Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ολλανδία: Εύσημα Ρούτε για την επενδυτική βαθμίδα – 2011, 2012 και 2015 λέγαμε ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μαρκ Ρούτε επιβεβαίωσαν στη συνάντηση τους στη Χάγη τη στενή συνεργασία Ελλάδας – Ολλανδίας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ενώ συζήτησαν για τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας, τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε έχει σήμερα (08/12) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  που ταξίδεψε για την ολλανδική πρωτεύουσα.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στην Χάγη. Κατά την έναρξη της συνάντησης, οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε δηλώσεις κατά τις οποίες τόνισαν τη στενή σχέση και συνεργασία των δύο χωρών σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, η αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη να ενισχυθούν οι πόροι για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Οι αντιπροσωπίες των δύο χωρών αντάλλαξαν απόψεις για τα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε στάθηκε στο γεγονός ότι η χώρας μας έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, σημειώνοντας ότι θυμάται τις «συζητήσεις το 2011, το 2012 και το 2015, ότι αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί». Επίσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Μαρκ Ρούτε για τη χθεσινή επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και την υπογραφή της Διακήρυξης περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας.

Δείτε φωτογραφίες: 

Ρούτε σε Μητσοτάκη: Είμαστε στενοί σύμμαχοι, συνεργαζόμαστε σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

«Θέλω να καλωσορίσω τους αγαπητούς μου φίλους και τον συνάδελφό μου από την Ελλάδα εδώ στο γραφείο μου. Νομίζω ότι είναι η δεύτερη φορά που σας φιλοξενώ εδώ, και ήμουν καλεσμένος σας τον Νοέμβριο του 2021» είπε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ολλανδίας, υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Είμαστε στενοί σύμμαχοι. Συνεργαζόμαστε στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε παρόμοιες θέσεις σε πολλά ζητήματα. Σε διμερές επίπεδο, νομίζω ότι έχουμε μια εξαιρετική σχέση. Διατρέχοντας την ατζέντα, δεν υπήρχαν πολλά σημεία στα οποία έχουμε προβλήματα, αλλά αντιθέτως πολλά σημεία συνεργασίας» πρόσθεσε ο Μαρκ Ρούτε.

«Πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό που έχουμε αυτή τη συνάντηση, διότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ένα αρκετά κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου θα συζητηθούν, προφανώς, η Ουκρανία, ο προϋπολογισμός της ΕΕ, που συνδέεται επίσης με τα χρήματα για την Ουκρανία, αλλά προφανώς και το θέμα της διεύρυνσης. Ελπίζουμε να λάβουμε μια θετική απόφαση σχετικά με τις προτάσεις της Επιτροπής, αλλά δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο, ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα» είπε επίσης ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, και συνέχισε:

«Βέβαια, θέλω επίσης να ακούσω από εσάς αργότερα απόψε, για τις επιτυχημένες συνομιλίες σας χθες, τουλάχιστον αυτό ανέφερε ο Τύπος, πολύ επιτυχημένες συνομιλίες με την Τουρκία. Όλα αυτά τα θέματα θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αλλά και πάλι, Κυριάκο, σε ευχαριστώ πραγματικά για την επίσκεψή σου. Είναι πραγματική τιμή για μένα. Επίσης θα περάσουμε ένα ευχάριστο βράδυ, με σκληρή δουλειά, πρώτα απ’ όλα, αλλά πιστεύω ευχάριστο».

Δείτε φωτογραφίες: 

Μητσοτάκης και Ρούτε συζήτησαν για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την φιλοξενία. «Θυμάμαι την πρώτη φορά που ήρθα σε αυτό το γραφείο, είχα μόλις είχα εκλεγεί Πρωθυπουργός, το 2019. Είχα θέσει ως στόχο να έρθω και να σας επισκεφθώ σε ένα από τα πρώτα μου ταξίδια στο εξωτερικό. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο από τότε που ήμουν εδώ όσον αφορά στις οικονομικές μας επιδόσεις» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έκτοτε, και θα έπρεπε να το είχα αναφέρει αυτό, έχετε αφήσει πίσω τις μη επενδυτικές διαβαθμίσεις. Συγγνώμη, θα έπρεπε να είχα αναφέρει ότι τώρα η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα» σημείωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

«Η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μηστοτάκης.

«Θυμάμαι τις συζητήσεις το 2011, το 2012 και το 2015, ότι αυτό δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί» είπε ο Μαρκ Ρούτε.

Mitsotakis_Route_Ollandia9

Mitsotakis_Route_Ollandia10

Μητσοτάκης: Επιστρέψαμε στην κανονικότητα

«Το επισημαίνουμε επειδή ήσασταν παρόντες καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και πιστεύω ότι είναι καλό, ιδίως για τους πιο έμπειρους συναδέλφους στο Συμβούλιο, να σημειώνεται η πρόοδος που έχει κάνει η Ελλάδα. Επιστρέψαμε στην κανονικότητα και αυτό για εμάς, φυσικά, είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, και συνέχισε:

«Βέβαια, όπως επισημάνατε, έχουμε μια εξαιρετική διμερή σχέση και πάντα συντονιζόμαστε πολύ στενά πριν από κρίσιμα Ευρωπαϊκά Συμβούλια. Το επόμενο Συμβούλιο θα είναι σημαντικό. Έχουμε πολύ δύσκολα θέματα στην ατζέντα: την Ουκρανία, την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και την προσαρμογή που πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι έχουμε νέες ανάγκες. Αλλά φυσικά και τα θέματα της διεύρυνσης. Μας απασχολεί ιδιαίτερα η διεύρυνση όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως και εσάς.

Όσο καλύτερο συντονισμό έχουμε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να περάσουμε το Σάββατό μας στις Βρυξέλλες. Βέβαια, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί, θέλουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα στη Σύνοδο Κορυφής. Και φυσικά, αυτό απαιτεί πάντα σημαντική προετοιμασία και διαβουλεύσεις όπως αυτές για τις οποίες μιλάμε».

Mitsotakis_Route_Ollandia11

Mitsotakis_Route_Ollandia12

Και η επίσκεψη Ερντογάν στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Ρούτε

Μετά το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη και Μαρκ Ρούτε, ακολούθησε διευρυμένη διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών όπου ανταλλάγησαν απόψεις για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα (14-15 Δεκεμβρίου) και της Συνόδου ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων που θα προηγηθεί (13 Δεκεμβρίου).

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μηστοτάκης επανέλαβε την ανάγκη να ενισχυθούν οι πόροι για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μαρκ Ρούτε αντάλλαξαν απόψεις για τα Δυτικά Βαλκάνια καθώς και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Συζητήθηκαν ακόμη οι τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Μαρκ Ρούτε για τη χθεσινή επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και την υπογραφή της Διακήρυξης περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΤΟΠΙΚΑ