μας

Με καταφανή τόλμη και γενναιότητα αναγνώρισε χθες (05/12) ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τα προβλήματα, τα οποία γεννήθηκαν και συσσωρεύθηκαν στο ΕΣΥ της χώρας μας, τις τελευταίες δεκαετίες.

Μιλώντας σε συνέδριο για τα Οικονομικά και την Πολιτική της Υγείας, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η καθυστέρηση των αλλαγών στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, οφείλεται κυρίως σε ελλείμματα πολιτικής, στις σπατάλες και τον ανορθολογισμό των προηγούμενων δεκαετιών σε αντιπαραβολή με την υπερβολική μείωση – που έφθασε σε επίπεδο στέρησης – της τελευταίας δεκαετίας, με ακραίες και άδικες πολιτικές που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης περιέγραψε τη νέα υγειονομική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής, τις χρόνιες παθήσεις και τις συννοσηρότητες, χρησιμοποιώντας τα παραδείγματα του σακχαρώδους διαβήτη, της άνοιας, των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των εγκεφαλικών κ.α. και τόνισε ότι η κατεύθυνση θα πρέπει να εστιάζει στην παρακολούθηση και την αποτροπή της εξάπλωσης των χρόνιων νοσημάτων και προανήγγειλε για τον σκοπό αυτό τη δημιουργία Κέντρων Αναφοράς και Αριστείας για όλες τις χρόνιες παθήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επικεντρώθηκε σε τρία σημεία

  • Αναβάθμιση του τρόπου διοίκησης των νοσοκομείων, με στόχους, ακριβείς προϋπολογισμούς που θα είναι έτοιμοι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, κριτήρια αξιολόγησης της ποιότητας και της ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών, κριτήρια αποδοτικότητας και παραγωγικότητας, τα οποία θα οδηγήσουν σε ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση πόρων. Τόνισε όμως ότι αυτή η εξοικονόμηση πόρων θα επιστρέφει στις αμοιβές του προσωπικού.
  • Ευελιξία στα δημόσια νοσοκομεία μέσα από συνεργατικές λύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να διασφαλίζεται η ανταπόκρισή τους στις ανάγκες.
  • Ενίσχυση στο προσωπικό με ιδιαίτερη αναφορά στις 250 θέσεις πανεπιστημιακών γιατρών που στόχο έχουν το brain gain.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ