Την απόσυρση των άρθρων για την υπαγωγή της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης ζήτησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
«Η πολιτική προστασία δεν είναι σύνθημα, αλλά υψηλή πολιτική προτεραιότητα και για εμάς ιεραρχημένο καθήκον» δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, από το βήμα της Βουλής στην Ολομέλεια, αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου «Αναδιάρθρωση Πολιτικής Προστασίας – Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Η Πολιτική Προστασία, τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, «δεν γίνεται με παλαιά υλικά, ούτε με διαβλητές και επιλήψιμες διαδικασίες» και πρόσθεσε «πως είναι καθήκον μας να μιλάμε και να σας παρακινούμε προς την θετική κατεύθυνση, ζητώντας να ξεφύγετε από την ροπή που έχετε για σκοτεινές διατάξεις».
Η κ. Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε την ομιλία της από το Γ’ Μέρος του νομοσχεδίου και την «Σύσταση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών “Θεοφάνης – Ερμής Θεοχαρόπουλος”» σημειώνοντας ότι «όταν νομοθετούμε μπορούμε να καλυτερεύουμε και να σώνουμε τις ανθρώπινες ζωές». Πρόσθεσε πως «συζητώντας για αυτόν τον εθνικό μηχανισμό, θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο Ερμής Θεοφανόπουλος ήταν ένα παιδί 21 ετών που τον Γενάρη του 2022 έχασε τη ζωή του στα Τζουμέρκα σε ορειβατικό ατύχημα, περιμένοντας επί πέντε ώρες ένα ελικόπτερο που δεν ήρθε…».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας παρατήρησε ότι «θα έπρεπε να υπήρχε και μια υπουργική παραδοχή ότι έχουμε ελλείψεις στην πρόληψη, στην πρόνοια, αλλά και στους μηχανισμούς διάσωσης και της Πολιτικής Προστασίας» και αποτελεί «ιερό το καθήκον να φροντίσουμε να εξασφαλίσουμε αυτά που απουσιάζουν και όσα δεν υπάρχουν να τα συγκροτούμε». Η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι «στο θέμα των ελλείψεων δεν χωρούν αυταρέσκειες, επιθετικές και εμπρηστικές τοποθετήσεις από τα υπουργικά έδρανα, γιατί είναι μεγάλη η ανασφάλεια των πολιτών». Εξέφρασε την διαφωνία της «γιατί δεν ήρθε ένα νομοσχέδιο με το θετικό πρόσημο που έχει ο Εθνικός αυτός Μηχανισμός Διάσωσης, αλλά μαζί του φέρνετε τόσες άλλες προβληματικές ρυθμίσεις και σκοτεινές πρωτοβουλίες που το αμαυρώνουν».
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, είπε ότι για να υπάρξει πραγματική Πολιτική Προστασία, διάσωση, μέριμνα για την φύση, τα ζώα, τις περιουσίες, «δεν χρειάζονται γραφειοκρατίες αλλά πολιτική βούληση». Έκανε λόγο για fast track νομοθέτηση που ακολουθήθηκε στο σχέδιο νόμου και ανέφερε ότι το κόμμα της έχει καταθέσει πολλές προτάσεις για την ανάγκη μονιμοποίησης των εποχικών πυροσβεστών, των 5ετών και 7ετούς θητείας, λέγοντας ότι τους «πετάτε στο περιθώριο και τους έχετε σε μια διαρκή προσμονή» και χαρακτήρισε «μικροψυχία και τσιγγουνιά» ότι στο σχέδιο νόμου δεν υπάρχει για αυτούς τους ανθρώπους οποιαδήποτε πρόβλεψη. Δημιουργείτε, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, «νέες επιτροπές, δομές, όμως με τα ίδια στελέχη και χωρίς καμία έμψυχη ενίσχυσή τους». Τάχθηκε υπέρ της τροπολογίας του ΚΚΕ, λέγοντας ότι είναι και μια πρόταση που έχει καταθέσει και η ίδια και κάλεσε τον υπουργό να την δεχθεί. Είναι κάτι που, όπως είπε, «τους το οφείλετε».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε να αποσυρθούν τα δύο άρθρα του νομοσχεδίου για την υπαγωγή της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, υποστηρίζοντας πως και με αυτή την πράξη σας «θέλετε να τις θέσετε στον έλεγχό σας, όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην ΕΡΤ και την ΕΥΠ, με την ΑΔΑΕ, με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως και στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, ώστε να τα ελέγχετε όλα». Αυτό, είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, «είναι δείγμα πολιτικής ραδιουργίας για την αποσιώπηση ακόμα και εκείνων των επιστημονικών προβλέψεων που μπορεί να προειδοποιήσουν και να σας εκθέσουν». Μην πράξετε, είπε, κάτι «που μετατοπίζει μια κυβέρνηση από την δημοκρατική στην απολυταρχική σφαίρα».