Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Δώρα Αυγέρη: Διευκρινίσεις για τη Διακύρηξη των Αθηνών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι στηρίζει το διάλογο με την Τουρκία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με την πολιτική που ακολουθούσε ο προηγούμενος πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, και ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης

Περαιτέρω διευκρινίσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση για τη Διακήρυξη των Αθηνών, μετά την αποχώρηση του Ερντογάν από την επίσκεψη στην Αθήνα, όπως έγινε γνωστό από την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Δώρα Αύγερη.

Στη σύνεντευξη που έδωσε η κ. Αυγέρη στο Flash Radio, αναφέρει ότι “Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, έχει ήδη ζητήσει διευκρινίσεις για το αν η Διακήρυξη που υπεγράφη με την Τουρκία κατοχυρώνει τα συμφέροντα της πατρίδας μας.  Ζητούνται διευκρινίσεις για το αν οι διερευνητικές  συνομιλίες στο πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου, συνεπάγονται de facto αναβάθμισή τους σε πολιτικές διαπραγματεύσεις”.

Στη συνέχεια, όσον αφορά τις διατάξεις τη Διακήρυξης δήλωσε πως «Ζητάμε διευκρινίσεις για το αν η διάταξη που αναφέρει ότι “τα μέρη δεσμεύονται να απέχουν από οποιαδήποτε δήλωση ή πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα ή το πνεύμα της εν λόγω διακήρυξης, θα μπορούσε να σημαίνει οποιαδήποτε απεμπόληση δικαιώματος προάσπισης της χώρας μας ή αποστρατικοποίηση των νησιών μας”.

Ερωτηθείσα σε σχέση με την αναφορά του Τούρκου Προέδρου περί «τουρκικής μειονότητας», η Δώρα Αυγέρη υπογράμμισε: «Χθες, ο πρωθυπουργός όφειλε να θυμίσει στον Τούρκο ότι ο Αλέξης Τσίπρας το 2017 οδήγησε τον κ. Ερντογάν να δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει “τουρκική”, αλλά μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Να του υπενθυμίσει ότι η ελληνική Πολιτεία έχει συνέχεια που δεν εξαντλείται στην πρωθυπουργία ενός, και ότι έχει σταθερές κόκκινες γραμμές ».

Δώρα Αυγέρη: Ναι, στο διάλογο με την Τουρκία και στην προάσπιση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως αξιωματική αντιπολίτευση -και τώρα με την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και την περίοδο 2019-2023 με την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα- όπως επίσης και από το 2015 ως το 2019, ως κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, στηρίζει τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου. Με πολύ ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές: Όχι στην αποστρατικοποίηση των νησιών, προάσπιση της κυριαρχίας μας, όχι συζήτηση για οποιαδήποτε συνεκμετάλλευση, όχι απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια», τόνισε.

Ερωτηθείσα στη συνέχεια για το φορολογικό και τον προϋπολογισμό, η Δώρα Αυγέρη ανέφερε: «Οι ανισότητες και το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης αποτυπώνονται και στον προϋπολογισμό, ο οποίος δεν είναι κομμένος και ραμμένος για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και τις αγωνίες αυτής της κοινωνικής πλειοψηφίας, αλλά κυρίως για να καλύψει την απροθυμία της κυβέρνησης να λειάνει τις ανισότητες. Γιατί είναι μια κυβέρνηση που είναι επικεντρωμένη στο πώς να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα λίγων και να κρύβεται πίσω από το 41%  που διαμορφώθηκε με την εξαπάτηση της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Να θυμίσω ότι ο κ. Μητσοτάκης έβγαινε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και έλεγε προεκλογικά ότι δεν θα υπάρχει υπερφορολόγηση, δεν θα υπάρχουν τεκμήρια, αλλά ήρθε και  έκανε το εντελώς αντίθετο μετεκλογικά».

Απαντώντας για το σχέδιο της κυβέρνησης για την κατασκευή του Flyover στη Θεσσαλονίκη  και το σχέδιο ανάπλασης  της ΔΕΘ, η Δώρα Αυγέρη ανέφερε: «Κάθε τι που φέρνει η κυβέρνηση είναι χειρότερο από αυτό που υπήρχε, και καταστρεπτικό σε σχέση με ό,τι καλό έχει δημιουργηθεί».

Ερωτηθείσα για τη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και για τον οδικό χάρτη μέχρι το συνέδριο η Δώρα Αυγέρη τόνισε: «Όπως είπε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τηρούμε τον λόγο μας. Θα έχει χαρακτήρα ανασυγκρότησης, επανεκκίνησης και επανασυσπείρωσης, αλλά και έναν πανηγυρικό χαρακτήρα».

Στην ερώτηση σχετικά με τις επικείμενες ευρωεκλογές και τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του προέδρου του κόμματος η Δώρα Αυγέρη είπε: «Δίνουμε μάχη να κερδίσουμε τον αντίπαλό μας, και αυτός είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, που κρύβονται πίσω από το 41% των εκλογών, για να περάσουν οποιαδήποτε αντικοινωνική και αντιλαϊκή πολιτική τους. Έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας, και πραγματικό και πολιτικό, για να πετύχουμε τον στόχο μας».

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση για το ενδεχόμενο συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, η εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε τα εξής: «Σε σχέση με την ανάγκη να μην είναι κατακερματισμένες οι προοδευτικές δυνάμεις και ο κοινωνικός χώρος που θα μετατραπεί σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία ανατροπής, το προαπαιτούμενο είναι να υπάρχουν συναινέσεις και συνεργασίες στην κοινωνία. Φάνηκε πόσο ανάγκη έχει ο κόσμος κάτι τέτοιο στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές, με τις ανατροπές που είχαμε σε δήμους, όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Συνέβαλε σε αυτό η πολιτική ανιδιοτέλεια που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Από το βράδυ του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών,  ο πρόεδρος δήλωσε ότι θα συνεργαστούμε με τις προοδευτικές δυνάμεις ώστε να ηττηθεί η μονοκρατορία του κ. Μητσοτάκη. Νομίζω ότι ο  θρυμματισμός της εικόνας του πανίσχυρου Μητσοτάκη άρχισε από το βράδυ του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ