Ροή Ειδήσεων​      Επικοινωνία      Τοπικά

Μητσοτάκης: Έρχεται νομοσχέδιο για μη κρατικά ΑΕΙ- Αυξάνονται 20% οι εφημερίες του ΕΣΥ

Κορυφώνονται σήμερα οι συζητήσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024

Στην ομίλια του για τον προϋπολογισμό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε ότι “Θέλουμε κάθε μέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη, προτεραιότητα η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη”

Αναφορικά με την επενδυτική βαθμίδα σημείωσε πως, μας επιτρέπει να δανειζόμαστε πιο φθηνά, σημείωσε, παρουσιάζοντας ένα διάγραμμα που δείχνει την αισθητή μείωση της απόδοσης του 10ετους κρατικού ομολόγου. “Είμαστε πιο χαμηλά σε κόστος δανεισμού από την Ιταλία και προσεγγίζουμε τη Γαλλία, μία εξέλιξη που φαινόταν αδιανόητη πριν από κάποια χρόνια” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απέδωσε τα εύσημα στον ΟΔΔΗΧ για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει στη διαχείριση του δημόσιου χρέους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της

«Όταν μετά τα δάνεια του ΔΝΤ αποπληρώνουμε πρόωρα και 5,2 δισ. από τα δάνεια του πρώτου μνημονίου, τότε ένα είναι το μήνυμα: Η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της».

Απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη και στην κριτική που άσκησε λεγοντας πως η ΝΔ πανηγυρίζει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ εκείνη ήταν υπεύθυνη που τη χάσαμε, απάντησε : «Δεν χρεοκόπησε η χώρα το 2009, αλλά τον Απρίλιο του 2010 επί κυβέρνησης Γιώργου. Παπανδρέου». Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, που είπε χαριτολογώντας: «Τώρα καταλαβαίνω γιατί ήσασταν ήσυχοι τόση ώρα. Παίρνατε δυνάμεις».

Αύξηση κατά 20% της αμοιβής για τις εφημερίες στο ΕΣΥ

Σε σχέση με τη μόνιμη αύξηση μισθών και εισοδημάτων είναι η πιο καίρια απάντηση στον πληθωρισμό επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και παρουσίασε διάγραμμα που δείχνει την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τόνισε πως αυτό γίνεται χάρη στο μεγάλο κύμα επενδύσεων και την αποκλιμάκωση της ανεργίας.

Μάλιστα υπενθύμισε ότι μέσα στον Ιανουάριο 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας θα δουν αυξήσεις για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια.

Στις ειδήσεις του προϋπολογισμού συγκαταλέγεται “ότι από τις αρχές του έτους αυξάνεται 20% η αμοιβή όλων των εφημεριών στο σύστημα υγείας” όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κάτι που συνεπάγεται ότι ετησίως οι αμοιβές τους ενισχύονται με ακόμη 2.000 ευρώ. Ένας Επιμελητής Β΄ με 5 χρόνια υπηρεσίας, θα έχει να λαμβάνει καθαρό μισθό αυξημένο σωρευτικά κατά 450 ευρώ τον μήνα ή 5.400 ετησίως συγκριτικά με το 2019. Αύξηση, δηλαδή 23%.

Την ίδια ώρα, ένας Συντονιστής Προϊστάμενος σε νοσοκομείο ο οποίος λάμβανε 2.747 ευρώ καθαρά, από τον Ιανουάριο θα εισπράττει 3.045 καθαρά. Μία μηνιαία ενίσχυση των αποδοχών του κατά 300 ευρώ ή μία αύξηση 3.600 ευρώ τον χρόνο.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε πως οι αρμόδιοι υπουργοί Παιδείας αλλά και αρκετοί υπουργοί μίλησαν για τα αποτελέσματα τις PISA  “ότι η κυβέρνηση θέλει την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος παιδείας με το κλειδί να βρίσκεται στην αξιολόγηση”, ενώ αναφέρθηκε στην απελευθέρωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. “Ήρθε η ώρα να εισάγουμε στην Ελλάδα τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων” είπε και καταχειροκροτήθηκε από τα γαλάζια έδρανα και σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Μάλιστα όπως είπε “το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και θα γίνει νόμος του κράτους τον πρώτο μήνα του 2024”.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι “Εμείς δεν ισχυριστήκαμε ότι όλα είναι τέλεια αλλά η Ελλάδα του 2023 είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 2019. Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν βρήκαν τίποτα θετικό να πουν, ακριβώς όπως έκαναν και προεκλογικά. Να θυμηθούμε από πού ξεκινήσαμε, αλλά να μην ξεχνάμε ότι η χώρα απώλεσε το ¼ του ΑΕΠ καμία χώρα δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με τέτοια οικονομική καταστροφή. Να τρέξουμε να χτίσουμε στα επιτεύγματα της προηγούμενης 4ετίας.”

“Περιορισμός της φοροδιαφυγής, ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, διαρκής αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κράτους”

“Ένα μέρος της αύξησης των δαπανών που θέλουμε να κάνουμε στην υγεία θα προκύψει από το χτύπημα στην παραοικονομία στην Υγεία. Ο προϋπολογισμός είναι αναπτυξιακός και κοινωνικά δίκαιος, αυξάνει εισοδήματα, καταργεί φόρους, είναι προϋπολογισμός αξιόπιστου ευρωπαϊκού κράτους”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας ότι “Πραγματικά πιστεύω ότι μας αξίζει ένας πιο επεξεργασμένος δημόσιος διάλογος γύρω από τις μεγάλες αλλαγές που οφείλουμε να κάνουμε. Μπαίνουμε σε λίγο σε ένα έτος, που σηματοδοτεί 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας” είπε και κλείνοντας τόνισε “αν ο προϋπολογισμός είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τότε ο συγκεκριμένος είναι και μία ψήφος εμπιστοσύνης στο μέλλον“.

Ροή Ειδήσεων

  • All
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ